Opravdu divné polévky: Vinná a pivní (265, 266)

Paní Sandtnerová tomu říká polévky, mně to přijde spíš jako totální úlet. Vinná polévka je něco mezi vinnou pěnou na buchtičky se šodó a polévka pivní, tak to je jedno z nejspornějších jídel, které jsem kdy jedla.

Polévka pivní (265):

Rozpočet pro 5 osob: 1 I piva - 6 žloutků - asi 10 dkg cukru (podle hořkosti piva) - 2 dkg másla

V hrnci umícháme dobře v pivě žloutky a cukr. Nádobu postavíme na plotnu a polévkou stále mícháme, až se dobře prohřeje. Vařit se nesmí. Potom do ní přidáme kousek čerstvého másla, polévku promícháme a hned podáváme.

Do pivní polévky můžeme přidati z 1/2 citronu šťávu.

 

Polévka vinná (266):

Ingredience: ¼ l vína - 3 cm citr. kůry - 5 dkg cukru – 1/8 I vody - 5 žloutků.

V bílém víně povaříme cukr a citr. kůru. Ve studené vodě umícháme žloutky a stále míchajíce přilijeme do ní vařící víno, vše postavíme na plotnu a chvíli mícháme. Vařiti se polévka nesmí. Polévku podáváme horkou s piškoty neb sucharem. (Viz Cukrovinky str. 271-346)

 Moje poznámky:

Jejich příprava trvá všehovšudy deset minut, takže si myslím, že si je klidně můžete vyzkoušet i vy, doma.

Vinnou polévku, kdyby se nejmenovala polévka, bych si dovedla představit jako omáčku k nějakému moučníku.

Polévku pivní si nedovedu představit moc k ničemu. Určitě překvapila, "to nemohu říct" (Cimrmanolog pochopí), ale tak nějak… No, vyzkoušejte sami. Nedá se to moc popsat.

Naše nedělní vaření a pečení (z bílků jsme ještě dělali hubinky/pusinky) jsme trávili v naší kuchyni, která má všehovšudy asi 3m2  a tak jsme tam i večeřeli a popíjeli. Dojedli jsme lanýžovou paštiku, k tomu ještě žampionovou topenádu, víno a tak dále...Já myslim dobrý.

Můj facebook

Autor: Anna; Grosmanová | pondělí 26.11.2012 11:33 | karma článku: 17,39 | přečteno: 2042x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

„Co mám pořád vařit?“

20.3.2020 v 17:10 | Karma: 17,97

Anna; Grosmanová

Na měsíc Francouzkou II.

14.10.2013 v 14:00 | Karma: 24,53

Anna; Grosmanová

Na měsíc Francouzkou I.

2.10.2013 v 12:20 | Karma: 19,22
  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky