Polévka pivní (265):
Rozpočet pro 5 osob: 1 I piva - 6 žloutků - asi 10 dkg cukru (podle hořkosti piva) - 2 dkg másla
V hrnci umícháme dobře v pivě žloutky a cukr. Nádobu postavíme na plotnu a polévkou stále mícháme, až se dobře prohřeje. Vařit se nesmí. Potom do ní přidáme kousek čerstvého másla, polévku promícháme a hned podáváme.
Do pivní polévky můžeme přidati z 1/2 citronu šťávu.
Polévka vinná (266):
Ingredience: 1⁄4 l vína - 3 cm citr. kůry - 5 dkg cukru – 1/8 I vody - 5 žloutků.
V bílém víně povaříme cukr a citr. kůru. Ve studené vodě umícháme žloutky a stále míchajíce přilijeme do ní vařící víno, vše postavíme na plotnu a chvíli mícháme. Vařiti se polévka nesmí. Polévku podáváme horkou s piškoty neb sucharem. (Viz Cukrovinky str. 271-346)
Moje poznámky:
Jejich příprava trvá všehovšudy deset minut, takže si myslím, že si je klidně můžete vyzkoušet i vy, doma.
Vinnou polévku, kdyby se nejmenovala polévka, bych si dovedla představit jako omáčku k nějakému moučníku.
Polévku pivní si nedovedu představit moc k ničemu. Určitě překvapila, "to nemohu říct" (Cimrmanolog pochopí), ale tak nějak... No, vyzkoušejte sami. Nedá se to moc popsat.
Naše nedělní vaření a pečení (z bílků jsme ještě dělali hubinky/pusinky) jsme trávili v naší kuchyni, která má všehovšudy asi 3m2 a tak jsme tam i večeřeli a popíjeli. Dojedli jsme lanýžovou paštiku, k tomu ještě žampionovou topenádu, víno a tak dále...Já myslim dobrý.