Projekt Sandtnerová: Jak jsem potkala mloky (242)

14. 05. 2012 13:00:12
Neuvěřitelné čtyři desítky mloků skvrnitých v jeden den! O zážitek na celý život se postaraly páteční deště, výprava do podzemních štol a také lehké zabloudění. Bez trošky posilnění na cestu by to ale nešlo. Příprava tataráku pro začátečníky, je tu pro vás spolu s fotkami z dalšího povedeného výletu!

S hrstkou našich přírodovědně založených dětiček, jsme se vydali na výpravu do štoly svatého Josefa. To jsme ale vůbec netušili, co všechno nás cestou potká. Nejen, že jsme narazili na obrovské stádo ovcí s malými jehňátky, ale také jsme na jedné nenápadné stezce, kdesi uprostřed stráně, potkali několik desítek mloků skvrnitých.

Z rozhledny na Pepři jsme si užívali pohled do deštivého okolí a pasoucí se stáda ovcí. Bylo jich opravdu mnoho. Mezi nimi dokonce jedna lama! Všechny ovečky měly kolem sebe jehňátka. Ikdyž počasí nebylo zrovna dvakrát příznivé, tak ale všichni vesele poskakovali a utíkai tu sem, tu tam.

bee.jpg

busicek.jpg

ovce.jpg

ovce_zhora.jpg

Když jsme pokročili o něco dál, tak se nám naskytla podívaná opravdu nevídaná. Byli jsme z toho naprosto u vytržení. Jeden za druhým, sápali se mloci do svahu, daleko od řeky a nám přímo pod nohama. Bůh ví, kolik jich v celé té stráni mohlo být!

mlok_1.jpg

Tento silně ohrožený druh mloka nám lezl přímo před očima do výšin věru neuvěřitelných. Fotili jsme samozřejmě jako diví. Několik úlovků přikládám níže, pokochejte se, jako my!

mlok_2.jpg

mlok_3.jpg

mlok_4.jpg

Neuvěřitelné...

hornasove.jpg

To ale samozřejmě nemůže být vše. Projekt Sandtnerová běží stůj co stůj dál a tak není divu, že se před výpravou zase něco muselo sníst. Kde bychom pak vzali dostatek sil na to, prozkoumávat okolí Jílového u Prahy, kdybychom se neposilnili pořádným kusem masa...

Zde je recept na přípravu vynikajícího „Beefsteaku a la Tartare“, neboli takzvaného „tataráku“.

Beefsteak á la Tartare (241):

Ingredience: 20 dkg svíčkové, sůl, pepř, 1 vejce, cibule

Čerstvou syrovou svíčkovou uškrabeme nožem tak, aby v ní nebyly žádné kůžičky a žilky. Pak maso sekáme nožem tak, aby z toho vznikla jemná masová kaše. Potom ji osolíme, upravíme z ní kulatý beefsteak, položíme na talíř, doprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme syrové vajíčko, nebo jenom žloutek. Povrchu vejce osolíme, celý beefsteak opepříme a podáváme s nakrájenou cibulí.

tatarak_3.jpg

tatarak_1.jpg

Moje poznámky:

Uznávám, v masně na kozím plácku (mimochodem neuvěřitelně supr řeznictví – telecí všeho druhu, kukuřičná kuřátka aj.) jsme pořídili svíčkovou pouze falešnou. Což by ledaskdo mohl označit jako velkou chybu. Ale my jsme byli opravdu nadšeni. Falešná svíčková pro nás dva, vyšla na 60,- korun a tataráku z ní bylo skoro až pro tři! Co se přísad týče, tak jsme samozřejmě přidali i další klasické komponenty a tak z toho vznikla opravdová mňamka! Královská večeře, za bezmála 100 korun.

Nůž doporučuji opravdu ostrý a nervy opravdu pevné. Kdo nemáte ani čas, nervy, ba dokonce nůž, nebojte se elektrických kuchyňských sekáčků. Zvládnou to dosti podobně a poměr cena/úsilí/výkon je pak naprosto nepřekonatelný. Je to trošku ve stylu „Jamieho 30 minut v kuchyni“ - žádné štráchy, šup sem, šup tam, ale tatarák je za deset minut hotov a vy se nemusíte mořit s šíleným sekáním.

Kdo je ale fajnšmekr, tak samozřejmě uzná, že pravá svíčková a půl hodiny škrábání je prostě lábuž. Takže, nechávám na vás. Obojí možné.

Zde je odkaz na MŮJ FACEBOOK.

Autor: Anna; Grosmanová | pondělí 14.5.2012 13:00 | karma článku: 17.92 | přečteno: 2831x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.15 | Přečteno: 561 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 300 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 526 | Diskuse
Počet článků 176 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3356
grosmanova.blog.idnes.cz
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...