Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Ztracené vejce nalezeno! Aneb - jak na něj. (261)

9. 11. 2012 12:55:22
Sandtnerka věnovala ztracenému vejci ve své knize 3 recepty. S vysvětlováním toho, jak takové vejce uvařit se moc dlouho nezabývala a místo toho ověnčila přípravu už tak poměrně složitého pokrmu dalšími omáčkami, saláty a nakonec ještě obalováním s oplatkou a smažením. Uff. No hlava mi z toho jde kolem a přichází na mě zase taková ta deprese, kdy mám pocit, že tohle nikdy nezvládnu.

Vybrala jsem tedy recept jakože „nejjednodušší“ a byla jsem ráda, že jsem ráda.

Nejdříve se podívejte, jak je postup vylíčen v knize:

Vejce v kyselé omáčce (261):

Ingredience: 5 vajec, 1/4l octa, 1/4l vody, sůl. Omáčka: 1/4l kyselé smetany, 3 dkg mouky, 2 žloutky, sůl, kmín

„Do vařícího osoleného octa s vodou dáme vařit roztlučená vejce, která povaříme 5 minut. Poté je lžící vyndáme a vložíme na 3 minuty do studené vody, pak je urovnáme na mísu a polijeme omáčkou.“

Konec, šmitec a víc se s váma bavit nebudu. Řekla Sandnterka a dál už se věnovala pouze přípravě omáčky, která pro mě v tu chvíli byla naprosto nezajímavá.

„Odvar, ve kterém se vejce vařila, zředíme vodou, aby omáčka nebyla kyselá, načež odměříme 1/4l odvaru, který stále míchajíce nalijeme do kyselé smetany, ve které jest umíchána mouka, žloutky a kmín a omáčku chvíli povaříme. Je-li omáčka hustá, zředíme ji ještě odvarem.“

Dva řádky o ztraceném vejci a tři o jakési omáčce. Bezva. A teď holčičko, vař. No nic. Naštěstí jsem na to nebyla sama. Přítel, já a pan Frič na videu jsme to společně zvládli.

1) Na plotně si v hrnci přiveďte do varu dostatečné množství vody.

2) Vajíčko si opatrně rozklepněte v kulaté misce do octa (nemusí být 1⁄4 litru) tak, aby v něm hezky plavalo.

3) V hrnci udělejte vír (a kdo chce, může i výra) a doprostřed onoho víru jemně vlijte vejce i s octem.

(Já jsem svoje vejce hodila na kraj víru, jako je tomu ve videu a nikdy se to nevyvedlo. Pak jsme jej hodili doprostřed, takže otáčející se proud vody jakoby omotal bílek kolem nehýbajícího se žloutku a takto nám vyšlo krásné zastřené vejce.)

4) Ihned snižte plamen, aby vám bublinky procházející vodou od spodu až nahoru nepotrhaly vajíčko.

5) Vajíčko vařte asi 3 minuty a pak ho lžící vyndejte na talíř a osolte. V okolí vejce můžou být bílé chuchvalce, nebo vlákna, ta můžete jemně odstranit. Pokud se vám takto vejce podařilo uvařit, tak vám gratuluji.

Juchů jachá a ztracené vajíčko je na světě. Nakonec jsme na testování vypotřebovali jen šest vajec a to šesté a páté už se dalo považovat za úspěch. Zblajzli jsme je s toasty a zeleninou. Jak málo stačí ke štěstí. :)

ztracene_vejce.jpg

zastrene_vejce.jpgvse_je_venku.jpg

Můj facebook

Autor: Anna Grosmanová | pátek 9.11.2012 12:55 | karma článku: 18.77 | přečteno: 2479x

Další články blogera

Anna Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma článku: 17.57 | Přečteno: 1833 | Diskuse

Anna Grosmanová

Zabijačka a České koláče II. (293)

Je čas zabijaček. Za týden tu je popeleční středa a tak je čas si dopřát ještě trochu ovárku, tlačenky a nebo kulatých makových koláčků. Já jsem podle Sandtnerky tentokrát vyzkoušela České koláče II., které jsem na zabijačku přinesla. Zároveň jsem využila situace a na naší českou zabijačku pozvala kamarády z Holandska a Německa. Všichni koukali jak diví, jak nám tu kořalka teče proudem, ale přesto zvládneme zpracovat jedno a půl prasete, jakoby nic. Sami posuďte dle fotek, jestli se nám jitrnice povedly!

11.2.2015 v 12:00 | Karma článku: 18.45 | Přečteno: 1713 | Diskuse

Anna Grosmanová

Hamburská kýta opravdu vařená v Hamburku (292)

Projekt Sandtnerová se vydal v lednu na cestu po Evropě a to rovnou po proudu Labe až k Severnímu moři. No a není přeci nic jednoduššího, než v Hamburku upéct rovnou Sandtnerčinu Hamburskou kýtu!

7.1.2015 v 14:15 | Karma článku: 13.99 | Přečteno: 1711 | Diskuse

Další články z rubriky Ona

Mirka Součková

Rozhodnutí vladaře (nad svým životem)

Když odchází síly, nechce se už být, nechtěl jsem přežívat, jen naplno žít. Zářit a milovat a naplno hrát, cítit a pracovat - dělat, co mám rád.

24.9.2017 v 21:55 | Karma článku: 9.66 | Přečteno: 196 | Diskuse

Jitka Štanclová

Děcka, hybaj do kanafasu!

Nebo taky "do cích, na kutě, do peřin". Všechny výrazy směřovaly do míst, kam se nám, děckám, ale vůbec nechtělo.

24.9.2017 v 20:05 | Karma článku: 11.57 | Přečteno: 171 | Diskuse

Lenka Šnajdrová

Nic nechtít

Už jste se setkali s návody na zaručeně spokojený život, které vám naprosto nefungovaly? A vašim známým také ne? Přitom některé z nich vypadaly velice rozumně a lákavě. Jak to?

24.9.2017 v 16:28 | Karma článku: 9.39 | Přečteno: 355 | Diskuse

Ivana Dianová

Jak jsem se seznamovala a seznamovala a seznamovala...

Lidé se seznamují všelijak. Kamarádka si například dala inzerát. Byla jsem zděšená, když mi to volala. "Co když ti na rande přijde úchyl? vydechla jsem roztřeseně. Být to já, mám úchyla stoprocentně! Nebo i dva!

23.9.2017 v 21:05 | Karma článku: 30.50 | Přečteno: 4868 | Diskuse

Daniela Bulířová

Jak snadné je BÝT ŽENOU?

Byla-li naše matka ženou ve své pravé podstatě, pak pro nás není obtížné projevovat svoji ženskost. Ukazovat světu svoji jemnou stránku. Být silnou a zároveň křehkou.

22.9.2017 v 22:54 | Karma článku: 7.11 | Přečteno: 315 | Diskuse
Počet článků 172 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3032
Ráda vařím, je mi 23 let, cestuji po Čechách i po světě. Mám ráda přírodu, a poctivé lokální potraviny___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.