Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vánoční blog: Cukroví aneb Diabetikova smrt, zubařovo potěšení!

Tak jsem se přeci jen nakonec rozhodla nějaké to cukroví upéct. Monopoly na cukroví u nás v rodině vlastní babičky, takže by byla skoro až drzost si dovolit upéct lepší linecké, nebo snad pracny podle jiného receptu. A tak jsem musela zvolit takové cukroví, které žádná z babiček nepeče. Jsou to především recepty z mandlí a čokolády.

Volba padla na čokoládové koule, pomeranče v čokoládě a takzvané „bombičky“.

Pravda je, že mnoho se na tomto druhu cukroví nenapečete, ale flákat se teda taky zrovna dvakrát nebudete. Koulet a válet, obalovat a posypávat budete až do aleluja.

Samozřejmě jsem na to válení a obalování nebyla sama. Pomáhal mi se vším čaroděj ze země OS a myslím, že by po tom nočním cukrářském maratónu mohl být svatořečen…

Když jsem začala pročítat všechny ty recepty na cukrovinky, zalknula jsem se množstvím strouhaných oříšků, strouhané čokolády a mletého onoho a tamtoho. Říkám si, jestli mám něco upéct a nezbláznit se u toho, budu potřebovat něco, co namele ořechy a nastrouhá čokoládu. Jak známo, strouhání čokolády je totiž ta nejotravnější činnost na světě. Takže jsem ještě za tepla myšlenky vyrazila do elektra a jala se koupit ten nepraktičtěji vypadající stouhačo-mlýnek.

Pánovi v podejně elektrických spotřebičů třikrát výrazně opakuji, „Potřebuji to především na čokoládu a ořechy, myslíte, že je to namele?“ „No jistě, mám ho doma a jsem s ním opravdu velmi spokojen!“ Paráda. Tak si to štráduji domů v kabelce s novým elektrickým mlýnkem, cestou nakupuji pytle ořechů a několik velkých čokolád na vaření, mléko, vejce, tuny cukru a také máslo. Nedá se říct, že by to byla zrovna nejúspornější vycházka, ale co nadělám. Když to srovnám s tím, jaký střed vesmíru dělají z pečení cukroví babičky, tak jsem si jen lehce nad tím cukrovíčkem kýchla…

Všechno všecičko jsem to dotáhla domů a radostně se vrhla na mletí lískových oříšků a mandlí. Šlo to jako po másle (doslova), když tu pak z ničeho nic, přišel ale opravdu nepěkný zádrhel (doslova). Čokoláda se v mém novém robůtku zašprajcla a jedním malým stisknutím tlačítka „SEKEJ!“ se kdesi uvnitř urvala jakási důležitá plastová součástka… (proč ty nejdůležitější součástky vyrábí z plastu?!). S absolutním klidem (přeci jsem toho pána v elektru varovala!) jsem všechno pečlivě umyla a naskládala zpátky do originální krabice a vydala se zpět do prodejny.

„Kňóóóur, kňóóóur, fňuk, kdyť sem vám to řikala, že to chci hlavně na čokoládůů. A, a… fňuk, ono, se to tó..rozbilóó…fňuk. A vy ste řikal že prej to všechno zvládne…

„Slečno, nebojte, vrátíme vám peníze, nebojte se! Hlavně neplakejte.“

„Jó, no a tak, ale jak to namelu všechno?“

„No, můžete si koupit tady tenhleten robot, co vám to nejdřív nastrouhá a pak to můžete dát ještě do toho sekáčku a rozemlít najemno. Je to vynikající stroj, mám ho doma a jsem s ním opravdu spokojen!“ (no tak to si ze mě děláte legraci, co je to za universální prodejní hlášku? :D)

Nevadí, doplatila jsem tedy rozdíl částek kartou, nazvala tuhletu zbytečnou útratu svým vánočním dárkem a šup, už jsem zase byla na cestě domů. Tentokrát se mi opravdu povedlo čokoládě dokázat, že není nesmrtelná a normálně jsem jí v tom novém robůtku dala pěkně na frak. Podívejte se sami. To, že byla čokoláda po celé kuchyni, mi můj triumf nad čokoládou zkazit nedokázalo.

