Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

O guláši a Bavorsku (249 - 251)

24. 09. 2012 14:30:54
Myslím, že na pořádný, poctivý guláš nedá nikdo dopustit. Ani já. Guláš je zaručeně jedno z mých oblíbených jídel. Babička mě jím, když přijedu na návštěvu, snad ještě nikdy neurazila.

Tento guláš je trošku jiný tím, že se do něho mají zavařit jakési bramborové nočky. Což určitě není špatný nápad. Avšak já, jelikož jsem byla v létě v Bavorsku, v regionu Allgäu, jsem měla pocit, že místo rozvařených brambor, bych si k tomu guláši raději dala něco na způsob věhlasných švábských „špeclí“. Špecle jsou smažené (nebo vařené) bramborové nočky a podávají se ke všemu možnému. My jsme je měli s hovězím masem a omáčkou.

Takže ano, trošku jsem si to upravila podle sebe, ale přeci když už vařím pro celou rodinu, tak nebudu riskovat, že ony bramborové nočky se v guláši rozvaří a bude z toho kejda s hrudkami.

Kdo jste tu poprvé a nechápete o co jde, tak zde je odkaz na stránku "O PROJEKTU SANDTNEROVÁ"

Smažené bramborové nočky (249):

Ingredience: 50 dkg brambor, sůl, 8 dkg polohrubé mouky, na špičku nože kypřícího prášku „Moudrá hlava“, 1 vejce, 4 dkg mouky na vál, 10 dkg sádla na smažení

Ve slupce uvařené brambory oloupáme, prolisujeme na vál, přidáme sůl, mouku, vejce, na špičku nože kypřícího prášku a zpracujeme v těsto. Pak vyválíme dlouhé tenké válečky a nakrájíme nočky. V kastrole si rozpálíme sádlo, vložíme do něho nočky a usmažíme je do růžova.

Moje poznámky: Hlavně použuíjte "Moudrou hlavu" :D

Hovězí guláš s bramborovými nočky (250):

Ingredience: 70 dkg hovězího květového masa, 6 dkg cibule, 8 dkg sádla nebo másla, paprika, kmín, 3 rajská jablíčka, sůl, 2 dkg másla, 1 dkg másla

Ingredience na nočky: 20 dkg brambor, sůl, 10 dkg polohrubé mouky, 1 vejce

Očištěné hovězí maso nakrájíme na gulášové kostky. Na sádle si usmažíme drobně nakrájenou cibulku do růžova, přidáme k ní papriku, kmín, nakrájená rajská jablíčka, nebo protlak a dusíme. Pak přidáme maso, osolíme je a opět dusíme. Po chvíli maso zalijeme vařící vodou a dusíme skoro až do změknutí. Zvlášť si připravíme řídkou máslovou jíšku a zavaříme jí do guláše současně s bramborovými nočky a vše dobře povaříme. Měkké maso s nočky vyndáme drátěnou naběračkou na mísu a procezenou šťávou polijeme.

Nočky do guláše: Uvařené horké brambory oloupáme, rozstrouháme, osolíme a posypeme polohrubou moukou. Pak je spojíme celým vajíčkem v těsto a lehce propracujeme. Z těsta upravíme tenké kulaté válečky, nakrájíme je na hodně malé nočky a zavaříme je do guláše.

gulas_mnammnam.jpg

Moje poznámky:

Za prvé, jsem nejdříve do růžova osmažila cibulku, přidala maso a smažila dál. Pak až teprve přidávala kmín, sůl, papriku a rajská jablíčka. Nočky jsem ale vůbec nechtěla zavařovat do guláše (představa ja tam rozmočené tak jakože plavou... no prostě jsem vyměkla. Tak jsem udělala těsto podle předpisu, nakrájela nočky a osmažila je. Guláš jsem necedila, ale musím říct, že i tak byl vynikající. Rajská jablíčka mňam. Nočky také skvělé. Skoro jako kroketky, akorát se vůbec člověk nemusí zabývat nějakým vyvalováním na perfektní kuličku. Určitě doporučuji.

Někdy o prázdninách jsem dělala guláš obyčejný, tak připojuji:

Obyčejný guláš (251):

Ingredience: 50 dkg hovězího masa, 25 dkg vepřového masa, sůl, paprika, 6 dkg slaniny, 3 dkg másla nebo sádla, 6 dkg cibule, 3 dkg mouky

Hovězí maso a vepřové ramínko lehce opereme, zbavíme kostí, nakrájíme na kostky, osolíme a posypeme paprikou. V kastrole na nakrájené slanině a rozpáleném másle nebo sádle si usmažíme do růžova drobně nakrájenou cibulku, načež do ní vložíme připravené hovězí maso, které dusíme 20 minut, pak přidáme maso vepřové a vše dusíme opět 20 minut. Potom zaprášíme šťávu moukou, kterou podusíme tak, aby ztratila syrovou chuť, přidáme podle potřeby horký vývar, nebo vodu a guláš udusíme od měkka. Pak jej urovnáme na mísu a polijeme procezenou šťávou.

terez.jpg

Na konec pár fotek z Bavorska

Allgäu to jsou samé kravičky, zříceniny, BMW ́s , hrady a krásná krajina... Přestěhovala bych se ve vteřině.

bav.jpg

kraj.jpg

nueschw_.jpg

mariensbridge.jpg

krava.jpg

pivo.jpg

můj fACEBOOK

Autor: Anna Grosmanová | pondělí 24.9.2012 14:30 | karma článku: 17.90 | přečteno: 2632x

Další články blogera

Anna Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma článku: 17.57 | Přečteno: 1833 | Diskuse

Anna Grosmanová

Zabijačka a České koláče II. (293)

Je čas zabijaček. Za týden tu je popeleční středa a tak je čas si dopřát ještě trochu ovárku, tlačenky a nebo kulatých makových koláčků. Já jsem podle Sandtnerky tentokrát vyzkoušela České koláče II., které jsem na zabijačku přinesla. Zároveň jsem využila situace a na naší českou zabijačku pozvala kamarády z Holandska a Německa. Všichni koukali jak diví, jak nám tu kořalka teče proudem, ale přesto zvládneme zpracovat jedno a půl prasete, jakoby nic. Sami posuďte dle fotek, jestli se nám jitrnice povedly!

11.2.2015 v 12:00 | Karma článku: 18.45 | Přečteno: 1713 | Diskuse

Anna Grosmanová

Hamburská kýta opravdu vařená v Hamburku (292)

Projekt Sandtnerová se vydal v lednu na cestu po Evropě a to rovnou po proudu Labe až k Severnímu moři. No a není přeci nic jednoduššího, než v Hamburku upéct rovnou Sandtnerčinu Hamburskou kýtu!

7.1.2015 v 14:15 | Karma článku: 13.99 | Přečteno: 1711 | Diskuse

Další články z rubriky Ona

Mirka Součková

Rozhodnutí vladaře (nad svým životem)

Když odchází síly, nechce se už být, nechtěl jsem přežívat, jen naplno žít. Zářit a milovat a naplno hrát, cítit a pracovat - dělat, co mám rád.

24.9.2017 v 21:55 | Karma článku: 9.66 | Přečteno: 196 | Diskuse

Jitka Štanclová

Děcka, hybaj do kanafasu!

Nebo taky "do cích, na kutě, do peřin". Všechny výrazy směřovaly do míst, kam se nám, děckám, ale vůbec nechtělo.

24.9.2017 v 20:05 | Karma článku: 11.57 | Přečteno: 171 | Diskuse

Lenka Šnajdrová

Nic nechtít

Už jste se setkali s návody na zaručeně spokojený život, které vám naprosto nefungovaly? A vašim známým také ne? Přitom některé z nich vypadaly velice rozumně a lákavě. Jak to?

24.9.2017 v 16:28 | Karma článku: 9.39 | Přečteno: 355 | Diskuse

Ivana Dianová

Jak jsem se seznamovala a seznamovala a seznamovala...

Lidé se seznamují všelijak. Kamarádka si například dala inzerát. Byla jsem zděšená, když mi to volala. "Co když ti na rande přijde úchyl? vydechla jsem roztřeseně. Být to já, mám úchyla stoprocentně! Nebo i dva!

23.9.2017 v 21:05 | Karma článku: 30.50 | Přečteno: 4868 | Diskuse

Daniela Bulířová

Jak snadné je BÝT ŽENOU?

Byla-li naše matka ženou ve své pravé podstatě, pak pro nás není obtížné projevovat svoji ženskost. Ukazovat světu svoji jemnou stránku. Být silnou a zároveň křehkou.

22.9.2017 v 22:54 | Karma článku: 7.11 | Přečteno: 315 | Diskuse
Počet článků 172 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3032
Ráda vařím, je mi 23 let, cestuji po Čechách i po světě. Mám ráda přírodu, a poctivé lokální potraviny___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.