Kuře na víně (263)

21. 11. 2012 13:08:52
Projekt Sandtnerová neúnavně pokračuje. Ikdyž čísla jsou proti mně, přináším vám dnes další ozkoušený recept. Tentokrát kuře na víně zaobalené do podzimní nálady a sychravého počasí. Krom toho blog zažívá několik pěkných úspěchů. Jedním z nich budiž spolupráce s univerzitními novinami ČZU a tedy dvoustrana prostoru pro mne a moje kulinářské nápady. Tentokrát recepty pro studenty žijící na koleji.

izun_vareni.jpg

Bohužel o mém guláši pro pět kamarádů z koleje si počtete pouze pokud jste studentem ČZU a nebo pokud máte na Suchdol cestu z nějakého jiného důvodu.

Zde se můžete pokochat obrázky z podzimní Šárky

lampionky.jpg

podzim_jablka.jpg

lampijonky_2.jpg

Kuře na víně (263):

Ingredience na 1 větší kuře:

sůl - 3 zrnka tlučeného pepře - 3 dkg másla - celer - mrkev - petržel

Omáčka: 2 dkg másla - 2 dkg mouky - 4 lžíce bílého vina - 1 lžíce citronové šťávy, 1/8 l sladké smetany, 1 žloutek

Očištěné, osolené, opepřené a svázané kuře udusíme na másle s usmaženou kořenovou zeleninou do měkka. Při dušení podléváme kuře polévkou a obrátíme je, Měkké kuře rozkrájíme a dáme do jiného Kastrolu. Světležlutou jíšku zředíme šťávou z kuřete, procedíme na kuře a povaříme. Před podáváním přidáme na kuře bílé víno, citronovou šťávu a ve sladké smetaně umíchané žloutky a hned na míse upravené podáváme.

kure_na_vine.jpg

Moje poznámky:

Strávníků bylo mnoho, a tak nebyl čas na hrdinství. Zeleninu jsem necedila, ale mixovala. Tak vzniklo více omáčky a já se nemusela bát, že někdo bude do krku soukat suché kuře s rýží. Co se týče celeru, tak jsem měla řapíkatý, což nevadilo. Poslední změna; kuře jsem nejdřív osmažila zprudka na pánvi (aby se zatáhlo) a pak teprve vložila do omáčky. Chuť nebyla špatná, ale já se přiznám, mám raději kuře jen na másle s kmínem. Ale není to žádné fiasko :)

Pokud jste někdo tento recept již vařil, nebojte se sdílet svoje zkušenosti na mém FACEBOOKU.

O víkendu jsem právě na facebooku obdržela velmi hezký příspěvek od pana Josefa Žajdlíka. Dokonce se pochlubil vydáním její kuchařky z roku 1928 s podpisem samotné paní Sandtnerové. No to víte, že mi udělal velkou radost. Zde jeho příspěvek:

„Dobrý den všem milovníkům dobrého jídla. Chvilku jsem přemýšlel, zda se připojit i se svým komentářem a nakonec mi to nedalo. Jsem takovým malým kuchařským amatérem, k čemuž mě dohnala jednak hmotná nouze a jednak pocit osobního zoufalství nad stavem většiny českých gastronomických zařízení. Dnes jsem byl po delší době na návštěvě u babičky a nějak se návštěva zvrhla na téma vaření.

Zjistil jsem, že už tři generace vařily podle knihy, jež by se už dala považovat za rodinný poklad – Knihy rozpočtů a kuchařských předpisů autorky Marie Sandtnerové-Janků. Na tom, že se tato kniha stala jejich pomocníkem, stejně tak jako pro spousty jiných starostlivých maminek, by nebylo nic zvláštního. Ukázalo se však, že exemplář vyskytující se v naší knihovně je doplněn o autorčino věnování mojí prababičce. Tato velká kuchařská osobnost totiž byla údajně její vzdálenou příbuznou a moje milá prababička u ní ve dvacátých letech byla ve službě. Jak radostné zjištění, které mě okamžitě přivedlo k nápadu kuchařku zabavit, vrhnout se na vaření a s jeho výsledky seznámit další nadšené kuchaře. Záhy jsem zklamaně zjistil, že nejsem první. Začetl jsem se do blogu a mohu říci, že jsem rád, že nejsem první. Jeho obsah je totiž vynikající. Přeji autorce, ať jí jde všechno od ruky, nic se nepálí a nepřipéká a hlavně ať myslí na nás – na svoje nadšené čtenáře. S chutí se vrhám do vaření a následně doladím podle báječných rad na blogu. Doufám, že od této chvíle už budu jíst jenom samé dobroty. Paní Sandtnerová by měla jistě velikánkou radost. Děkuji za blog a přeji všem dobrou chuť.“

sandtner.jpg

Autor: Anna; Grosmanová | středa 21.11.2012 13:08 | karma článku: 20.35 | přečteno: 2043x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ona

Jana Melišová

Keď človek páchá zlo, kde je Boh?

Má človek slobodnú vôľu? Môžeme sa nezávisle rozhodovať a ovplyvňovať smerovanie nášho života? Mám za sebou desať rokov práce kaplána vo väzení. Takže trochu viem, čo to robí alebo nerobí s človekom, keď sa dopustí veľkého zla.

29.3.2024 v 11:54 | Karma článku: 12.18 | Přečteno: 183 | Diskuse

Ivana Lance

USA Georgia vs. Česká Republika

Záleží na tom, jestli jste fanoušcci amerického sladkého a studeného čaje nebo českého piva. Po čem raději sáhnete vy?

28.3.2024 v 16:20 | Karma článku: 21.69 | Přečteno: 381 | Diskuse

Jana Melišová

Nemáte nejaké drobné?

Chcel by som si kúpiť jedlo, nepomôžete mi nejakými drobnými? Otázka, pri ktorej sa mnohí tvária, že nepočujú, prípadne od dotyčného odvracajú zrak, keďže najčastejšie sa ju pýtajú ľudia bez domova nevábneho výzoru.

28.3.2024 v 12:53 | Karma článku: 30.53 | Přečteno: 531 | Diskuse

Jana Kozubíková

kOmický blog CDLXXXI.

Už měsíc mám nový vztah. "Randíme" denně mimo víkendů, ačkoli přiznávám, že myšlenky na něj mne neopouští ani o nich.

28.3.2024 v 6:00 | Karma článku: 9.14 | Přečteno: 189 |

Ivana Dianová

Billa šok

Billu navštěvuju docela často, mám ji totiž co by kamenem dohodil. Mám vůči ní spoustu výhrad, ale jít s plnými taškami pět minut, nebo jet několik stanic je dost rozdíl, což u mne hraje zásadní roli. Dnes jsem tam utrpěla šok.

26.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 41.38 | Přečteno: 9294 | Diskuse
Počet článků 176 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3356
grosmanova.blog.idnes.cz
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...