Tak, konec příběhů o robotech a čokoládě, pojďme na věc.

Bombičky (216):

Ingredience:

10 dkg cukru moučka

1 bílek

lžíce citrónové šťávy

vanilka

10 dkg lískových nebo vlašských ořechů

asi 20 dkg cukru moučka

3 dkg oříšků dovnitř

mandle na posypání

čokoládová poleva: čokoláda na vaření, trošku mléka a másla

nebo můžete použít kupovanou polevu Deluxe, nebo prostě rozpustit hořkou čokoládu dle výběru a zředit troškou mléka

 

Cukr, bílek, citronovou šťávu a vanilku šleháme v míse asi 10 minut. Poté přidáme mleté vlašské nebo lískové ořechy a ještě tolik cukru, aby bylo těsto tuhé. Z těsta nakrájíme stejné kousky, do každého dáme celý, nebo půlku lískového ořechu, uděláme kuličky a necháme asi tak půl hodiny oschnout. Suché kuličky polijeme čokoládou, nebo čokoládovou polevou a obalíme v sekaných nebo na plátky strouhaných mandlích. Kuličky můžeme dát do papírových košíčků, nebo opatrně naskládat na tác s cukrovím.

kuličky před poléváním a obalováním

po obalení

Moje poznámky:

Opravdu velmi sladké cukroví. Hodí se ke kávě. Já osobně s ním tak dvě kuličky a bolí mě zuby, ale návštěva jich byla schopná spořádat klidně i deset. Takže myslím, že pro mlsouny přímo ideální. Na výrobu také nejsou až tak složité, jen chtějí trošku trpělivosti při posypávání mandlemi. Jinak jsem si ale toto cukroví poměrně oblíbila.

(čokoládu vždy rozpouštíme ve vodní lázni)

Čokoládové koule (217):

Ingredience: 25 dkg strouhaných mandlí

14 dkg cukru

z 1 bílku sníh

1 lžíce citrónové šťávy

vanilka

zavařené višně

5 dkg cukru moučka na vál

čokoláda na polevu (čokoládová poleva)

Na vál si připravíme cukr, loupané umleté mandle (než je umeleme, je potřeba si je dát do lednice, aby nepustili olej) a vanilku. Pak přidáme tuhý sníh z bílku, citrónovou šťávu a vypracujeme ze všeho tuhou hmotu. Poté z ní nakrájíme kousky, do každého vložíme zavařenou višní, uděláme koule a usušíme je na pocukrovaném prkénku. Pak je polijeme čokoládovou polevou a než oschne, obalíme koule ve strouhané čokoládě. Koule dáme ztuhnout do ledničky, nebo na chladné místo a pak je můžeme umístit do papírových košíčků.

Moje poznámky:

Náročnější recept, ale s trochou zkušeností a gryfů to myslím také není zas takové drama. S obalováním v čokoládě bych to provedla stejně jako v předešlém receptu, čokoládu vždy rozpouštíme ve vodní lázni. My jsme toto cukroví pro jeho nekonečnou sladkost následně nazvali několika přiléhavými hesly:

„Cukrářova pomsta diabetikovi“

„Na náladu mast, dentistova slast “

„Do zubů pěstí, zubaře věstí“

„Glykemický index se může jít vycpat!“

a nakonec „Někdy více, znamená více“

Zkrátka a dobře, další z těch kusů cukroví, které vám ze života udělají pohádku, ale dají zabrat vašemu krevnímu oběhu :)

Jako poslední jsem udělala velmi jednoduchý a asi ze všech nejoblíbenější recept a tím jsou, pomeranče v čokoládě. Běžně na Vánoce obalujeme v hořké kvalitní čokoládě sušené švestky, ale letos padla volba na pomeranče. A nebyla to vůbec špatná volba! Jedna návštěva to definovala asi takto: „Říkáš si, co to je? Kousneš do čokolády a najednou, Wow! Šťáva s čokoládou se ti smíchají v puse a je to dobrý, sladký a kyselý zároveň. Prostě pecka!“

Takže mohu vřele doporučit (už nejsou).

Pomeranče v čokoládě (218):

Ingredience:

pomeranče

dobrá hořká čokoláda (vysokoprocentní)

Očištěné dílky pomerančů napíchneme na dřevěné špejle a namáčíme v rozpuštěné čokoládě (čokoládu vždy rozpouštíme ve vodní lázni). Pomeranče poté necháme ztuhnout buď v lednici nebo v chladném špajzu.

Stejně tak můžeme v čokoládě obalit například sušené švestky.

Moje poznámky:

Variaci se sušenými švestkami miluji, ale pomeranče v čokoládě tomu docela slušně konkurují. Jednoduché a rychlé. Ze zbytků čokolády, vypotřebované na minulé recepty uděláte tohle „cukroví“ raz dva!

na pomerančích v čokoládě si pochutnaly i naše peruánské kamarádky :)

 

P.S.: Tak už jsem teda na tom facebooku...Jako grosmanova.blog.idnes.cz

ufuf

P.S.2: zítra Vánočkový speciál s postupem pletení! wohoo

 


po obalení

Autor: Anna; Grosmanová | pondělí 19.12.2011 16:08 | karma článku: 17,41 | přečteno: 2255x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?

Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?

17.4.2020 v 11:00 | Karma: 24,31 | Přečteno: 1288x | Diskuse| Ekonomika

Anna; Grosmanová

„Co mám pořád vařit?“

Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.

20.3.2020 v 17:10 | Karma: 17,97 | Přečteno: 4480x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.

Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.

18.3.2020 v 10:45 | Karma: 8,66 | Přečteno: 907x | Diskuse| Hobby

Anna; Grosmanová

Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně

Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.

13.3.2020 v 14:30 | Karma: 36,29 | Přečteno: 15838x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma: 20,21 | Přečteno: 2546x | Diskuse| Hobby

Anna; Grosmanová

Zabijačka a České koláče II. (293)

Je čas zabijaček. Za týden tu je popeleční středa a tak je čas si dopřát ještě trochu ovárku, tlačenky a nebo kulatých makových koláčků. Já jsem podle Sandtnerky tentokrát vyzkoušela České koláče II., které jsem na zabijačku přinesla. Zároveň jsem využila situace a na naší českou zabijačku pozvala kamarády z Holandska a Německa. Všichni koukali jak diví, jak nám tu kořalka teče proudem, ale přesto zvládneme zpracovat jedno a půl prasete, jakoby nic. Sami posuďte dle fotek, jestli se nám jitrnice povedly!

11.2.2015 v 12:00 | Karma: 19,57 | Přečteno: 2278x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Hamburská kýta opravdu vařená v Hamburku (292)

Projekt Sandtnerová se vydal v lednu na cestu po Evropě a to rovnou po proudu Labe až k Severnímu moři. No a není přeci nic jednoduššího, než v Hamburku upéct rovnou Sandtnerčinu Hamburskou kýtu!

7.1.2015 v 14:15 | Karma: 15,94 | Přečteno: 2129x | Diskuse| Ostatní

Anna; Grosmanová

Žloutkový krém v osmipatrovém dortu (291)

Žloutkový krém je radost. Miluju tu chvíli, kdy se „tak akorát teplé“ máslo smíchá se žloutky a cukrem. Nejen že to evokuje vánoce, ale je to prostě STRAŠNĚ dobrý.

10.11.2014 v 11:10 | Karma: 21,71 | Přečteno: 3127x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Znojemská pečeně a ovocné knedlíky (289, 290)

Už aby byly Velikonoce! Letos jsem se rozhodla držet půst, takže už skoro měsíc nejím maso a musím se přiznat, že mně, masožroutovi to opravdu činí potíže. Nejen, že nevím co si dát v restauraci, když jdu na oběd (když pominu to, že se většinou žádná vegetariánská verze ani nenabízí), ale pomalu si ani nejsem schopná uvařit, když jsem doma. Přehršle těstovinových a bramborových jídel, samá čočka, tuňák a kila zeleniny. Je pravda, že zeleninu mám ráda a tak mi její zvýšená konzumace nevadí, ale hlad mám teda pořád.

7.4.2014 v 12:00 | Karma: 18,97 | Přečteno: 2314x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Když žena rožní, rozněžní i rozhněvaného muže

Není to tak dlouho, co jsem se vypravila do Amsterdamu. Netušila jsem, že se mi můj gastronomický svět otočí naruby, ale právě to se stalo. Střetnutím mnoha náhod a štěstí (a Slow Foodu) jsem se jednoho deštivého dne ocitla u rožně, dvou cca sedmdesátikilových vepřů a měla na starost je šest hodin otáčet, topit pod nimi, mazlit je, odlupovat kůrku a sundávat hotové kousky. Byla to práce, kterou jsem si myslela, že jedno děvče nemůže zastat samo, ale věřte nebo ne, opak se stal pravdou! :)

3.3.2014 v 12:25 | Karma: 18,06 | Přečteno: 1936x | Diskuse| Cestování

Anna; Grosmanová

Kapoun, to je vykleštěný kohout (288)

Skončilo zkouškové, takže jsem teď strašně chytrá. Tak například, jsem takhle jednou v noci nad studiem genetiky zjistila, že slovo Mičurin není jen slovo, ale že člověk s takovým jménem byl významný ruský šlechtitel jablek. A já si vždycky myslela, že je to jen nějaká nadávka nebo zkomolenina. Omlouvám se tedy, pane Ivane Vladimiroviči Mičurine, to díky Vám máme tolik skvělých odrůd jablek.

10.2.2014 v 13:32 | Karma: 23,17 | Přečteno: 11952x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Na měsíc Francouzkou II.

Pokračování blogu o mém výletu do Francie se z prostředí francouzského venkova přesouvá do nejromantičtějšího velkoměsta na světě. Tedy alespoň údajně nejromantičtějšího. Velká města mají mnoho společného, at už je to turistické centrum se stánky s cocacolou, matrjoškami a tričky I love ___, nebo nepořádek v méně atraktivních částech města, vždycky, když se v takovém městě trošku zorientujete, zjistíte, že mnoho rozdílů ve vaší vlastní metropoli nenajdete. S Prahou se Paříž liší v tom, že zásadní monumenty, jsou prostě o něco větší. No uvidíte sami, když se podíváte dál...

14.10.2013 v 14:00 | Karma: 24,53 | Přečteno: 2482x | Diskuse| Cestování

Anna; Grosmanová

Na měsíc Francouzkou I.

Tak jsem se před měsícem vydala do Frantíkova, abych to tam pořádně omrkla. Myslím, že se mi to podařilo a podle stavu mého konta, dalo by se soudit, že jsem si pobyt v Paříži opravdu užila. Zprvu jsem měla předdomluvenou práci v řeznictví na rue de Vicor Hugo (něco jako Pařížská v Praze), ale to nedopadlo vzhledem k mé nedostatečné francouzštině a jejich potřebě mě upíchnout za kasu. Nakonec jsem si ale měsíc v zemi žabožroutů užila až do sytosti.

2.10.2013 v 12:20 | Karma: 19,22 | Přečteno: 2867x | Diskuse| Cestování

Anna; Grosmanová

Jarní dort; dědův infarkt (287)

Když se řekne „Jarní dort“, očekávali byste něco svěžího, nebo nadýchaného, zkrátka lehkého. Slovo "jarní" ve mně tak nějak evokuje svěžest. Haha. Při servírování TOHOTO jarního dortu jsem se regulérně bála, aby můj děda s babičkou nedostali infarkt. Jsou sice ještě docela dost pohodového věku i temperamentu, ale tohle by zabilo i koně.

3.6.2013 v 14:45 | Karma: 20,46 | Přečteno: 3668x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Grilovačka, ředkvičky a makovníčky (286)

U nás na škole teď bouří zkouškové, tak je ideální čas na to, si dodělat praxe na pozemcích. Posledně jsme svazkovali ředkvičky, sázeli pórek a také pleli mrkev. Já s oblibou říkám, že kdo se zemědělcem nenarodil, stane se jím na ČZU. Fotoreport ze Suchdola níže.

27.5.2013 v 13:35 | Karma: 17,81 | Přečteno: 1689x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Domácí majonéza a perník (284, 285)

Kam zmizela ta holka, co prej jakože uvaří celou Sandtnerku? Nebojte, je tu. Ale jako jó, je to s ní těžký. Na blogu sice ticho po pěšině, ale ve skutečnosti jsem se nezastavila. Poslední tři měsíce lítám někde mezi Kšánovo mrazákem, Suchdolem, organizací Slow Foodí mládeže a banánovkama. Abych se vyjádřila; „Kšánovo mrazákem“ znamená - na praxi u Frantška Kšány ml. „Suchdol“ znamená - škola a „Slow Foodí mládež“ znamená - Slow Food Youth Network Prague. "Banánovkama“ bez komentáře.

6.5.2013 v 12:00 | Karma: 23,38 | Přečteno: 3248x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Špičky k sobě a pokrč kolena! (282, 283)

Život mě pěkně prohání. Nenudím se ani na okamžik. O víkendu jsme například naše oddílové dětičky vytáhli na hory a pěkně jsme si s nimi zablbli. Náš oddíl se jmenuje Lacerta a podnikáme s ním všechny možné vylomeniny. Jednou z nich byla právě tahle víkendová lyžovačka.

4.3.2013 v 12:00 | Karma: 18,30 | Přečteno: 2093x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Zasněžená snídaně (279 - 281)

V pátek proběhlo vyhlašování ankety Bloger roku 2012. V ženské kategorii jsem obdržela krásné třetí místo, za které jsem samozřejmě velmi vděčná a tímto chci i poděkovat všem, kteří mi věnovali svůj hlas. Jsem moc ráda, že můžu díky idnes.cz publikovat svoje blogy a tak se setkávat (ať už virtuálně, nebo doopravdy) se zajímavými lidmi. Ještě jednou díky!

25.2.2013 v 12:00 | Karma: 19,99 | Přečteno: 2298x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

"Hlavní průjezd Prahou tam udělejte!" aneb zabijačka na Václaváku

Já tomu nerozumím. Popeleční středa je čerstvě za námi a český národ juchá, slaví a přežírá se. Teda alespoň to tak vypadalo tuhle sobotu, kdy se dalo bez problémů vyrazit na zabijačku, nebo vesnický masopust. Tradice říká, že 40-ti denní půst začíná popeleční středou. A ta byla před pěti dny. Tak jak to, že se v Praze a blízkém okolí vaří ovar, plní střívka a chroupají škvarky? Upřímně, to mi trošku uniká, ale tak třeba mi to nějaký osvícenec vysvětlí.

18.2.2013 v 13:30 | Karma: 23,61 | Přečteno: 2137x | Diskuse| Hobby

Anna; Grosmanová

Ospalé neděle a kynutá bábovka (277)

Další díl ze seriálu "projekt Sandtnerová". V neděli se nedělá, v neděli se spí. A tak velmi stručně. Žádné zdlouhavé povídání, jen fotky a kynutá bábovka :)

11.2.2013 v 15:26 | Karma: 20,56 | Přečteno: 2229x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky