Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Projekt Sandtnerová: Resty z mojí vesty (227-230)

Jednou za čas se nahromadí ty recepty, které se mi prostě nechce psát, nebo se jimi jakkoliv zabývat. Jsou to resty z minula, které jsou buď nenafocené, nebo se mi nepodařily, nebo zkrátka nejsou úplně super lákavé.

Určitě to taky znáte. Dlouho se do něčeho snažíte dokopat, neustále to odkládáte. Hrnete to před sebou jako rolba. Tak dlouho, že vás to až straší ve spánku. Tak dlouho, že už jste na sebe naštvaní, jak můžete být tak neschopní! Až pak přijde den, kdy se prostě hecnete a všechno to najednou uděláte. Zjistíte, že kdybyste to udělali už dávno, ušetřili byste si to otravné mučení a vše by mohlo být už daleko za vámi. Vždyť to bylo hotové za chvilku! A navíc mě to vlastně docela bavilo! No a tak je to pořád. Hrneme před sebou ty úkoly, do kterých se nám nechce, přitom pak přijde tak skvělá úleva. Takže tady je moje úleva:

Špenátové tašky (227):

Ingredience: 30 dkg vařených brambor, sůl, 15 dkg mouky, 2 žloutky, mouka na vál

Nádivka: 25 dkg čerstvého špenátu, sůl, 1 dkg másla, 2 dkg mouky, pepř, 1 dkg cibule nebo 1 stroužek česneku.

Do opraných, vařených, prolisovaných brambor přidáme na vále mouku, sůl, žloutky a vypracujeme jemné těsto. Těsto vyválíme na pomoučeném vále, nakrájíme čtverečky, plníme je špenátovou nádivkou, přeložíme v trojhránek a zakrojíme. Tašky vaříme ve slané vařící vodě 5-7 minut. Pak je cedníkem vyndáme a dobře okapané polejeme rozpáleným máslem a posypeme smaženou strouhankou.

Nádivka: Očištěný, opraný, povařený, dobře okapaný špenát jemně usekáme.  Žlutou máslovou jíšku malinko zředíme vodou ze špenátu, opepříme, osolíme, přidáme utřený česnek nebo strouhanou cibulku a chvíli dusíme. Prochladlou nádivkou plníme těsto.

Moje poznámky:

Lepilo se to, patlalo se to. Celkově nic moc. Lepkavé, slizké to bylo. Asi jsem použila špatné brambory, nebo já nevím, asi jsem si to představovala jako Hurvínek válku. Teplé byly zkrátka opravdu slizké. Studené byly docela dobré, musím přiznat. Takže asi si je někdy budu muset zkusit ještě jednou, v nějaké lepší konstelaci hvězd, protože bych je nerada zatratila, ale první pokus teda vážně nic moc…

Nové brambory s tvarohem (228):

Ingredience: 1 a ½ kg brambor, sůl, kmín, zelená petržel, 5 dkg másla, 3 dkg tvarohu

Nové brambory (rohlíčky) oškrábeme, vypereme a dáme do vařící vody vařit s kmínem a zelenou petrželí. Vařené dobře okapeme, polijeme máslem, posypeme strouhaným tvarohem, který můžeme ještě povrchu pokapat škvařeným máslem.

Moje poznámky: Miluju rohlíčkové brambory s tvarohem. Já si k tomu dala Cottage, páč mi k tomu chutná.

Palačinky s tvarohem (229):

Ingredience: 15 dkg hladké mouky, citronová kůra, sůl, 1 vejce, 1/4l mléka

Nádivka: 3 dkg másla, 6 dkg cukru, 2 žloutky, 30 dkg tvarohu, vanilka, citronová kůra, ze 2 bílků sníh, 4 dkg hrozinek

Na zalití: 1/8l mléka, 1 žloutek, 1 kostka cukru

Do mísy si připravíme osolenou hladkou mouku a kousek strouhané citronové kůry. Do ní nalijeme v mléce umíchané vajíčko a těsto, které musí býti řídké, dobře umícháme. Ohřátou omeletní pánev vymažeme rozpuštěným máslem, těsto po lžících na ni nalijeme a po obou stranách pečeme tenké omelety. Pečené potřeme tvarohovou nádivkou, zatočíme, položíme do pekáče a zalijeme mlékem, ve kterém jsme umíchaly žloutek a 1 kostku cukru. Omelety pak pečeme v troubě, až se mléko do nich zapeče. Hotové pocukrujeme a podáváme.

