Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Piškotový koláč s meruňkami (253)

1. 10. 2012 11:40:20
Projekt Sandtnerová běží dál. Jako o závod. Meruňkám už sice odzvonilo, ale to neznamená, že bychom si nemohli pochutnat na piškotovém koláči s meruňkami kompotovanými. Babička zavařuje každý rok vše co se dá, takže jsem do špajzu sáhla pro kompotované meruňky v celku a bylo.

Vypeckovala jsem asi 8 meruňek, naházela je do formy vyložené pečícím papírem a peklo (ráj?) se jedna báseň.

Piškotový koláč s meruňkami (253):

Ingredience: 14 dkg cukru moučka, 4 žloutky, citronová kůra z půlky citronu, 1 lžíce vody z meruněk, sníh ze 4 bílků, 1 lžíce studené vody do bílků, 14 dkg polohrubé mouky, 50 dkg meruněk, vanilkový cukr na posypání

Cukr, žloutky, lžíci vody z meruněk a citronovou kůru třeme do zhoustnutí. Poté přidáme tuhý sníh z bílků (do kterého při šlehání přidáme lžíci studené vody) současně s polohrubou moukou. Těsto upravíme do čerstvým máslem vymazané, moukou vysypané dortové formy (nebo pečícím papírem vyložené), poklademe vypeckovanými meruňkami a koláč upečeme v horké troubě do růžova (asi 3/4 h na 180°C). Špejlí vyzkoušíme jestli je koláč uvnitř hotový a pokud se nám nelepí na špejli, můžeme ho vyndat a posypat vanilkovým cukrem.

Moje poznámky:

Koláč byl krásně nadýchaný, akorát sladký, jednoduchý. Jen mi docela dlouho trvalo než byl uvnitř hotový, takže jsem ho pak musela překrýt alobalem, který ale během pečení odlétl, takže povrchu byl poněkud hnědší než jsem chtěla. Na chuti to ale nemělo vliv, a tak mohu recept jedině doporučit.

P9286561.JPG

O víkendu jsme vyrazili do vojenského újezda na pravděpodobně poslední houbovou sklizeň a nasbírali jsme opavdu příjemné množství hříbků. Dokážete si představit takový ten vysoký borovicový les s hustým borůvčím? Prodíráte se borůvkami a tu na vás vykoukne veliká hnědo-krémová hlava? A další? A další? Plníte košík, pomalu nevíte kam to budete dávat a ruce vám těžknou. Tak to bylo sobotní houbaření. Odpoledne jsme uspořádali souboj houbových omáček. Sladkokyselá vs. hustá kmínová.

Bylo to opravdu těžké rozhodování, protože každá měla něco do sebe. Nakonec jsme také museli uznat, že s omáčkami je to prostě těžké hlavně proto, že zkrátka zvyk je železná košile. Babiččina/maminčina svíčková je prostě nepřekonatelná ikdyby byla zlatem zdobená. A jinak to není ani s omáčkou houbovou, nebo rajskou. No řekněte sami, kolikrát jste z úst manžela/přítele slyšely: "A udělala bys mi prosím rajskou tak, jak jí dělávala moje maminka?" nebo "No, je výborná, ale maminka jí dělala takhle."nebo "Možná bys měla někdy zajít k nám domů, ona tě to maminka naučí..."

Jojo, tak jak jí známe od mala, nám prostě chutná nejvíc a s tím se nedá nic dělat se dá bojovat jedině pomalu a jistě z pozice skvělé parterky.

Takže náš duel nakonec dopadl remízou 3:3. Spoustu hub také nasušili, dali do bramboračky no a něco jsme také zamrazili. Já myslim dobrý. :)

houby.jpg

Autor: Anna Grosmanová | pondělí 1.10.2012 11:40 | karma článku: 15.76 | přečteno: 3290x

Další články blogera

Anna Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma článku: 17.57 | Přečteno: 1833 | Diskuse

Anna Grosmanová

Zabijačka a České koláče II. (293)

Je čas zabijaček. Za týden tu je popeleční středa a tak je čas si dopřát ještě trochu ovárku, tlačenky a nebo kulatých makových koláčků. Já jsem podle Sandtnerky tentokrát vyzkoušela České koláče II., které jsem na zabijačku přinesla. Zároveň jsem využila situace a na naší českou zabijačku pozvala kamarády z Holandska a Německa. Všichni koukali jak diví, jak nám tu kořalka teče proudem, ale přesto zvládneme zpracovat jedno a půl prasete, jakoby nic. Sami posuďte dle fotek, jestli se nám jitrnice povedly!

11.2.2015 v 12:00 | Karma článku: 18.45 | Přečteno: 1713 | Diskuse

Anna Grosmanová

Hamburská kýta opravdu vařená v Hamburku (292)

Projekt Sandtnerová se vydal v lednu na cestu po Evropě a to rovnou po proudu Labe až k Severnímu moři. No a není přeci nic jednoduššího, než v Hamburku upéct rovnou Sandtnerčinu Hamburskou kýtu!

7.1.2015 v 14:15 | Karma článku: 13.99 | Přečteno: 1711 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jana Slaninová

Bůh je Láska a Láska je Bůh

Bůh! Říkali, že trestá. Že nemá slitování. "Boj se, když nečiníš dle Jeho vůle." Děsil mě. Šokoval lačností po krvi nepřátel. Ale byl to správný výklad? Je Bůh skutečně krvechtivý a nemilosrdný?

24.9.2017 v 20:50 | Karma článku: 9.55 | Přečteno: 169 | Diskuse

Štěpánka Semecká

Píseň o byrokracii

Další nedělní večer vám netradičně zpříjemním svým krátkým básnickým zamyšlením o tom, jak je to vlastně v té společnosti úředníků s rovností a svorností.

24.9.2017 v 20:23 | Karma článku: 5.26 | Přečteno: 127 | Diskuse

Libuse Palkova

Blondýnky

Blondýnky jsou častým terčem vtipů a středem pozornosti, ať právem či neprávem. V následujícím seznamu knih, nemůžeme proto vynechat nic z toho, co se traduje o mýtu krásné, povrchní a naivní svůdnice.

24.9.2017 v 20:16 | Karma článku: 7.02 | Přečteno: 299 | Diskuse

Kateřina Horáková

Detoxikace zvenku

Další ze skvělých tianďáckých věcí, které jsem vyzkoušela, jsou detoxikační bylinné náplasti. Při svém zhýralém způsobu života jsem se rozhodla pro očistu...

24.9.2017 v 19:09 | Karma článku: 6.64 | Přečteno: 204 | Diskuse

Martina Studzinská

Třída all inclusiv

...aneb malé "třídní foto", tedy popis toho, co musí český učitel v průměrné třídě zvládnout za dopoledne. Připočtěme k tomu dvě až tři hodiny odpoledne u počítače nad administrativní prací a pár hodin týdně na schůzích.

24.9.2017 v 17:23 | Karma článku: 23.71 | Přečteno: 768 | Diskuse
Počet článků 172 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3032
Ráda vařím, je mi 23 let, cestuji po Čechách i po světě. Mám ráda přírodu, a poctivé lokální potraviny___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.