Perlička na másle
Zelný salát II.:
Ingredience:
0,5 kg zelí, sůl, 2 lžíce octa, kostka cukru, 4 dkg slaniny, 3 dkg cibule, pepř, olej
Bílé zelí nakrájíme na nudličky, košťál odřízneme a zelí dvakrát spaříme vařící vodou. Poté zelí dáme okapat, osolíme je a polijeme octem, v němž je rozpuštěno trochu cukru. Povaříme zelí 5 minut a poté necháme půl hodiny vychladnout v lednici. Poté ocet ze zelí lehce vymačkáme, zelí dáme na mísu a polijeme ho rozpálenou slaninou, v níž je nakrájená cibule. Nakonec salát opepříme a podáváme.
Moje poznámky:
Moc nám chutnal. Křupavý, podle našeho gusta lehce dokyselený a doslazený, ale jinak vynikající!
Fazolka k obložení masa II. způsob:
Ingredience:
50 dkg fazolky, sůl, soda, 6 dkg másla, 3 dkg strouhanky
Očištěné fazolky svážeme nití do svazečků (asi po osmi) a ve slané vařící vodě s čištěnou sodou uvaříme a na sítě necháme okapat. Na míse fazolky rozvážeme, pokapeme rozpuštěným máslem a posypeme smaženou strouhankou.
Moje poznámky:
Já jsem na to strouhanku už nedávala, tak toho bylo na talíři až až, ale dokážu so představit, že by to tak chutnalo dobře.
Slezské bramborové placky:
Ingredience: 60 dkg oloupaných brambor, sůl, pepř, 8 dkg hladké mouky, 1 lžíce smetany, 1 vejce, 10 dkg sádla
Moje poznámky:
Viva la sádlo! Na placky/pod placky to nejlepší. Neříkám, že na sádle musí se vařit všechno, ale na placky – ideální! Jinak chuťově byly překvapivě skvělé a díky Jirkovu lívancovníku byly dokonce i vzhledné J
Díky Jirko!
Perlička:
Ingredience:
1 perlička, sůl, 5 dkg slaniny, 12 dkg másla
Před úpravou ji protáhneme na nudličky nakrájenou slaninou, pak jí vložíme do pekáče na rozpálené máslo prsíčky dolů a chvíli dusíme. Pak přidáváme po lžících vývar, nebo vodu a dusíme tak, až nám pěkně změkne. Pak odklopíme víko a po obou stranách pěkně do křupava upečeme.
Moje poznámky:
Perlička vynikající! Doporučuji všemi deseti. Stála myslím něco okolo tři set korun. Přední nohy byly tmavší, chutnaly až skoro do kohouta, zkrátka jako starší drůbež. Zadní více připomíná kuře, ale stejnak oproti kuřeti velká pochoutka! Mňam.
Ještě jsme si k tomu udělali fialové hranolky. To aby toho nebylo málo…
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?
Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
„Co mám pořád vařit?“
Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.
Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně
Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)
Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Další články autora |
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce
Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...
Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar
Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...
Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste
Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...
Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump
Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...
USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek
USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz