Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Proč holky tak snadno nakupují dárky (272)

14. 12. 2012 13:40:37
A k tomu jeden pěkný recept ještě před víkendem. Pro všechny, co by rádi mezi vším tím pečením cukroví zakousli také něco slaného. Já osobně zase tak velký milovník sladkého nejsem, takže pro mně je kus masa trošku vysvobození.

Už se strašně těším na Vánoce! Na kapra pleskajícího se po podlaze naší kuchyně, na svíčky v umyvadle, na svíčky na věnci, na vosk prostě uplně všude, na nové pohádky, na staré pohádky, na zdobení stromečku, na to, jak se vždycky nachytám na hnusné čokoládové kolekce (vždycky to zkusim, jsem prostě naivní, ale nakone je musím jít vyplivnout).

Těším se na prskavky, na to, jak babička stropí scénu, že stromeček je nakřivo a budeme muset jet koupit nový.

Jsem chudý student, a tak jsem letos dárky pojala poněkud osobitě. Musím obdarovat něco kolem devatenácti členů rodiny (kdo nechápe, přečtěte si článek o BIObabičkách), což se s rozpočtem 1600,- korun na dárky dost blbě realizuje. Asi jim všem vystříhám vločky ze skládaného papíru a přiložím kindervajíčko.

Sourozencům se dávají dárky docela snadno, hračkový průmysl je myslím docela vynalézavý a tak se dají nakoupit všelijaké barevné hopíky a legrácky za docela pěkné ceny. Horší je ale už obdarovávání tatínků a dědečků. Oni se vždycky tváří jak je jim to uplně šumák, že by prý nejraději dostali španělskou klobásu a hotovo dvacet, ale kdo jste už někdy svým tatínkům a jiným mužským v rodině něco nadělovali, víte, že takhle se to odbít prostě nedá. Ponožky, hrnky, zrnková káva, kvalitní rum, cédéčka, to všechno už je tak nějak ohrané. Co vymyslet? Osobně si myslím, že nadělovat chlapům je prostě strašně náročné.

Docela dobře se vybírají dárky pro holky. Teda, relativně. Je tam totiž problém uplně někde jinde. Člověk totiž vybírá dárky jakoby pro sebe, takže by si to všechno nejraději nechal. Chodíte po obchoďáku, nakupujete “jakože“ pro maminku, ale samy jste si už pořídily náušnice, super vlněné palčáky a drahou řasenku. A omlouváte si to tím, že „jsou přeci Vánoce“. Jojo, tak na to všechno se těším.

Tady je recept ;)

Italská pečeně (272):

Ingredience: 1 kg hov. masa zadního - 8 dkg slaniny - sůl - 5 dkg másla - zelenina - 4 dkg cibule - 1 zrnko nového kořeni - 3 zrnka pepře – zrnko hřebíčku - asi 1 cm2 citr. kůry - z 1/2 citronu šťáva - 20 dkg rajských jablek nebo 5 dkg zavařeniny - 2 dkg mouky - 1/16 l červeného vína (1/8 I kys. smetany).

Na másle si usmažíme do světlerůžova na kolečka nakrájenou zeleninu, cibuli, celá zrnka pepře, nové koření, citr. kůru, hřebíček. Pak vložíme zadní hovězí maso protažené slaninou a osolené, zalijeme je polévkou z kostí nebo vařící vodou, přikryjeme a dusíme, až je dostatečně měkké. Potom maso vyndáme, šťávu necháme vysmažiti, zaprášíme ji moukou, podusíme, přidáme rozmačkaná rajská jablíčka nebo zavařeninu z rajských jablíček, zalijeme polévkou z kosti, červeným vínem, citr. šťávou a dobře povaříme. Pak omáčku prolisujeme sítem na nakrájené maso. V omáčce se může též povařiti trochu kys. Smetany. Při podávání na stůl ozdobíme pečeni vařenými makarony (viz příkrmy, str. 207), které posypeme parmezánským sýrem.

italska_pecene.jpg

Moje poznámky:

Vynikající omáčka, trošku kyselá, možná by snesla lžíci cukru. Nechám na vás. Ale určitě doporučuji. Maso jsem pekla asi 2 hodiny.

final_600.jpg

Hrozně moc bych chtěla poděkovat společnosti Apropos - your lifestyle, se kterou jsem navázala lehkou spolupráci. Budu si moci od nich občas tu a tam něco vypůjčit, takže nebudete na mých fotkách vídat stále ty stejné rekvizity. (Na finální fotografii je to prkénko a ubrousek)

A kdyby vás zábly nohy a potřebovali byste trošku rozpohybovat, tak si pusťe od The Piano Guys třeba TUHLE songu. Stejně jako recept, nic vánočního :)

Nakonec ještě odkaz na MŮJ FACEBOOK

Autor: Anna Grosmanová | pátek 14.12.2012 13:40 | karma článku: 13.76 | přečteno: 2019x

Další články blogera

Anna Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma článku: 17.57 | Přečteno: 1833 | Diskuse

Anna Grosmanová

Zabijačka a České koláče II. (293)

Je čas zabijaček. Za týden tu je popeleční středa a tak je čas si dopřát ještě trochu ovárku, tlačenky a nebo kulatých makových koláčků. Já jsem podle Sandtnerky tentokrát vyzkoušela České koláče II., které jsem na zabijačku přinesla. Zároveň jsem využila situace a na naší českou zabijačku pozvala kamarády z Holandska a Německa. Všichni koukali jak diví, jak nám tu kořalka teče proudem, ale přesto zvládneme zpracovat jedno a půl prasete, jakoby nic. Sami posuďte dle fotek, jestli se nám jitrnice povedly!

11.2.2015 v 12:00 | Karma článku: 18.45 | Přečteno: 1713 | Diskuse

Anna Grosmanová

Hamburská kýta opravdu vařená v Hamburku (292)

Projekt Sandtnerová se vydal v lednu na cestu po Evropě a to rovnou po proudu Labe až k Severnímu moři. No a není přeci nic jednoduššího, než v Hamburku upéct rovnou Sandtnerčinu Hamburskou kýtu!

7.1.2015 v 14:15 | Karma článku: 13.99 | Přečteno: 1711 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jana Slaninová

Bůh je Láska a Láska je Bůh

Bůh! Říkali, že trestá. Že nemá slitování. "Boj se, když nečiníš dle Jeho vůle." Děsil mě. Šokoval lačností po krvi nepřátel. Ale byl to správný výklad? Je Bůh skutečně krvechtivý a nemilosrdný?

24.9.2017 v 20:50 | Karma článku: 9.55 | Přečteno: 169 | Diskuse

Štěpánka Semecká

Píseň o byrokracii

Další nedělní večer vám netradičně zpříjemním svým krátkým básnickým zamyšlením o tom, jak je to vlastně v té společnosti úředníků s rovností a svorností.

24.9.2017 v 20:23 | Karma článku: 5.26 | Přečteno: 127 | Diskuse

Libuse Palkova

Blondýnky

Blondýnky jsou častým terčem vtipů a středem pozornosti, ať právem či neprávem. V následujícím seznamu knih, nemůžeme proto vynechat nic z toho, co se traduje o mýtu krásné, povrchní a naivní svůdnice.

24.9.2017 v 20:16 | Karma článku: 7.02 | Přečteno: 299 | Diskuse

Kateřina Horáková

Detoxikace zvenku

Další ze skvělých tianďáckých věcí, které jsem vyzkoušela, jsou detoxikační bylinné náplasti. Při svém zhýralém způsobu života jsem se rozhodla pro očistu...

24.9.2017 v 19:09 | Karma článku: 6.64 | Přečteno: 204 | Diskuse

Martina Studzinská

Třída all inclusiv

...aneb malé "třídní foto", tedy popis toho, co musí český učitel v průměrné třídě zvládnout za dopoledne. Připočtěme k tomu dvě až tři hodiny odpoledne u počítače nad administrativní prací a pár hodin týdně na schůzích.

24.9.2017 v 17:23 | Karma článku: 23.71 | Přečteno: 768 | Diskuse
Počet článků 172 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3032
Ráda vařím, je mi 23 let, cestuji po Čechách i po světě. Mám ráda přírodu, a poctivé lokální potraviny___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.