Mrkvičkový dort (255)

Inspirace pro všechny, co rádi vaří. Anebo pro ty, co se rádi dívají na nacpané tváře a veselé lidi. Protože radost prochází žaludkem. Tenhle recept je jeden z těch, o který se chcete podělit, protože je prostě vynikající. Nemusíte to přehánět s rumovou ani s citronovou polevou (na mně to bylo prostě už zbytečné moc sladké), ale já myslím, že se s tím už nějak poperete.

Projekt Sandtnerová jede dál!

Mrkvičkový dort (255):

Ingredience na velký dort: 35 dkg cukru, 8 žloutků, 35 dkg mrkve, 20 dkg mandlí, 15 dkg strouhanky nebo piškotových drobečků, 1/8l rumu, z 1 citronu kůra i šťáva, z 8 bílků sníh

Rumová poleva: 35 dkg moučkového cukru, 1/8l rumu

Mandlové těsto: 20 dkg cukru, 10 dkg mandlí ½ bílku a 2 dkg cukru, breton

Žloutky utřeme s cukrem, citronovou šťávou i kůrou do husta. Poté přidáme opranou strouhanou mrkev, rum a se sněhem lehce zamícháme oloupané mleté mandle a strouhanku nebo piškotové drobečky. Dort upečeme ve vymazané a moukou vysypané formě na 180°C. Upečený prochladlý dort polijeme rumovou nebi citronovou polevou a ozdobíme jej malými mrkvičkami z mandlového těsta.

Mandlové těsto: opařené, oloupané strouhané mandle utlučeme v hmoždíři s cukrem, přidáme bílek a na vále zpracujeme tvárlivé těsto, z něhož děláme ozdoby na dorty. Mrkvičky obarvíme oranžovým bretonem.

Moje poznámky:

Dort jsem nechtěla dělat tak veliký, takže jsem těsto rozlila i do muffinových formiček. Ty byly upečené trošku dříve. Během pečení jsem je tedy mohla s radostí ochutnávat a polévat javorovým sirupem. Doporučuji! Pokud nemáte javorový sirup, tak myslím, že s kysanou smetanou také nebude špatný. (A pokud nemáte kysanou smetanu, dejte do toho čedar, nebo sojovku)

Mrkvičky můžete buď vyrobit podle postupu, a nebo je koupit v cukrárně už hotové. Myslím, že ani jedna varianta není nedůstojná :)

 

 

Autor: Anna; Grosmanová | úterý 16.10.2012 13:14 | karma článku: 19,37 | přečteno: 2118x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

„Co mám pořád vařit?“

20.3.2020 v 17:10 | Karma: 17,97

Anna; Grosmanová

Na měsíc Francouzkou II.

14.10.2013 v 14:00 | Karma: 24,53

Anna; Grosmanová

Na měsíc Francouzkou I.

2.10.2013 v 12:20 | Karma: 19,22
  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky