Anna; Grosmanová

České koláče (37-40)

10. 06. 2010 16:39:20
Víte jak se dělají pravé, nefalšované, české koláče? Pokud ne, zde je na ně recept jedné ze zakladatelek české kuchyně Marie Janků-Sandtnerové.

Na koláče se těším už dlouho. Nakoupila jsem tedy mletý mák, tvaroh a spoustu vajec a mouky a pustila jsem se do toho. Když jsem v půl jedné ráno dokončila kolem čtyřiceti koláčů se třemi nádivkami, bylo to vítězství nad vítězstvími.

Kdyby jste se snažili někdy makové koláče upéct Američanům, tak pozor. V Americe se mák neprodává a ani prodávat nesmí, a to proto, že podle jejich zákonů, je to považováno za opiát. (Ano, věřte nebo ne) I přes to, že opium se vyrábí z makovic mladých, nezralých, mák je ve Spojených státech nelegální.

Vám to tady teďko takhle můžu prozradit, ale já jsem se díky tomu trápila asi týden, když jsem se v Americe jala péct makovec. Několik obchodů jsem oběhala a když jsem zjistila že mák prostě a snadno neprodávají, chtěla jsem volat do Prahy ať mi ho pošlou. Na to mi ale spolužačka řekla, že bych mohla jít do vězení. Tak sem se na makovec vykašlala. Dva roky na tvrdo za makovec..no nevim :D

Já jsem ale narazila na jiné nelegálnosti. A to rovnou u nás v ČR.

oříšek č. 1: Co je to hořká mandle??? Hmm.. když si nevím rady s ořechy, hurá do světa oříšků! Tentokrát už jsme věděla, který svět oříšků provozuje ta milá prodavačka takže jsem šla rovnou za ní.

"Dobrý den, prosila bych hořkou mandli." Ona na to: "Slečnóó, co pak to vaříte? Hořká mandle? To máte do nějakého moučníku, či co? Že?" Já: "No potřebuji to do nádivky na koláče (maková nádivka)" Ona: "Ale to se slečinko neprodává, to se dříve pašovalo z Polska a teď už se to dá sehnat jen ilegálně..."

No bezva! Tak to máme po brzlíku další věc nemožnou k sehnání... Ale proč jsou ty hořké mandle tak nedostupné? Zde je co jsem se o nich dozvěděla z webu dia-potravin:

"Rozlišujeme dva druhy mandlí: hořké a sladké. Bohužel jsou od sebe oba druhy velmi těžce rozpoznatelné. Hořké mandle mají vyšší obsah amygdalinu, který má na svědomí hořkou chuť.

Hořké i sladké mandle mají podobné složení. Hořké obsahují 5 % amygdalinu, sladké pouze 0,1%. Proto je větší množství hořkých mandlí škodlivé. Produktem rozloženého amygdalinu je totiž kyanovodík. Pro dospělého člověka může být nebezpečná již dávka 10 hořkých mandli."

Takže škodlivost..hm..to by dávalo smysl...Ale jednu mandličku? Jednu jedinou? Prosííím! U paní oříško-prodavačky jsem si teda alespoň nakoupila skořici, badyán a další potřebné věci na vaření...

Jak se dělají koláče:

České koláče (37):

Do prosáté, málo osolené mouky přidáme cukr, tlučenou prosátou vanilku a ustrouhanou citronovou kůru. pak tam nalijeme z droždí (kvasnic) připravený, vykynutý kvásek, ohřáté mléko, ve kterém jsme umíchaly rozpuštěn máslo a žloutky a vypracujeme z toho měkké, lesklé těsto. Pak vařečku vyndáme, těsto posypeme moukou a dáme na teplé místo vykynouti.

Vykynuté těsto na pomoučeném vále vyválíme na 1 cm silně, nakrájíme čtverečky, do každého doprostřed upravíme nádivky, rohy poněkud vytáhneme, dáme dohromady nad nádivkou tak, aby nádivka ze čtyř stran byla viděti, načež koláče složíme na rozehřátý, máslem pomazaný plech a dáme vykynouti. Pak je potřeme umíchaným žloutkem a v horké troubě je upečeme do červena. Upečené, ještě horké potřeme rozpuštěným máslem a posypeme cukrem.

Rozpočet pro 5 osob: 50dkg mouky, sůl, 1/2 cm tlučené vanilky, citr. kůra, 2 dkg droždí, 1/4l mléka, 10 dkg másla, 7 dkg cukru, 2 žloutky, 2 dkg másla na plech a na potření koláčů a 1 žloutek na povrch, 1 dkg vanilkového cukru.

Nádivky:

nadivky.jpg

Tvarohová nádivka (38):

Do umíchaného másla s cukrem zamícháme žloutek, citr. kůru, tlučenou vanilku, strouhaný nebo prolisovaný tvaroh, (hořkou strouhanou mandli)-haha, lžíci mléka, nebo je-li dávka řídká, lžíci bílé strouhané housky a naposled z bílků sníh a hrozinky.

Rozpočet: 5 dkg másla, 5 dkg cukru, 2 žloutky, 30 dkg tvarohu, vanilka, citr. kůra, (1 hořká mandle), 2 lžíce mléka nebo housky, 3 dkg hrozinek, z 2 bílků sníh

Maková nádivka (39):

Utlučený neb umletý mák uvaříme s cukrem v mléce do měkka. měkký mák utřeme v míse, přidáme máslo, strouhaný perník a tlučenou skořici, citr. kůru, (hořkou mandli) a kousek rybízové zavařeniny nebo medu a čokolády. Dobře umíchanou a studenou nádivkou plníme nebo potíráme těsto.

Rozpočet: 12 dkg máku, 3/8 l mléka, 4 dkg cukru, 1/2 dkg másla, 3 dkg žlutého perníku, tluč. skořice, citr. kůra, (hořká mandle), 3 dkg rybízové zavařeniny nebo medu, 2 dkg čokolády

Povidlová nádivka (40):

Dobrá, hustá povidla zředíme vlažnou vodou, přidáme cukr, rum, skořici, kůru citronovou, nebo pomorančovou a dobře je umícháme.

Rozpočet: 12 dkg povidel, 6 dkg cukru, skořice, citr. kůra, 1/2 lžíce rumu

Moje poznámky: Vanilka je pekelně drahá, proto jsem si koupila vanilkový extrakt, který funguje taky skvěle a navíc není tak drahý. Pár kapek a je to!

aroma.jpg

Perník na strouhání se také nedá sehnat úplně všude (teda alespoň v dvoupatrovém carefouru ne). Takže se dají najít alternativy. Moje alternativa byly perníčky značky tesco s polevou (iced gingerbread). Strouhaj se docela blbě, ale chuťově jsou v pohodě :)

Jak zabalit koláče, aby se nerozpadly? Všechny čtyři rohy přimáčknout k sobě. Raději silně, nežli slabě, raději málo nádivky nežli hodně. (tady je každá rada velmi drahá:)

kolacekpred.jpg

Když tam dáte nádivky moc a vyteče vám, začne se to při pečení připalovat a máte z toho katastrofální smrdící koláčky bez nádivky. Tady opravdu platí: "méně je více"

Tady je můj výsledek:

kolacky1.jpg

kolacky2.jpg

v půl jedné hotovo i s dortem (příště :))

Autor: Anna; Grosmanová | karma: 23.12 | přečteno: 5465 ×
Poslední články autora