Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Když blog smrdí dekadencí (269, 270)

3. 12. 2012 13:50:18
Bloguji o jídle, o všem co se kolem něho točí a především, vařím „Sandtnerku“. Jak známo, je to kniha pojednávající o kuchyni tradiční, povětšinou české. Krom toho je to ale také kniha plná překvapení, zvratů a nepříjemných pokynů. Jedním takovým nepříjemným pokynem může být například: „Zahustíme moukou...“ nebo „celé to zalijeme do aspiku“ případně „přidáme studenou vodu a obalíme v mouce“, jako u mého dnešního receptu.

A já se přitom TAK těšila. Skoro se to tvářilo jako hambáč. Maso, vejce, cibulka dovnitř, mňam mňam, když tu ale mě zarazila STUDENÁ VODA! „Přilijeme trochu studené vody“?! Co? Proč? Prosím Sandtnerko, za co mně trestáš? Ale dobře. Přilila jsem fakt malilinkato studené vody. No hned jsem tušila, že to bude totální fiasko. Obalila jsem to tedy trošku v mouce (nedal se z toho udělat kulatý pěkný beefsteak, rozpadalo se to a tak vůbec) a pak jsem to hodila na pánev - leda tak na převařeném másle by se to dalo smažit! Ale tohle? Fiasko číslo dvě. Nevadí. Nějak jsme to ušmoulili.

Jako zlatý hřeb večera, bylo: „Poté je podlijeme vařící vodou a povaříme“. Néé. Maminko pomoc! Já to ale vůbec nechci podlévat. Ani už v té omajdě dál mučit. Dyť se to celé rozblemcá a rozkejdí. No a tak skončilo našich 200 gramů krásného masa. Fuj, nehezké. E-e.

Sníst se to dalo, ale v hlavě mi šla uplně jiná pohádka. Kéž bychom to maso neředili vodou, neobalovali v mouce a prostě jen hezky ogrilovali... Pak dali na osmahlou housku, zkaramelizovanou cibulku, salát, kečup, plátek chedaru, rajče s přiklopili další houskou. ÁCH. To by byl tak krásný burger.

Místo toho jsme toho chudáčka ještě podlévali a vařili ve vlastním pekle. Vám radím, vykašlete se na to a normálně si udělejte domácí burger. Bude vám o dost lépe.

Je to trošku deprimující blogovat o takovýchto jídlech. Ale to už holt k mému projektu patří. Těžko asi tento článek získá karmu vyšší než deset, ale to je asi už ve světě publikování čehokoliv normální. Když vydáte CD s patnácti písničkami, z toho dvě jsou na ní hitovky a pět jich je fajn, tak myslím, že je to docela úspěch. Pár takových hitovek tady na blogu myslím mám a jsem za ně ráda, i když musím říct, že z nich těžím především proto, že jsou to populární jídla.

Až budu mít na svém CD všechny jenom hitovky a budu taková Adele v gastronomickém světě, tak myslím, že si budu moci blahopřát. Ale to s projektem Sandtnerová určitě nečekejte.

Škrábaný beefsteak (269):

Ingredience: 75 dkg hovězího masa - 1 menši lžíce vody - 2 vejce- 3 dkg strouhané cibule - sůl - 5 zrnek tluč. pepře - 5 dkg mouky - 5 dkg másla

Hovězí maso z plece uškrábeme nožem tak, aby se odstranily všechny kůže a žilky. Do takto upraveného masa přilijeme trochu studené vody, dobře zamícháme celé vejce, strouhanou cibuli, tlučený pepř a sůl, načež uděláme kulaté beefsteaky, obalíme je moukou a upečeme rychle na čerstvém másle po každé straně 4 minuty. Poté je podlijeme vařící vodou a povaříme. Pak urovnáme beefsteaky na mísu a hned je podáváme ozdobené sázenými vejci, smaženými brambory a hlávkovým neb okurkovým salátem.

pred.jpg

Moje poznámky:

Lehoulince pomoučit je ok. Obalit v mouce, ne-e. Přilít vodu NE-E! Jinak ok normální burger patty.

A tady ona slibovaná dekadence:

po.jpg

dekadence_total.jpg

Bramborové smaženky (270):

Ingredience: 50 dkg brambor - 20 dkg mouky - sůl - 1 vejce - 2 bílky - 10 dkg housky - 12 dkg sádla - zelená petrželka

Ve slupce do měkka uvařené brambory oloupáme a prolisujeme. Na vál si připravíme mouku, do ní dáme brambory, přidáme sůl, vejce a vypracujeme tuhé těsto. Pak těsto vyválíme na 1 a 1/2 cm silně, formičkami vykrájíme hvězdičky neb půlměsíčky, namáčíme je v rozšlehaných bílcích, pak ve strouhané housce, načež je v rozpáleném sádle usmažíme do zlatova. Z téhož těsta děláme mrkvičky (karotky), obalíme je v bílcích a housce a usmažíme v sádle. Když jsou hotové, zastrčíme špejlí do jejich širší strany kousek zelené petrželky. Smaženkami obkládáme hovězí maso.

hvezdicky.jpg

Moje poznámky:

Zajímavé, ale jak už zdá se býti zvykem, zbytečně překombinované. Bez obalování v bílku a strouhance jsou to normální, vynikající bramborové placky. Když se to obalí, tak to není taková katastrofa, ale my jsme se shodli, že bez obalování jsou trošku méně vysušené a poživatelnější. Pokud ale chcete překvapit a nevíte co s bílky, určit je to varianta.

Nakonec vás ještě chci pozvat k poslechu rozhovoru, který jsem poskytla Českému Rozhlasu Sever. Je v něm v podtatě vše o projektu Sandtnerová a něco málo i o mně.

Krom toho také odkaz zde na můj FACEBOOK.

Autor: Anna Grosmanová | pondělí 3.12.2012 13:50 | karma článku: 17.18 | přečteno: 2330x

Další články blogera

Anna Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma článku: 17.57 | Přečteno: 1797 | Diskuse

Anna Grosmanová

Zabijačka a České koláče II. (293)

Je čas zabijaček. Za týden tu je popeleční středa a tak je čas si dopřát ještě trochu ovárku, tlačenky a nebo kulatých makových koláčků. Já jsem podle Sandtnerky tentokrát vyzkoušela České koláče II., které jsem na zabijačku přinesla. Zároveň jsem využila situace a na naší českou zabijačku pozvala kamarády z Holandska a Německa. Všichni koukali jak diví, jak nám tu kořalka teče proudem, ale přesto zvládneme zpracovat jedno a půl prasete, jakoby nic. Sami posuďte dle fotek, jestli se nám jitrnice povedly!

11.2.2015 v 12:00 | Karma článku: 18.45 | Přečteno: 1685 | Diskuse

Anna Grosmanová

Hamburská kýta opravdu vařená v Hamburku (292)

Projekt Sandtnerová se vydal v lednu na cestu po Evropě a to rovnou po proudu Labe až k Severnímu moři. No a není přeci nic jednoduššího, než v Hamburku upéct rovnou Sandtnerčinu Hamburskou kýtu!

7.1.2015 v 14:15 | Karma článku: 13.99 | Přečteno: 1676 | Diskuse

Anna Grosmanová

Žloutkový krém v osmipatrovém dortu (291)

Žloutkový krém je radost. Miluju tu chvíli, kdy se „tak akorát teplé“ máslo smíchá se žloutky a cukrem. Nejen že to evokuje vánoce, ale je to prostě STRAŠNĚ dobrý.

10.11.2014 v 11:10 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 2317 | Diskuse

Další články z rubriky Ona

Jitka Štanclová

A já se tak snažila!

"Fakt, holky! Málem jsem dnes duši vypustila. Ale co bych neudělala na to naše výročí. Čtyřicet let pospolu, to je dneska až nenormální jev, že jo!"

26.7.2017 v 21:16 | Karma článku: 21.82 | Přečteno: 785 | Diskuse

Karla Bennett

Nikdy neni pozde zmenit svuj zivot.

"Laska kvete v kazdem veku a nikdy neni pozde zmenit svuj zivot," rekla mi moje kamaradka "S", kdyz pred dvanacti lety potkala o devet let starsiho 59ti leteho cerstveho vdovce.

25.7.2017 v 21:29 | Karma článku: 12.11 | Přečteno: 616 | Diskuse

Daniela Bulířová

Jak uskutečnit své sny

Jak přijít na to, co vlastně od života chci? Jak najít odpověď na otázku, kterým směrem se vydat pokud zrovna stojím na rozcestí osudu?

25.7.2017 v 8:40 | Karma článku: 5.50 | Přečteno: 205 | Diskuse

Aneta Nováková

Prostituce? Snadná práce!

Ty holky se nemají vůbec špatně. Jezdí si za vydělané peníze na dovolené, kupují značkové oblečení, šperky a užívají života plnými doušky.

24.7.2017 v 19:00 | Karma článku: 20.25 | Přečteno: 1359 | Diskuse

Ivana Dianová

Sviňucha

Nejdřív jsem si ji prohlížela z dálky, no, ze tří metrů, upřesním, a zezadu. Ten účes by se mi moc líbil: rafinovaně několika odstíny téže barvy zkrášlené vlasy do půli zad, střih tip tip. Fakt paráda!

24.7.2017 v 16:24 | Karma článku: 25.96 | Přečteno: 952 | Diskuse
Počet článků 172 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3017
Ráda vařím, je mi 23 let, cestuji po Čechách i po světě. Mám ráda přírodu, a poctivé lokální potraviny___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.