Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kuře na víně (263)

21. 11. 2012 13:08:52
Projekt Sandtnerová neúnavně pokračuje. Ikdyž čísla jsou proti mně, přináším vám dnes další ozkoušený recept. Tentokrát kuře na víně zaobalené do podzimní nálady a sychravého počasí. Krom toho blog zažívá několik pěkných úspěchů. Jedním z nich budiž spolupráce s univerzitními novinami ČZU a tedy dvoustrana prostoru pro mne a moje kulinářské nápady. Tentokrát recepty pro studenty žijící na koleji.

izun_vareni.jpg

Bohužel o mém guláši pro pět kamarádů z koleje si počtete pouze pokud jste studentem ČZU a nebo pokud máte na Suchdol cestu z nějakého jiného důvodu.

Zde se můžete pokochat obrázky z podzimní Šárky

lampionky.jpg

podzim_jablka.jpg

lampijonky_2.jpg

Kuře na víně (263):

Ingredience na 1 větší kuře:

sůl - 3 zrnka tlučeného pepře - 3 dkg másla - celer - mrkev - petržel

Omáčka: 2 dkg másla - 2 dkg mouky - 4 lžíce bílého vina - 1 lžíce citronové šťávy, 1/8 l sladké smetany, 1 žloutek

Očištěné, osolené, opepřené a svázané kuře udusíme na másle s usmaženou kořenovou zeleninou do měkka. Při dušení podléváme kuře polévkou a obrátíme je, Měkké kuře rozkrájíme a dáme do jiného Kastrolu. Světležlutou jíšku zředíme šťávou z kuřete, procedíme na kuře a povaříme. Před podáváním přidáme na kuře bílé víno, citronovou šťávu a ve sladké smetaně umíchané žloutky a hned na míse upravené podáváme.

kure_na_vine.jpg

Moje poznámky:

Strávníků bylo mnoho, a tak nebyl čas na hrdinství. Zeleninu jsem necedila, ale mixovala. Tak vzniklo více omáčky a já se nemusela bát, že někdo bude do krku soukat suché kuře s rýží. Co se týče celeru, tak jsem měla řapíkatý, což nevadilo. Poslední změna; kuře jsem nejdřív osmažila zprudka na pánvi (aby se zatáhlo) a pak teprve vložila do omáčky. Chuť nebyla špatná, ale já se přiznám, mám raději kuře jen na másle s kmínem. Ale není to žádné fiasko :)

Pokud jste někdo tento recept již vařil, nebojte se sdílet svoje zkušenosti na mém FACEBOOKU.

O víkendu jsem právě na facebooku obdržela velmi hezký příspěvek od pana Josefa Žajdlíka. Dokonce se pochlubil vydáním její kuchařky z roku 1928 s podpisem samotné paní Sandtnerové. No to víte, že mi udělal velkou radost. Zde jeho příspěvek:

„Dobrý den všem milovníkům dobrého jídla. Chvilku jsem přemýšlel, zda se připojit i se svým komentářem a nakonec mi to nedalo. Jsem takovým malým kuchařským amatérem, k čemuž mě dohnala jednak hmotná nouze a jednak pocit osobního zoufalství nad stavem většiny českých gastronomických zařízení. Dnes jsem byl po delší době na návštěvě u babičky a nějak se návštěva zvrhla na téma vaření.

Zjistil jsem, že už tři generace vařily podle knihy, jež by se už dala považovat za rodinný poklad – Knihy rozpočtů a kuchařských předpisů autorky Marie Sandtnerové-Janků. Na tom, že se tato kniha stala jejich pomocníkem, stejně tak jako pro spousty jiných starostlivých maminek, by nebylo nic zvláštního. Ukázalo se však, že exemplář vyskytující se v naší knihovně je doplněn o autorčino věnování mojí prababičce. Tato velká kuchařská osobnost totiž byla údajně její vzdálenou příbuznou a moje milá prababička u ní ve dvacátých letech byla ve službě. Jak radostné zjištění, které mě okamžitě přivedlo k nápadu kuchařku zabavit, vrhnout se na vaření a s jeho výsledky seznámit další nadšené kuchaře. Záhy jsem zklamaně zjistil, že nejsem první. Začetl jsem se do blogu a mohu říci, že jsem rád, že nejsem první. Jeho obsah je totiž vynikající. Přeji autorce, ať jí jde všechno od ruky, nic se nepálí a nepřipéká a hlavně ať myslí na nás – na svoje nadšené čtenáře. S chutí se vrhám do vaření a následně doladím podle báječných rad na blogu. Doufám, že od této chvíle už budu jíst jenom samé dobroty. Paní Sandtnerová by měla jistě velikánkou radost. Děkuji za blog a přeji všem dobrou chuť.“

sandtner.jpg

Autor: Anna Grosmanová | středa 21.11.2012 13:08 | karma článku: 19.34 | přečteno: 1914x

Další články blogera

Anna Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma článku: 17.57 | Přečteno: 1833 | Diskuse

Anna Grosmanová

Zabijačka a České koláče II. (293)

Je čas zabijaček. Za týden tu je popeleční středa a tak je čas si dopřát ještě trochu ovárku, tlačenky a nebo kulatých makových koláčků. Já jsem podle Sandtnerky tentokrát vyzkoušela České koláče II., které jsem na zabijačku přinesla. Zároveň jsem využila situace a na naší českou zabijačku pozvala kamarády z Holandska a Německa. Všichni koukali jak diví, jak nám tu kořalka teče proudem, ale přesto zvládneme zpracovat jedno a půl prasete, jakoby nic. Sami posuďte dle fotek, jestli se nám jitrnice povedly!

11.2.2015 v 12:00 | Karma článku: 18.45 | Přečteno: 1713 | Diskuse

Anna Grosmanová

Hamburská kýta opravdu vařená v Hamburku (292)

Projekt Sandtnerová se vydal v lednu na cestu po Evropě a to rovnou po proudu Labe až k Severnímu moři. No a není přeci nic jednoduššího, než v Hamburku upéct rovnou Sandtnerčinu Hamburskou kýtu!

7.1.2015 v 14:15 | Karma článku: 13.99 | Přečteno: 1711 | Diskuse

Další články z rubriky Ona

Mirka Součková

Rozhodnutí vladaře (nad svým životem)

Když odchází síly, nechce se už být, nechtěl jsem přežívat, jen naplno žít. Zářit a milovat a naplno hrát, cítit a pracovat - dělat, co mám rád.

24.9.2017 v 21:55 | Karma článku: 9.66 | Přečteno: 196 | Diskuse

Jitka Štanclová

Děcka, hybaj do kanafasu!

Nebo taky "do cích, na kutě, do peřin". Všechny výrazy směřovaly do míst, kam se nám, děckám, ale vůbec nechtělo.

24.9.2017 v 20:05 | Karma článku: 11.57 | Přečteno: 171 | Diskuse

Lenka Šnajdrová

Nic nechtít

Už jste se setkali s návody na zaručeně spokojený život, které vám naprosto nefungovaly? A vašim známým také ne? Přitom některé z nich vypadaly velice rozumně a lákavě. Jak to?

24.9.2017 v 16:28 | Karma článku: 9.39 | Přečteno: 355 | Diskuse

Ivana Dianová

Jak jsem se seznamovala a seznamovala a seznamovala...

Lidé se seznamují všelijak. Kamarádka si například dala inzerát. Byla jsem zděšená, když mi to volala. "Co když ti na rande přijde úchyl? vydechla jsem roztřeseně. Být to já, mám úchyla stoprocentně! Nebo i dva!

23.9.2017 v 21:05 | Karma článku: 30.50 | Přečteno: 4868 | Diskuse

Daniela Bulířová

Jak snadné je BÝT ŽENOU?

Byla-li naše matka ženou ve své pravé podstatě, pak pro nás není obtížné projevovat svoji ženskost. Ukazovat světu svoji jemnou stránku. Být silnou a zároveň křehkou.

22.9.2017 v 22:54 | Karma článku: 7.11 | Přečteno: 315 | Diskuse
Počet článků 172 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3032
Ráda vařím, je mi 23 let, cestuji po Čechách i po světě. Mám ráda přírodu, a poctivé lokální potraviny___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.