Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Mrkvičkový dort (255)

16. 10. 2012 13:14:37
Inspirace pro všechny, co rádi vaří. Anebo pro ty, co se rádi dívají na nacpané tváře a veselé lidi. Protože radost prochází žaludkem. Tenhle recept je jeden z těch, o který se chcete podělit, protože je prostě vynikající. Nemusíte to přehánět s rumovou ani s citronovou polevou (na mně to bylo prostě už zbytečné moc sladké), ale já myslím, že se s tím už nějak poperete.

Projekt Sandtnerová jede dál!

dortik_v.jpg

Mrkvičkový dort (255):

Ingredience na velký dort: 35 dkg cukru, 8 žloutků, 35 dkg mrkve, 20 dkg mandlí, 15 dkg strouhanky nebo piškotových drobečků, 1/8l rumu, z 1 citronu kůra i šťáva, z 8 bílků sníh

Rumová poleva: 35 dkg moučkového cukru, 1/8l rumu

Mandlové těsto: 20 dkg cukru, 10 dkg mandlí 1⁄2 bílku a 2 dkg cukru, breton

Žloutky utřeme s cukrem, citronovou šťávou i kůrou do husta. Poté přidáme opranou strouhanou mrkev, rum a se sněhem lehce zamícháme oloupané mleté mandle a strouhanku nebo piškotové drobečky. Dort upečeme ve vymazané a moukou vysypané formě na 180°C. Upečený prochladlý dort polijeme rumovou nebi citronovou polevou a ozdobíme jej malými mrkvičkami z mandlového těsta.

Mandlové těsto: opařené, oloupané strouhané mandle utlučeme v hmoždíři s cukrem, přidáme bílek a na vále zpracujeme tvárlivé těsto, z něhož děláme ozdoby na dorty. Mrkvičky obarvíme oranžovým bretonem.

insta.jpg

Moje poznámky:

Dort jsem nechtěla dělat tak veliký, takže jsem těsto rozlila i do muffinových formiček. Ty byly upečené trošku dříve. Během pečení jsem je tedy mohla s radostí ochutnávat a polévat javorovým sirupem. Doporučuji! Pokud nemáte javorový sirup, tak myslím, že s kysanou smetanou také nebude špatný. (A pokud nemáte kysanou smetanu, dejte do toho čedar, nebo sojovku)

Mrkvičky můžete buď vyrobit podle postupu, a nebo je koupit v cukrárně už hotové. Myslím, že ani jedna varianta není nedůstojná :)

dort_detaj.jpg

co_je_to_za_telatko.jpg

krajeni.jpg

Autor: Anna Grosmanová | úterý 16.10.2012 13:14 | karma článku: 17.38 | přečteno: 2020x

Další články blogera

Anna Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma článku: 17.57 | Přečteno: 1833 | Diskuse

Anna Grosmanová

Zabijačka a České koláče II. (293)

Je čas zabijaček. Za týden tu je popeleční středa a tak je čas si dopřát ještě trochu ovárku, tlačenky a nebo kulatých makových koláčků. Já jsem podle Sandtnerky tentokrát vyzkoušela České koláče II., které jsem na zabijačku přinesla. Zároveň jsem využila situace a na naší českou zabijačku pozvala kamarády z Holandska a Německa. Všichni koukali jak diví, jak nám tu kořalka teče proudem, ale přesto zvládneme zpracovat jedno a půl prasete, jakoby nic. Sami posuďte dle fotek, jestli se nám jitrnice povedly!

11.2.2015 v 12:00 | Karma článku: 18.45 | Přečteno: 1713 | Diskuse

Anna Grosmanová

Hamburská kýta opravdu vařená v Hamburku (292)

Projekt Sandtnerová se vydal v lednu na cestu po Evropě a to rovnou po proudu Labe až k Severnímu moři. No a není přeci nic jednoduššího, než v Hamburku upéct rovnou Sandtnerčinu Hamburskou kýtu!

7.1.2015 v 14:15 | Karma článku: 13.99 | Přečteno: 1711 | Diskuse

Další články z rubriky Ona

Mirka Součková

Rozhodnutí vladaře (nad svým životem)

Když odchází síly, nechce se už být, nechtěl jsem přežívat, jen naplno žít. Zářit a milovat a naplno hrát, cítit a pracovat - dělat, co mám rád.

24.9.2017 v 21:55 | Karma článku: 9.66 | Přečteno: 196 | Diskuse

Jitka Štanclová

Děcka, hybaj do kanafasu!

Nebo taky "do cích, na kutě, do peřin". Všechny výrazy směřovaly do míst, kam se nám, děckám, ale vůbec nechtělo.

24.9.2017 v 20:05 | Karma článku: 11.57 | Přečteno: 171 | Diskuse

Lenka Šnajdrová

Nic nechtít

Už jste se setkali s návody na zaručeně spokojený život, které vám naprosto nefungovaly? A vašim známým také ne? Přitom některé z nich vypadaly velice rozumně a lákavě. Jak to?

24.9.2017 v 16:28 | Karma článku: 9.39 | Přečteno: 355 | Diskuse

Ivana Dianová

Jak jsem se seznamovala a seznamovala a seznamovala...

Lidé se seznamují všelijak. Kamarádka si například dala inzerát. Byla jsem zděšená, když mi to volala. "Co když ti na rande přijde úchyl? vydechla jsem roztřeseně. Být to já, mám úchyla stoprocentně! Nebo i dva!

23.9.2017 v 21:05 | Karma článku: 30.50 | Přečteno: 4868 | Diskuse

Daniela Bulířová

Jak snadné je BÝT ŽENOU?

Byla-li naše matka ženou ve své pravé podstatě, pak pro nás není obtížné projevovat svoji ženskost. Ukazovat světu svoji jemnou stránku. Být silnou a zároveň křehkou.

22.9.2017 v 22:54 | Karma článku: 7.11 | Přečteno: 315 | Diskuse
Počet článků 172 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3032
Ráda vařím, je mi 23 let, cestuji po Čechách i po světě. Mám ráda přírodu, a poctivé lokální potraviny___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.