Vybrala jsem tedy recept jakože „nejjednodušší“ a byla jsem ráda, že jsem ráda.
Nejdříve se podívejte, jak je postup vylíčen v knize:
Vejce v kyselé omáčce (261):
Ingredience: 5 vajec, 1/4l octa, 1/4l vody, sůl. Omáčka: 1/4l kyselé smetany, 3 dkg mouky, 2 žloutky, sůl, kmín
„Do vařícího osoleného octa s vodou dáme vařit roztlučená vejce, která povaříme 5 minut. Poté je lžící vyndáme a vložíme na 3 minuty do studené vody, pak je urovnáme na mísu a polijeme omáčkou.“
Konec, šmitec a víc se s váma bavit nebudu. Řekla Sandnterka a dál už se věnovala pouze přípravě omáčky, která pro mě v tu chvíli byla naprosto nezajímavá.
„Odvar, ve kterém se vejce vařila, zředíme vodou, aby omáčka nebyla kyselá, načež odměříme 1/4l odvaru, který stále míchajíce nalijeme do kyselé smetany, ve které jest umíchána mouka, žloutky a kmín a omáčku chvíli povaříme. Je-li omáčka hustá, zředíme ji ještě odvarem.“
Dva řádky o ztraceném vejci a tři o jakési omáčce. Bezva. A teď holčičko, vař. No nic. Naštěstí jsem na to nebyla sama. Přítel, já a pan Frič na videu jsme to společně zvládli.
1) Na plotně si v hrnci přiveďte do varu dostatečné množství vody.
2) Vajíčko si opatrně rozklepněte v kulaté misce do octa (nemusí být 1⁄4 litru) tak, aby v něm hezky plavalo.
3) V hrnci udělejte vír (a kdo chce, může i výra) a doprostřed onoho víru jemně vlijte vejce i s octem.
(Já jsem svoje vejce hodila na kraj víru, jako je tomu ve videu a nikdy se to nevyvedlo. Pak jsme jej hodili doprostřed, takže otáčející se proud vody jakoby omotal bílek kolem nehýbajícího se žloutku a takto nám vyšlo krásné zastřené vejce.)
4) Ihned snižte plamen, aby vám bublinky procházející vodou od spodu až nahoru nepotrhaly vajíčko.
5) Vajíčko vařte asi 3 minuty a pak ho lžící vyndejte na talíř a osolte. V okolí vejce můžou být bílé chuchvalce, nebo vlákna, ta můžete jemně odstranit. Pokud se vám takto vejce podařilo uvařit, tak vám gratuluji.
Juchů jachá a ztracené vajíčko je na světě. Nakonec jsme na testování vypotřebovali jen šest vajec a to šesté a páté už se dalo považovat za úspěch. Zblajzli jsme je s toasty a zeleninou. Jak málo stačí ke štěstí. :)