Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Dej do toho trošku Maggi a máš bezva polévku! (256-258)

22. 10. 2012 12:36:02
O Maggiho koření, o Sandtnerce, dušené oháňce, polévce z kostí a játrových knedlíčkách. To všechno přináší další díl z projektu Sandtnerová. Věřte nebo ne, zakladatelka poctivé české kuchyně se nebála šáhnout po tekutém koření. Ikdyž dnes by se asi jen ztěží vyhla tvrdé kritice, před sto lety to bylo zjevně normální.

desenato.jpg

Dušená oháňka (256):

Ingredience: 3/4 kg oháňky - sůl - 10 dkg másla - 10 dkg zeleniny (celer, mrkev, petržel) - 5 dkg cibule- 8 celých pepřů-5 dkg slaniny - 2dkg mouky 1 dkg čaj. másla - 1 lžíce červeného vína neb několik kapek Maggiho koření - 2 rajská jablíčka.

Na másle usmažíme kořenovou nakrájenou zeleninu, cibuli a několik celých pepřů hodně do červena. Pak přidáme na kostečky nakrájenou slaninu a zalijeme vařící vodou. Masitou oháňku nasekáme nastejné kousky, vložíme je do upravené zeleniny, osolíme a udusíme do měkka. Měkkou oháňku vyndáme ze šťávy, načež dobře vysmahlou šťávu zaprášíme moukou, opět necháme upražiti, zalijeme polévkou neb jen vodou, dobře povaříme a procedíme. Do procezené omáčky vložíme kousek čajového másla a nalijeme ji na oháňku. K oháňce podáváme dušenou rýži neb vařené, strouhanou smaženou houskou posypané spagetti. Do hotové procezené omáčky můžeme též přidati lžíci červeného vína nebo několik kapek Maggiho koření. Místo vína můžeme přidati prolisovaná rajská jablíčka.

ohanka.jpg


Moje poznámky:

Existují řeznictví, kde oháňku seženete od pondělka do pátku bez problému. Na druhou stranu, trend je spíše takový, že pokud oháňku nekoupíte v pondělí (protože se poráží přes víkend), tak máte po zbytek týdne takzvanou smůlu. Já osobně jsem nikdy problém neměla, ale stane se. Dokonce i na kozím plácku už bylo všechno pryč. Měli pouze telecí.

Jinak co do chuti, tak oháňka je určitě supr, jen nesmíte propadnout panice po první hodině dušení. Ano - oháňka bude ještě stále tuhá jako bota. Na druhou stranu, pokud vytrváte, čeká vás rozpadající se, vláknitá, šťávnatá dobrůtka. Tak hurá do toho!

Polévka z kostí (257):

Ingredience: 0,5 kg kostí, sůl, 8 dkg zeleniny, 2 dkg cibule, 2 dkg tuku

Hovězí kosti opereme ve studené vodě, načež je vložíme do studené, slané vody a necháme je 1 a 1/2 hodiny zvolna vařit. Pak přidáme kořenovou zeleninu a to polovinu syrové a druhou polovinu usmažíme na sádle (másle, oleji) s cibulí. Na to vaříme polévku ještě 1/2 hodiny. Polévku procedíme, necháme ji přijíti do varu a zavaříme do ní zavářku, nebo vložku.

Jako zavářka se hodí játrové knedlíčky, jako vložka, játrová ssedlina, do polévky můžeme přidati několik kapek Maggiho koření.

maso_z_polevky.jpg

Moje poznámky:

I přes to, že bývalý mlynář pan Julius Maggi vyrobil první dehydratované polévky teprve rok po Sandtnerčině narození zdá se, tato majitelka prestižní modré stuhy, našla v jeho tekutém koření velké zalíbení. Není divu. Ve své době, bylo totiž Maggiho koření opravdová bomba.

maggi_julius.jpg

A tak to paní Sandtnerové budeme asi jen těžko vyčítat. Je pravda, že dnes by se s dochucováním Maggiho kořením asi ve vysoké gastronomii daleko nedostala, ale když se občas podíváme na záběry z Ano Šéfe, tak myslím, že by průměrnou hospůdku u dálnice mohla provozovat celkem úspěšně. (Ta se teď musí obracet v hrobě - kdyby to jen četla :D)

Co se přípravy této polévky týče, tak jsem si ji moc užila. S ochutnáváním to ale bohužel dopadlo silně v můj neprospěch. V rodině Skořepů se totiž vyskytuje jeden fanatický polívkomilec, který ji všechnu druhý den úspěšně zblajzl. Což mi nepochybně udělalo radost, obzvláště po obdržení této SMS:

miluju_polevky.jpg

Takže já myslim dobrý.

Játrové knedlíčky (258):

Ingredience: 3 dkg másla - 1 vejce - sůl - 10 dkg jater - 3 zrnka tluč. pepře - špetku majoránky - 2 dkg cibule nebo půl stroužku česneku -10 dkg strouhanky

Utřeme máslo a vejce, přidáme sůl, tluč. pepř, majoránku, česnek utřený se solí, nebo na másle usmaženou drobně nakrájenou cibulku, obráceným nožem utřená telecí nebo hovězí játra, přidáme podle potřeby strouhanku a vše dobře promícháme. Uděláme knedlíčky, které vaříme v polévce podle velikosti 3-5 minut. Z téhož těsta můžeme vykrájeti kávovou lžičkou nočky.

Moje poznámky:

Játra utřeme obráceným nožem - chachacha. Pokud vám je nenamelou v řeznictví, poradíte si s nimi i jakýmkoliv kuchyňským robůtkem, nebo mlýnkem. Pokud jste ale v módu PO-PÁ, nebo-li "Máámíí, co bude k večeříí?", nebojte se zavářku koupit již hotovou v řeznictví. Vykrajování lžící (místo pracného válení kuliček) se ukázalo jako velmi efektivní způob zaváření knedlíčků. Jinak všechny tři recepty vřele doporučuji.

Můj Facebook

Autor: Anna Grosmanová | pondělí 22.10.2012 12:36 | karma článku: 19.24 | přečteno: 3255x

Další články blogera

Anna Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma článku: 17.57 | Přečteno: 1793 | Diskuse

Anna Grosmanová

Zabijačka a České koláče II. (293)

Je čas zabijaček. Za týden tu je popeleční středa a tak je čas si dopřát ještě trochu ovárku, tlačenky a nebo kulatých makových koláčků. Já jsem podle Sandtnerky tentokrát vyzkoušela České koláče II., které jsem na zabijačku přinesla. Zároveň jsem využila situace a na naší českou zabijačku pozvala kamarády z Holandska a Německa. Všichni koukali jak diví, jak nám tu kořalka teče proudem, ale přesto zvládneme zpracovat jedno a půl prasete, jakoby nic. Sami posuďte dle fotek, jestli se nám jitrnice povedly!

11.2.2015 v 12:00 | Karma článku: 18.45 | Přečteno: 1683 | Diskuse

Anna Grosmanová

Hamburská kýta opravdu vařená v Hamburku (292)

Projekt Sandtnerová se vydal v lednu na cestu po Evropě a to rovnou po proudu Labe až k Severnímu moři. No a není přeci nic jednoduššího, než v Hamburku upéct rovnou Sandtnerčinu Hamburskou kýtu!

7.1.2015 v 14:15 | Karma článku: 13.99 | Přečteno: 1675 | Diskuse

Anna Grosmanová

Žloutkový krém v osmipatrovém dortu (291)

Žloutkový krém je radost. Miluju tu chvíli, kdy se „tak akorát teplé“ máslo smíchá se žloutky a cukrem. Nejen že to evokuje vánoce, ale je to prostě STRAŠNĚ dobrý.

10.11.2014 v 11:10 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 2314 | Diskuse

Další články z rubriky Ona

Alice Kopřivová

Jak jsem dojila peřiny!

Když nemáte na chalupě přístřešek na auto, když trošku víc zaprší a když vás to prostě "nemine":...a v noci to s vámi vibruje!

20.7.2017 v 18:56 | Karma článku: 15.08 | Přečteno: 501 | Diskuse

Mirka Pantlíková

První zájezd do kapitalistické ciziny

Dnes již není pro nás problémem vypravit se na dovolenou kamkoli ve světě. Samozřejmě jen tam, kam nám naše finance dovolí... Dávno je doba, kdy nám to dovoleno nebylo.

20.7.2017 v 13:57 | Karma článku: 12.18 | Přečteno: 692 | Diskuse

Aneta Nováková

Budeš šlapat chodník!

Jsem pro něj něco jako cvičená opička nebo pes, který musí poslouchat na slovo. Jen on ví, co je pro mě nejlepší.

19.7.2017 v 19:33 | Karma článku: 21.90 | Přečteno: 3207 | Diskuse

Kateřina Kostrůnková

Romská dívka mi zbořila předsudky

O tom, že i já mám své předsudky a jak lehce se dají zbourat, jsem se nedávno přesvědčila na vlastní kůži. Při banálním zákroku v nemocnici jsem se setkala s romskou dívkou, která podstupovala umělé přerušení těhotenství.

18.7.2017 v 15:52 | Karma článku: 32.15 | Přečteno: 2350 | Diskuse

Petra Polsen

Jak jsem šňupala kakao

Nedávno na internetu psali, že v Americe začali prodávat šňupací čokoládu. Jako nevyléčitelná závislačka na téhle pochoutce jsem pochopitelně zbystřila...

18.7.2017 v 7:53 | Karma článku: 12.79 | Přečteno: 314 | Diskuse
Počet článků 172 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3016
Ráda vařím, je mi 23 let, cestuji po Čechách i po světě. Mám ráda přírodu, a poctivé lokální potraviny___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.