Na youtube najdete video, kde vánočku peču s mojí malou sestrou na břiše. Podívejte se ZDE
Zde je recept:
Pan Štěpánek měl tuhle vánočku moc rád a tak mu jí jeho žena Soňa Štěpánková pekla každý rok tak, aby byla čerstvá na Štědrý den k snídani. Já jsem rozpočet ingrediencí rozpůlila a udělala jí ve své malé troubě. Byla tak akorát!
300 g hladké mouky = 12 vrchovatých lžic
100 g moučkového cukru = 4 vrchovaté lžíce
100 g másla
60 g kvasnic = 1,5 kostky droždí
vanilkový cukr
1 žloutek + 1 vejce
90 ml mléka
sůl
muškátový oříšek
citronová kůra
75 g mandlí
50 g rozinek
plátkové mandle na posypání
plus 1 vejce na potření
Z droždí, části cukru, mouky a mléka si připravíme kvásek, za 10–15 minut by měl být vzešlý. Utřeme si žloutek, jedno vejce, máslo a cukr. Poté přidáme zbylou mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl, trošku nastrouhaného muškátového oříšku, strouhanou citronovou kůru a nakonec přiléváme mléko podle potřeby (každá mouka trochu jinak saje). Vše hněteme v míse, poté na vále. Hotovo je, když těsto nelepí na vál a je hezky pružné.
Dáme na 4 hodiny kynout. Těsto prohněteme a rozdělíme na 4 větší kuličky, 3 menší a dvě ještě menší. Z kuliček uděláme prameny, které spleteme viz. fotky. Necháme půl hodiny na teplém místě ještě kynout a potřeme rozšlehaným vejcem,
zajistíme špejlemi. Pokud chceme, můžeme posypat plátkovými nebo sekanými mandlemi. Dáme péct do trouby
na 180 °C. Pečeme celkem asi 3/4 hodiny. Do spodu trouby dejte hrnek s vodou. Odpařující voda zvláčňuje těsto.
Rozinky a mandle můžete zapracovat rovnou do těsta, nebo vkládat mezi jednotlivé prameny. Pokud si je dáte rovnou do těsta, počítejte s obtížnějším pletením.
FOTONÁVOD: