Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Seznamte se, toto je PAN Segedín (262)

12. 11. 2012 12:11:22
Tenhle Szegedínský guláš si prostě CHCEŠ dát. Nevím proč, ale byl naprosto geniální. Tak geniální, že jsem ho sotva stihla vyfotit v hrnci. Pak se po něm totiž zaprášilo až příliš rychle (na to, že byl z 1,5 kg masa).

Udělala jsem k němu knedlíky z mikrovlnky, což se ukázalo jako jeden z nejkouzelnějších triků naší mikrovlnné generace. Mám ráda samozřejmě zdlouhavé a pohádkové vaření knedlíků v ubrousku, ale tohle prostě má něco do sebe. Jsou dobré, rychlé a skoro byste to na nich nepoznali. Tenhle trik jsem totiž objevila (a také velmi ocenila), když jsme bydlela v Americe a byla jsem naprosto zoufalá při přípravách českých tradičních jídel. Musím říci, že díky tomuto receptu z Apetitu, jsem si ušetřila mnoho trápení. Funguje totiž i s tou jejich All-purpose moukou.

Sice jsem poměrně nedávno Apetitu otevřeně zkritizovala jejich „úžasný diář“ (za čímž si furt stojím – Maggi nápady FUJ!), ale tyhle knedlíky jim musím opravdu a vážně pochválit.

Szegedínský guláš (262):

Vepřový opraný bůček nebo pečínku s kůží nakrájíme na větší kousky a osolíme. V kastrole na rozpuštěné slanině, másle nebo sádle usmažíme drobně nakrájenou cibulku, načež přidáme lžičku papriky, kmínu, lžičku polévky, osolené maso a dusíme asi 1/2 hodiny. Poté přidáme k masu překrájené oprané kysané zelí a na kostičky nakrájené brambory, podle potřeby zalijeme vařící vodou a vše udusíme doměkka. Pak zalijeme kyselou smetanou, přisolíme nebo okyselíme octem a povaříme. Místo brambor můžeme guláš zahustit světlou řídkou jíškou a přidat 1 lžíci prolisovaných rajských jablíček.

Rozpočet pro 5 osob: 75 dkg vepřového ramínka nebo bůčku, sůl, 3 dkg slaniny nebo másla nebo sádla, 6 dkg cibule, kmín, paprika, 20 dkg kyselého zelí, 10 dkg brambor, 1/4 l kyselé smetany, (na jíšku 2 dkg másla a 2 dkg mouky), 1 lžíci prolisovaných rajských jablíček nebo zavařeniny z nich.

pred.jpg

Moje poznámky:

Nechala jsem si nakrájet maso už v řeznictví. Aneb „pane, víte, když já bych potřebovala...“ + úsměv a zoufalý výraz v jednom. Což mi ušetřilo asi tak půl hodiny práce. Pak už šlo všechno jako po sádle. Co se „lžičky polévky“ týče, tak se tím myslí, guláš zalijte vodou/vývarem. Potom duste.

Co se brambor týče, tak si je uvařte zvlášť. V přítomnosti se zelím, by totiž jinak na povrchu ztvrdly a neuvařily by se. Známá toť už nyní věc.

Smetana JO, ocet NE, rajčata JO. Dvě rajčátka, oloupaná, jsem tam nechala vařit po celou dobu – zlepší barvu i chuť :)

szegedin.jpg

Na konec ještě přikládám pár fotek a odkaz na akci pořádanou o.s. Středohoří sobě, které jsem se s potěšením zůčastnila jako porotkyně v soutěži o nejlepší marmeládu. Vyhrála meruňková! Mňam!

jamming.jpgmerunka.jpg

A na konec všech konců ještě poslední fotka. A ta je ze včerejšího oběda U Veverků. Svatej Martin mě letos asi měl opravdu rád. Nadělil mi husičku i víno. A jak se (prý) říká, "Na svatého Martina, bývá dobrá peřina". Tak byla. ;)

husicka_martin.jpg

Můj facebook

Autor: Anna Grosmanová | pondělí 12.11.2012 12:11 | karma článku: 20.42 | přečteno: 3042x

Další články blogera

Anna Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma článku: 17.57 | Přečteno: 1833 | Diskuse

Anna Grosmanová

Zabijačka a České koláče II. (293)

Je čas zabijaček. Za týden tu je popeleční středa a tak je čas si dopřát ještě trochu ovárku, tlačenky a nebo kulatých makových koláčků. Já jsem podle Sandtnerky tentokrát vyzkoušela České koláče II., které jsem na zabijačku přinesla. Zároveň jsem využila situace a na naší českou zabijačku pozvala kamarády z Holandska a Německa. Všichni koukali jak diví, jak nám tu kořalka teče proudem, ale přesto zvládneme zpracovat jedno a půl prasete, jakoby nic. Sami posuďte dle fotek, jestli se nám jitrnice povedly!

11.2.2015 v 12:00 | Karma článku: 18.45 | Přečteno: 1713 | Diskuse

Anna Grosmanová

Hamburská kýta opravdu vařená v Hamburku (292)

Projekt Sandtnerová se vydal v lednu na cestu po Evropě a to rovnou po proudu Labe až k Severnímu moři. No a není přeci nic jednoduššího, než v Hamburku upéct rovnou Sandtnerčinu Hamburskou kýtu!

7.1.2015 v 14:15 | Karma článku: 13.99 | Přečteno: 1711 | Diskuse

Další články z rubriky Ona

Mirka Součková

Rozhodnutí vladaře (nad svým životem)

Když odchází síly, nechce se už být, nechtěl jsem přežívat, jen naplno žít. Zářit a milovat a naplno hrát, cítit a pracovat - dělat, co mám rád.

24.9.2017 v 21:55 | Karma článku: 9.66 | Přečteno: 196 | Diskuse

Jitka Štanclová

Děcka, hybaj do kanafasu!

Nebo taky "do cích, na kutě, do peřin". Všechny výrazy směřovaly do míst, kam se nám, děckám, ale vůbec nechtělo.

24.9.2017 v 20:05 | Karma článku: 11.57 | Přečteno: 171 | Diskuse

Lenka Šnajdrová

Nic nechtít

Už jste se setkali s návody na zaručeně spokojený život, které vám naprosto nefungovaly? A vašim známým také ne? Přitom některé z nich vypadaly velice rozumně a lákavě. Jak to?

24.9.2017 v 16:28 | Karma článku: 9.41 | Přečteno: 355 | Diskuse

Ivana Dianová

Jak jsem se seznamovala a seznamovala a seznamovala...

Lidé se seznamují všelijak. Kamarádka si například dala inzerát. Byla jsem zděšená, když mi to volala. "Co když ti na rande přijde úchyl? vydechla jsem roztřeseně. Být to já, mám úchyla stoprocentně! Nebo i dva!

23.9.2017 v 21:05 | Karma článku: 30.50 | Přečteno: 4868 | Diskuse

Daniela Bulířová

Jak snadné je BÝT ŽENOU?

Byla-li naše matka ženou ve své pravé podstatě, pak pro nás není obtížné projevovat svoji ženskost. Ukazovat světu svoji jemnou stránku. Být silnou a zároveň křehkou.

22.9.2017 v 22:54 | Karma článku: 7.13 | Přečteno: 315 | Diskuse
Počet článků 172 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3032
Ráda vařím, je mi 23 let, cestuji po Čechách i po světě. Mám ráda přírodu, a poctivé lokální potraviny___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.