Seznamte se, toto je PAN Segedín (262)
Udělala jsem k němu knedlíky z mikrovlnky, což se ukázalo jako jeden z nejkouzelnějších triků naší mikrovlnné generace. Mám ráda samozřejmě zdlouhavé a pohádkové vaření knedlíků v ubrousku, ale tohle prostě má něco do sebe. Jsou dobré, rychlé a skoro byste to na nich nepoznali. Tenhle trik jsem totiž objevila (a také velmi ocenila), když jsme bydlela v Americe a byla jsem naprosto zoufalá při přípravách českých tradičních jídel. Musím říci, že díky tomuto receptu z Apetitu, jsem si ušetřila mnoho trápení. Funguje totiž i s tou jejich All-purpose moukou.
Sice jsem poměrně nedávno Apetitu otevřeně zkritizovala jejich „úžasný diář“ (za čímž si furt stojím – Maggi nápady FUJ!), ale tyhle knedlíky jim musím opravdu a vážně pochválit.
Szegedínský guláš (262):
Vepřový opraný bůček nebo pečínku s kůží nakrájíme na větší kousky a osolíme. V kastrole na rozpuštěné slanině, másle nebo sádle usmažíme drobně nakrájenou cibulku, načež přidáme lžičku papriky, kmínu, lžičku polévky, osolené maso a dusíme asi 1/2 hodiny. Poté přidáme k masu překrájené oprané kysané zelí a na kostičky nakrájené brambory, podle potřeby zalijeme vařící vodou a vše udusíme doměkka. Pak zalijeme kyselou smetanou, přisolíme nebo okyselíme octem a povaříme. Místo brambor můžeme guláš zahustit světlou řídkou jíškou a přidat 1 lžíci prolisovaných rajských jablíček.
Rozpočet pro 5 osob: 75 dkg vepřového ramínka nebo bůčku, sůl, 3 dkg slaniny nebo másla nebo sádla, 6 dkg cibule, kmín, paprika, 20 dkg kyselého zelí, 10 dkg brambor, 1/4 l kyselé smetany, (na jíšku 2 dkg másla a 2 dkg mouky), 1 lžíci prolisovaných rajských jablíček nebo zavařeniny z nich.
Moje poznámky:
Nechala jsem si nakrájet maso už v řeznictví. Aneb „pane, víte, když já bych potřebovala…“ + úsměv a zoufalý výraz v jednom. Což mi ušetřilo asi tak půl hodiny práce. Pak už šlo všechno jako po sádle. Co se „lžičky polévky“ týče, tak se tím myslí, guláš zalijte vodou/vývarem. Potom duste.
Co se brambor týče, tak si je uvařte zvlášť. V přítomnosti se zelím, by totiž jinak na povrchu ztvrdly a neuvařily by se. Známá toť už nyní věc.
Smetana JO, ocet NE, rajčata JO. Dvě rajčátka, oloupaná, jsem tam nechala vařit po celou dobu – zlepší barvu i chuť :)
Na konec ještě přikládám pár fotek a odkaz na akci pořádanou o.s. Středohoří sobě, které jsem se s potěšením zůčastnila jako porotkyně v soutěži o nejlepší marmeládu. Vyhrála meruňková! Mňam!
A na konec všech konců ještě poslední fotka. A ta je ze včerejšího oběda U Veverků. Svatej Martin mě letos asi měl opravdu rád. Nadělil mi husičku i víno. A jak se (prý) říká, "Na svatého Martina, bývá dobrá peřina". Tak byla. ;)
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?
Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
„Co mám pořád vařit?“
Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.
Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně
Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)
Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Další články autora |
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný
Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce
Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...
Lídr kandidátky AfD propustí asistenta podezřelého ze špionáže, do voleb půjde
Europoslanec a lídr kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah i přes obvinění svého...
Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila
Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...
Vyberte si jednotku a pozici. Ukrajina se snaží nalákat nové rekruty
Daleko od zákopů, v nových centrech po celé Ukrajině, nabízejí civilní náboráři vyzbrojení...
KOMENTÁŘ: Na vině je přece vždycky žena... Feriho případ odstartoval změny
Premium Tři roky nepodmíněně a zaplacení odškodného třem obětem. Takovým potvrzením rozsudku v pondělí...
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz