Bábovička jako z písku, sázená vejce a lanýže (222, 223)
Sázená vejce (222):
Ingredience: vejce, sůl, máslo, pepř
Lívanečník nebo formu na sázená vajíčka vymažeme rozpáleným máslem, čerstvá vajíčka rozklepneme do jamek, osolíme je a pečeme tak dlouho, až bílek ztuhne a žloutek zůstane polotekutý. Pak žloutky opepříme, posypeme sekanou pažitkou (nebo strouhaným lanýžem) a zdobíme jimi špenát, beefsteaky, čočku apod.
Moje poznámky:
NO – abych byla upřímná, silně pod očekávání. Párkrát už jsme totiž něco podobného jedli a oproti těmto v nálevu naloženým lanýžům to byla teda jiná pohádka. Třeba lanýžová polévka – to byla mňamka. Nebo těstoviny s lanýžovým olejem. Supr. Ale samotný lanýž? Eh. Možná to bylo tím, že jsme ho měli v tom nálevu a ne čerstvý, ale kdo ví. Zkrátka a dobře, celkové hodnocení kladné, ale zdaleka ne tak úchvatné. Steak za 500,- by nám udělal lépe ;)
Jemná bábovka (223):
Ingredience: 1 kostka droždí, 1/4l smetany nebo mléka, 40 dkg polohrubé mouky, 19 dkg másla, 18 dkg cukru, 6 žloutků, citronová kůra, sůl, vanilka, 5 dkg hrozinek, 1 dkg mandlí
Z droždí, části smetany, lžíce cukru a lžíce mouky zaděláme kvásek. Máslo, všechen zbylý cukr, žloutky, citronovou kůru, sůl a vanilku třeme do zhoustnutí. Poté přidáme vykynutý kvásek, všechnu zbylou mouku a vypracujeme těsto. Do těsta zapracujeme usekané oloupané mandle a hrozinky. Těsto nalijeme do formy a necháme asi hodinu kynout, pak pečeme asi ¾ hodiny na 180°C v troubě.
Moje poznámky:
Já jsem dělala bábovku do jiných formiček než obvykle, takže jsem to nemusela péct ¾ hodiny, ale jen půl. Bábovičky vypadaly jako z písku a byly moc dobré. Dělala jsem to z poloviční dávky, řekla bych, že jinak bude bábovka dosti velká. Dala se jíst s čajem ještě tři dny, takže určitě patří spíš k těm použitelnějším ;)
Pokud chcete vše sledovat trochu více online a třeba i přispět nějakou fotkou, nebo poznámnou, hurá na facebook:
grosmanova.blog.idnes.cz
ODKAZ ZDE (těžko říct, zda to funguje - mě jo)
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?
Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
„Co mám pořád vařit?“
Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.
Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně
Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)
Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Další články autora |
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný
Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce
Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...
Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“
Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...
Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD
Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...
Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci
Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...
Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy
Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz