Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

"Přemejšlim, jak ty knedlíky oplodním, aby se rozmnožily." (194)

12. 09. 2011 14:00:49
Pondělí nechť se stane dnem, kdy sem budu pravidelně něco dávat. Doteď vládl na blogu chaos a bezvládí, ale přičtěme to všem seznamovacím kurzům, výletům do Francie, Chorvatska aj. Takže dnešním pondělkem zavádím pravidlo, že nejpozději vždy v pondělí sem něco píchnu (pokud né dříve).

nechme.jpg

Jedno z prázdninových dobrodružství odehrávalo se na chatě. Slíbila jsem, že se z chaty kluci po třech dnech odvalí na svých vykrmených pupcích. A tak jsem do nich rvala jeden sladký, nebo alespoň kynutý pokrm za druhým. Začalo to borůvkovými knedlíky.

panoramata.jpg

„Borůvky pod 1200 m.n.m. letos zmrzly, Aničko, musíme na Dvoračky!“ (bylo mi opakováno desetkrát za hodinu)

A tak jsme v tom ukrutném vedru vyrazili na pěší túru. K večeři prý že mám udělat borůvkové knedlíky. Proč ne, ale oni se takové borůvkové knedlíky bez borůvek docela špatně dělají. Jenže Mach ty brýle měl, a tak ty borůvky našel! Když jsme se tedy vyškrábali nad těch „1200 metrů ANIČKO!“, tak jsme opravdu narazili na borůvky. Za hodinu jsme nasbírali skoro plné tři nádobky a mohli vesele vyrazit ku domovu.

boruvkyluk.jpg

ruce.jpg

boruvkytrinadoby.jpgHotové sice byly až někdy kolem půl dvanácté večer, ale chutnaly úžasně. Ještě jsme k tomu všemu udělali uzenky (párky) obalené v bramborovém těstě (to aby toho nebylo málo), takže žranice to byla vskutku hříšná. Zde také zazněla slavná hláška: „Přemejšlim, jak ty knedlíky oplodním, aby se rozmnožily!“

(naštěstí k žádnému oplodňování nedošlo)

knedleapivo.jpg

Recept na knedlíky:

Tvarohové knedlíky (194):

(původně se jmenují třešňové)

Ingredience: 3 dkg másla, sůl, 1 vejce, 6 dkg strouhaného tvarohu, 25 dkg polohrubé mouky, 1/8 l mléka, 50 dkg ovoce (višně, borůvky nebo švestky), tvaroh a cukr na posypání, máslo na polití

Do umíchaného másla se solí a vajíčkem zamícháme ustrouhaný tvaroh, přisypeme prosátou mouku, přilijeme podle potřeby mléko a poté vláčné těsto dobře propracujeme. Poté těsto na pomoučeném vále vyválíme na 1 cm silně, nožem nakrájíme malé čtverečky, do každého zabalíme přiměřené množství ovoce, smáčkneme těsto k sobě a zakulatíme. Poté je uvaříme ve vařící osolené vodě podle velikosti asi 5-8 minut. Vařené vyndáme, polijeme rozehřátým máslem, posypeme tvarohem a cukrem a podáváme. Do těsta můžeme zabalit ovoce dle svého vlastního výběru

pripravaknedlikuzleva.jpg

pripravazprava.jpg

knedlfinal.jpg

Je to jednoduché jak facka! Pusťte se do toho taky :)

Autor: Anna Grosmanová | pondělí 12.9.2011 14:00 | karma článku: 19.14 | přečteno: 1963x

Další články blogera

Anna Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma článku: 17.57 | Přečteno: 1797 | Diskuse

Anna Grosmanová

Zabijačka a České koláče II. (293)

Je čas zabijaček. Za týden tu je popeleční středa a tak je čas si dopřát ještě trochu ovárku, tlačenky a nebo kulatých makových koláčků. Já jsem podle Sandtnerky tentokrát vyzkoušela České koláče II., které jsem na zabijačku přinesla. Zároveň jsem využila situace a na naší českou zabijačku pozvala kamarády z Holandska a Německa. Všichni koukali jak diví, jak nám tu kořalka teče proudem, ale přesto zvládneme zpracovat jedno a půl prasete, jakoby nic. Sami posuďte dle fotek, jestli se nám jitrnice povedly!

11.2.2015 v 12:00 | Karma článku: 18.45 | Přečteno: 1685 | Diskuse

Anna Grosmanová

Hamburská kýta opravdu vařená v Hamburku (292)

Projekt Sandtnerová se vydal v lednu na cestu po Evropě a to rovnou po proudu Labe až k Severnímu moři. No a není přeci nic jednoduššího, než v Hamburku upéct rovnou Sandtnerčinu Hamburskou kýtu!

7.1.2015 v 14:15 | Karma článku: 13.99 | Přečteno: 1676 | Diskuse

Anna Grosmanová

Žloutkový krém v osmipatrovém dortu (291)

Žloutkový krém je radost. Miluju tu chvíli, kdy se „tak akorát teplé“ máslo smíchá se žloutky a cukrem. Nejen že to evokuje vánoce, ale je to prostě STRAŠNĚ dobrý.

10.11.2014 v 11:10 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 2317 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Martina Studzinská

O významu pořádku (nejen) pro člověka

Má se dodržovat řád? A odkud pokud? Má to vůbec smysl? Nestane se při nedodržování řádu z člověka neřád? Malá úvaha nad morčecím kotcem.

27.7.2017 v 18:23 | Karma článku: 4.51 | Přečteno: 105 | Diskuse

Renata Pospiechová

Letní vzpomínání III - Západ

V roce 1987 jsme se dočkali. Po šesti letech čekání jsme dostali devizový příslib, a to ještě po známosti, a to tak zvaně společný - čili minimum deviz, tedy peněz. A poprvé jsme směli vyjet na Západ.

27.7.2017 v 17:16 | Karma článku: 12.20 | Přečteno: 178 | Diskuse

Jana Slaninová

Slavný Jednotný Zákonistán

Bylo, nebylo. Ale spíš bylo. Lidi v tom koutě světa se měli dobře. Tak dobře, že samou rozjíveností neměli co jiného na práci než to, že každý den vymysleli nějaký ten zákon. Pro Obecné Blaho. Všem stejně měřeno.

27.7.2017 v 14:33 | Karma článku: 16.15 | Přečteno: 410 | Diskuse

David Vlk

Co to s těma ženskýma dneska je????

Oněměle jsem stál u otevřené prázdné lednice a hlavou mi prolítlo, že tenhle svět se neodvratně řítí do propasti. Kde je moje pivo????

27.7.2017 v 12:09 | Karma článku: 39.36 | Přečteno: 3972 | Diskuse

Libuse Palkova

Kdo jednou miloval, bude navždy spasený

Určitě tu krásnou písničku znáte. Ona je teda původně ve slovenštině, ale já si dovolila ji uvést, možná ne docela přesně, v češtině Na myšlence, že v lásce je spása, určitě něco bude.

27.7.2017 v 9:20 | Karma článku: 12.67 | Přečteno: 405 | Diskuse
Počet článků 172 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3017
Ráda vařím, je mi 23 let, cestuji po Čechách i po světě. Mám ráda přírodu, a poctivé lokální potraviny___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.