Moje poznámky:

Říkáte si, že je toho zapékání a polévání omelet trochu zbytečně moc, pro jedny hloupé palačinky, ale vskutku, výsledná chuť je skvělá. Nikdo vám nebrání si palačinky dát jen tak, ale až to ozkoušíte, poznáte ten rozdíl! Mňam J

Čokoládový dort II. (230)

Ingredience:

Těsto: 10 dkg másla, 9 žloutků, 10 dkg cukru, 9 bílků, 14 dkg strouhané čokolády, 14 dkg strouhaných mandlí, 3 dkg polohrubé mouky, citronová kůra (z 1 citronu), vanilka

Do umíchaného másla zamícháme prosátý cukr, žloutky, tlučenou vanilku, citronovou kůru a třeme až je z toho krémová pěna. Pak přidáme společně se sněhem z bílků strouhanou čokoládu, strouhané neloupané mandle a krupičkovou mouku. Těsto pečeme ve vymazané, moukou vysypané dortové formě 1 hodinu na 180°C. Vychladlý dort rozřízneme, naplníme nádivkou a polijeme polevou.

Nádivka: 7 dkg cukru, 1/16l vody (asi 63ml) a 10 dkg strouhané čokolády svaříme na plotně v kastrole na husto. Do svařeného, úplně zchladlého cukru zamícháme jeden po druhém žloutky a 1/8l šlehané smetany. Pak naplníme dort.

Jiná nádivka: 3 vejce a 8 dkg cukru dobře ušleháme, pak postavíme kotlík do kastrolu s vařící vodou, kde jím mícháme tak dlouho, až krém zhoustne. Pak jej přendáme na talíř a dáme do studena. Mezitím utřeme 12 dkg čajového másla, přidáme 5 dkg moučkového cukru, 3 dkg změklé čokolády a vařený studený krém.

 

 

Moje poznámky:

V originále je, že se má máslo s vejci a cukrem třít ¾ hodiny. Tak soudím, že to asi kvůli tomu, že nebylo elektrických šlehačů. Dostat směs do stavu, kdy je hezky krémová a našlehaná asi opravdu trvalo ¾ hodiny. Takže pokud šleháme pomocí elektrického šlehače, vše by mělo vypadat tak, jak má, už za deset minut.

Svařit do husta. A je to tu zase. Cukr a jeho svařování do „nějakého stavu“. Nevěděla jsem si s tím dlouho rady, až jedna cukrářka mi poradila:

"...A o tom cukru, jak si se ptala, podle toho jakou chceš nit buď slabou 103,7 - 106,6 °C dáš si vařit vodu s cukrem a až se začne vařit tak provádíš ruční zkoušku, že si dáš na palec trochu rozvaru a stiskneš ukazováčkem a vytáhneš jako by vlákno, které když se roztrhne tak je slabá nit. A když chceš silnou 107,4 - 110 °C tak vlákno vydrží déle..."

Takže hurá, namáčet prsty do horkých kapalin!

Až budete do vychladlého cukru přidávat žloutky, nebojte se, že je hmota tak ztuhlá. Povolí za chviličku. Žloutky tam zamácháte jedna báseň.

Já hloupá jsem se jala ozdobit dort takzvanou „hoblinkovou“ metodou. Hahá, to jsem si myslela jaká je to hračka. Ono asi je, když máte správný nůž a vůbec, kuchyň k tomu uzpůsobenou, ale já si z toho na sebe akorát upletla bič. Hoblinky létaly všude okolo, lepili se a postupně během procesu roztékaly, čokoláda praskala, půlila se a celkově prostě bojovala proti mně. Dobře to ale dopadlo. Naštěstí jsem jí měla tolik, že přísloví „když to nejde silou, jde to ještě větší silou“, opravdu dostálo svého významu!

Sice jsem pak tři utěrky, zástěru a tepláky s trikem musela hodit do pračky, ale výsledek stál za to! Jako bonus jsem k tomu ještě udělala pár tartaletek. Ty v poměru výkon/výsledek čokoládový dort naprosto rozválcovaly, protože byly hotově za půl hodiny a vypadaly úžasně!  Nechte se inspirovat.

Dokážete si představit, jak se mi po té čokoládové pohromě pak ještě chtělo něco slavnostně fotit. Kompakt to myslím vyřešil vcelku rychle a snadno i na úkor kvality všeho... Takže pardon. Nemusí se v noci, vždycky konat vražda…

Můj FACEBOOK

Autor: Anna; Grosmanová | pondělí 20.2.2012 12:55 | karma článku: 18,57 | přečteno: 2603x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?

Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?

17.4.2020 v 11:00 | Karma: 24,31 | Přečteno: 1288x | Diskuse| Ekonomika

Anna; Grosmanová

„Co mám pořád vařit?“

Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.

20.3.2020 v 17:10 | Karma: 17,97 | Přečteno: 4480x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.

Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.

18.3.2020 v 10:45 | Karma: 8,66 | Přečteno: 907x | Diskuse| Hobby

Anna; Grosmanová

Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně

Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.

13.3.2020 v 14:30 | Karma: 36,29 | Přečteno: 15838x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma: 20,21 | Přečteno: 2547x | Diskuse| Hobby

Anna; Grosmanová

Zabijačka a České koláče II. (293)

Je čas zabijaček. Za týden tu je popeleční středa a tak je čas si dopřát ještě trochu ovárku, tlačenky a nebo kulatých makových koláčků. Já jsem podle Sandtnerky tentokrát vyzkoušela České koláče II., které jsem na zabijačku přinesla. Zároveň jsem využila situace a na naší českou zabijačku pozvala kamarády z Holandska a Německa. Všichni koukali jak diví, jak nám tu kořalka teče proudem, ale přesto zvládneme zpracovat jedno a půl prasete, jakoby nic. Sami posuďte dle fotek, jestli se nám jitrnice povedly!

11.2.2015 v 12:00 | Karma: 19,57 | Přečteno: 2278x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Hamburská kýta opravdu vařená v Hamburku (292)

Projekt Sandtnerová se vydal v lednu na cestu po Evropě a to rovnou po proudu Labe až k Severnímu moři. No a není přeci nic jednoduššího, než v Hamburku upéct rovnou Sandtnerčinu Hamburskou kýtu!

7.1.2015 v 14:15 | Karma: 15,94 | Přečteno: 2129x | Diskuse| Ostatní

Anna; Grosmanová

Žloutkový krém v osmipatrovém dortu (291)

Žloutkový krém je radost. Miluju tu chvíli, kdy se „tak akorát teplé“ máslo smíchá se žloutky a cukrem. Nejen že to evokuje vánoce, ale je to prostě STRAŠNĚ dobrý.

10.11.2014 v 11:10 | Karma: 21,71 | Přečteno: 3127x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Znojemská pečeně a ovocné knedlíky (289, 290)

Už aby byly Velikonoce! Letos jsem se rozhodla držet půst, takže už skoro měsíc nejím maso a musím se přiznat, že mně, masožroutovi to opravdu činí potíže. Nejen, že nevím co si dát v restauraci, když jdu na oběd (když pominu to, že se většinou žádná vegetariánská verze ani nenabízí), ale pomalu si ani nejsem schopná uvařit, když jsem doma. Přehršle těstovinových a bramborových jídel, samá čočka, tuňák a kila zeleniny. Je pravda, že zeleninu mám ráda a tak mi její zvýšená konzumace nevadí, ale hlad mám teda pořád.

7.4.2014 v 12:00 | Karma: 18,97 | Přečteno: 2314x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Když žena rožní, rozněžní i rozhněvaného muže

Není to tak dlouho, co jsem se vypravila do Amsterdamu. Netušila jsem, že se mi můj gastronomický svět otočí naruby, ale právě to se stalo. Střetnutím mnoha náhod a štěstí (a Slow Foodu) jsem se jednoho deštivého dne ocitla u rožně, dvou cca sedmdesátikilových vepřů a měla na starost je šest hodin otáčet, topit pod nimi, mazlit je, odlupovat kůrku a sundávat hotové kousky. Byla to práce, kterou jsem si myslela, že jedno děvče nemůže zastat samo, ale věřte nebo ne, opak se stal pravdou! :)

3.3.2014 v 12:25 | Karma: 18,06 | Přečteno: 1936x | Diskuse| Cestování

Anna; Grosmanová

Kapoun, to je vykleštěný kohout (288)

Skončilo zkouškové, takže jsem teď strašně chytrá. Tak například, jsem takhle jednou v noci nad studiem genetiky zjistila, že slovo Mičurin není jen slovo, ale že člověk s takovým jménem byl významný ruský šlechtitel jablek. A já si vždycky myslela, že je to jen nějaká nadávka nebo zkomolenina. Omlouvám se tedy, pane Ivane Vladimiroviči Mičurine, to díky Vám máme tolik skvělých odrůd jablek.

10.2.2014 v 13:32 | Karma: 23,17 | Přečteno: 11953x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Na měsíc Francouzkou II.

Pokračování blogu o mém výletu do Francie se z prostředí francouzského venkova přesouvá do nejromantičtějšího velkoměsta na světě. Tedy alespoň údajně nejromantičtějšího. Velká města mají mnoho společného, at už je to turistické centrum se stánky s cocacolou, matrjoškami a tričky I love ___, nebo nepořádek v méně atraktivních částech města, vždycky, když se v takovém městě trošku zorientujete, zjistíte, že mnoho rozdílů ve vaší vlastní metropoli nenajdete. S Prahou se Paříž liší v tom, že zásadní monumenty, jsou prostě o něco větší. No uvidíte sami, když se podíváte dál...

14.10.2013 v 14:00 | Karma: 24,53 | Přečteno: 2482x | Diskuse| Cestování

Anna; Grosmanová

Na měsíc Francouzkou I.

Tak jsem se před měsícem vydala do Frantíkova, abych to tam pořádně omrkla. Myslím, že se mi to podařilo a podle stavu mého konta, dalo by se soudit, že jsem si pobyt v Paříži opravdu užila. Zprvu jsem měla předdomluvenou práci v řeznictví na rue de Vicor Hugo (něco jako Pařížská v Praze), ale to nedopadlo vzhledem k mé nedostatečné francouzštině a jejich potřebě mě upíchnout za kasu. Nakonec jsem si ale měsíc v zemi žabožroutů užila až do sytosti.

2.10.2013 v 12:20 | Karma: 19,22 | Přečteno: 2867x | Diskuse| Cestování

Anna; Grosmanová

Jarní dort; dědův infarkt (287)

Když se řekne „Jarní dort“, očekávali byste něco svěžího, nebo nadýchaného, zkrátka lehkého. Slovo "jarní" ve mně tak nějak evokuje svěžest. Haha. Při servírování TOHOTO jarního dortu jsem se regulérně bála, aby můj děda s babičkou nedostali infarkt. Jsou sice ještě docela dost pohodového věku i temperamentu, ale tohle by zabilo i koně.

3.6.2013 v 14:45 | Karma: 20,46 | Přečteno: 3668x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Grilovačka, ředkvičky a makovníčky (286)

U nás na škole teď bouří zkouškové, tak je ideální čas na to, si dodělat praxe na pozemcích. Posledně jsme svazkovali ředkvičky, sázeli pórek a také pleli mrkev. Já s oblibou říkám, že kdo se zemědělcem nenarodil, stane se jím na ČZU. Fotoreport ze Suchdola níže.

27.5.2013 v 13:35 | Karma: 17,81 | Přečteno: 1689x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Domácí majonéza a perník (284, 285)

Kam zmizela ta holka, co prej jakože uvaří celou Sandtnerku? Nebojte, je tu. Ale jako jó, je to s ní těžký. Na blogu sice ticho po pěšině, ale ve skutečnosti jsem se nezastavila. Poslední tři měsíce lítám někde mezi Kšánovo mrazákem, Suchdolem, organizací Slow Foodí mládeže a banánovkama. Abych se vyjádřila; „Kšánovo mrazákem“ znamená - na praxi u Frantška Kšány ml. „Suchdol“ znamená - škola a „Slow Foodí mládež“ znamená - Slow Food Youth Network Prague. "Banánovkama“ bez komentáře.

6.5.2013 v 12:00 | Karma: 23,38 | Přečteno: 3248x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Špičky k sobě a pokrč kolena! (282, 283)

Život mě pěkně prohání. Nenudím se ani na okamžik. O víkendu jsme například naše oddílové dětičky vytáhli na hory a pěkně jsme si s nimi zablbli. Náš oddíl se jmenuje Lacerta a podnikáme s ním všechny možné vylomeniny. Jednou z nich byla právě tahle víkendová lyžovačka.

4.3.2013 v 12:00 | Karma: 18,30 | Přečteno: 2094x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Zasněžená snídaně (279 - 281)

V pátek proběhlo vyhlašování ankety Bloger roku 2012. V ženské kategorii jsem obdržela krásné třetí místo, za které jsem samozřejmě velmi vděčná a tímto chci i poděkovat všem, kteří mi věnovali svůj hlas. Jsem moc ráda, že můžu díky idnes.cz publikovat svoje blogy a tak se setkávat (ať už virtuálně, nebo doopravdy) se zajímavými lidmi. Ještě jednou díky!

25.2.2013 v 12:00 | Karma: 19,99 | Přečteno: 2298x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

"Hlavní průjezd Prahou tam udělejte!" aneb zabijačka na Václaváku

Já tomu nerozumím. Popeleční středa je čerstvě za námi a český národ juchá, slaví a přežírá se. Teda alespoň to tak vypadalo tuhle sobotu, kdy se dalo bez problémů vyrazit na zabijačku, nebo vesnický masopust. Tradice říká, že 40-ti denní půst začíná popeleční středou. A ta byla před pěti dny. Tak jak to, že se v Praze a blízkém okolí vaří ovar, plní střívka a chroupají škvarky? Upřímně, to mi trošku uniká, ale tak třeba mi to nějaký osvícenec vysvětlí.

18.2.2013 v 13:30 | Karma: 23,61 | Přečteno: 2137x | Diskuse| Hobby

Anna; Grosmanová

Ospalé neděle a kynutá bábovka (277)

Další díl ze seriálu "projekt Sandtnerová". V neděli se nedělá, v neděli se spí. A tak velmi stručně. Žádné zdlouhavé povídání, jen fotky a kynutá bábovka :)

11.2.2013 v 15:26 | Karma: 20,56 | Přečteno: 2230x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky