Dobošův dort s polevou z páleného cukru (274)

7. 01. 2013 12:10:41
Vánoce jsou za námi a já jsem se pustila do pečení dortů. S pár novými udělátky od ježíška šlo všechno jako po másle a tak se můžete podívat, jak se dělají karamelové ozdoby, nebo se jen nechat inspirovat!

dort.jpg

A jaká byla příležitost? Oslava jistých kulatin mé tety. 50 hostů, kapela, plný lokál. To jsou naše rodinné oslavy.

lokal.jpg

Dobošův dort s polevou z páleného cukru (274):

Upečeme si 5 kruhů z téhož těsta jako na Libušin dort. Čtyři kruhy naplníme čokoládovou nádivkou, a když dobře ztuhla (ve studenu nebo u ledu), nakrájíme dort na dílky. Pátý kruh položíme na máslem potřený plech a polijeme jej polevou z páleného cukru.

Než poleva ztvrdne, nasekáme namočeným nožem stejné dílky, které složíme na povrch ztuhlého dortu. Rozpočet těsta jako na Libušin dort.

Nádivka: 1/4 l smetany, 3 žloutky, 2 dkg mouky a tlučenou vanilku dobře ušleháme a necháme ve vařící vodě s kotlíkem stále šlehajíce zahoustnouti a pak dáme na talíř vychladnout. (Místo mouky můžeme dáti žloutek) V mise si umícháme 15 dkg čajového másla s 15 dkg cukru (pudru), načež přidáme 10 dkg změklé čokolády a studený vařený krém.

Poleva z páleného cukru: Na ocelovou pánev nasypeme 16 dkg tlučeného cukru a necháme jej na plotně zežloutnouti (bez vody). Pak hned polijeme připravený kruh.

K tomu, abyste udělali Dobošův dort, potřebujete vědět recept na dort Libušin:

Libušin dort:

Tlučený cukr, žloutky, citronovou kůru a vanilku třeme v míse20 minut. Pak přidáme z bílků tuhý sníh a krupičkovou mouku. Z připraveného těsta upečeme na máslem potřeném a moukou posypaném papíře čtyři stejné kruhy, které si tužkou na papír naznačíme. Upečené těsto zbavíme papíru, načež úplně studené tři kruhy naplníme připravenou nádivkou, čtvrtým přiklopíme a dort zatížíme prkénkem. Potom jej polejeme čokoládovou polevou a ozdobíme nádivkou pomoci kornoutku s hvězdičkovou trubičkou.

Nádivka: 1/8 I smetany, 4 žloutky, 1 dkg mouky, 20 dkg cukru a tlučenou vanilku ušleháme v kotlíku. Pak jej postavíme do kastrolu s vařící vodou a krémem šleháme, až zhoustne. Odstavíme jej a znovu šleháme, až vychladne. V míse si zatím umícháme 22 dkg čajového másla, do něho přidáme a dobře zamícháme vařený studený krém ze žloutků. Takto připravenou nádivku rozdělíme na 3 díly, první díl rozetřeme hned na jeden upečený kruh, do druhého dílu nádivky přidáme 1 tabulku změklé čokolády nebo 2Yz dkg kakaa a do třetího dnu nádivky přidáme 3 kapky červeného bretonu a 2 lžíce bílého punče neb rumu. Takto připravenou nádivkou střídavě naplníme dort.

Rozpočet: 12 dkg cukru - 6 žloutků - citronová kůra - vanilka - ze 6 bílků sníh - 12 dkg krupičkové mouky - 2 dkg másla a 2 dkg mouky na papír

michame.jpg

tohle je moje nová barevná digitální kráska

hracky_nove.jpg

Moje poznámky:

1) Jak na karamelové ozdoby?

Já jsem při jejich přípravě byla také za amatéra, takže to určitě zvládnete. Pokud máte pečící papír, cukr a pánvičku, můžete začít trénovat už dneska.

Ve všech oborech gastronomie jsem totální samouk, takže jsem technologii výroby vynalezla v podstatě uplně pomocí intuice. Tudíž za svoje postupy neručím. Na druhou stranu to svědčí o tom, že to opravdu nemůže být tak náročné.

-Karamel jsem vyrobila tak, že jsem rozpustila cukr v obyčejné tenkostěnné pánvi (v tlustostěnné se dost těžko ovládá teplota, poněvadž se drží teplo v kovu a než se schladí, tak to dlouho trvá)

-Pak jsem ho sundala z plotny, míchala, aby trochu zchladl a pak zkoušela, co to udělá na pečícím papíře. Lžící jsem kapala na papír, až karamel dostal tu správnou teplotu a konzistenci, takže se tvořili pěkné souvislé nitě, se kterými se dalo malovat. Když je karamel ještě moc horký, tvoří se kapky. Když je už moc studený, dělají se nitě tlusté a tuhnou. Karamel se dá ale zase trošku přihřát (a pokud není spálený) znovu použít.

-Ozdobičky se dají po chvíli z papíru sundat (pomocí nože) a dávat na dort (lepila jsem čokoládou)

-Fantazii se samozřejmě meze nekladou a tak se dají z karamelu udělat všelijaké tvary spirály atp. Záleží jen na vaší šikovnosti a tvořivosti

-Jediný háček u těchto ozdob je v tom, že na vzduchu (a obecně) moc dlouho nevydrží. To se nám potvrdilo, když jsme je přes noc nechali na stole. Do rána prostě cukr nasákl vzdušnou vlhkost a zvadl. Naše vize tedy musela stranou a tak jsme ozdoby museli vytvořit znovu. To naštěstí není nic časově až zas tak náročného, takže ok :)

pred_po_caramel.bmp

-Jinak samozřejmě platí, že rozehřátý cukr má velmi vysokou teplotu (až kolem 200°C) tudíž není moc chytré se jím jakkoliv opařit. Krom toho se dost těžko dostává z kůže.

vecer_1_pokusy.jpg

vize1.jpg

Tak hurá do toho, držím palce!

Chuťově jinak dort v pořádku. Nadýchaný. Krém funguje krásně. Co se počtu kruhů týče, prostě jsem upekla dva korpusy, ty rozřízla, naplnila a hotovo. Nemyslím si, že by mi Sandtnerka utrhla ruce za to, že jsem to zase trošku vzala do své režie. Krém i rozpočet na těsto jsem dodržela.

prurez.jpg

dort2.jpg

odkaz na MŮJ FACEBOOK

Autor: Anna; Grosmanová | pondělí 7.1.2013 12:10 | karma článku: 21.80 | přečteno: 7221x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ona

Jana Melišová

Keď človek páchá zlo, kde je Boh?

Má človek slobodnú vôľu? Môžeme sa nezávisle rozhodovať a ovplyvňovať smerovanie nášho života? Mám za sebou desať rokov práce kaplána vo väzení. Takže trochu viem, čo to robí alebo nerobí s človekom, keď sa dopustí veľkého zla.

29.3.2024 v 11:54 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Ivana Lance

USA Georgia vs. Česká Republika

Záleží na tom, jestli jste fanoušcci amerického sladkého a studeného čaje nebo českého piva. Po čem raději sáhnete vy?

28.3.2024 v 16:20 | Karma článku: 20.97 | Přečteno: 371 | Diskuse

Jana Melišová

Nemáte nejaké drobné?

Chcel by som si kúpiť jedlo, nepomôžete mi nejakými drobnými? Otázka, pri ktorej sa mnohí tvária, že nepočujú, prípadne od dotyčného odvracajú zrak, keďže najčastejšie sa ju pýtajú ľudia bez domova nevábneho výzoru.

28.3.2024 v 12:53 | Karma článku: 29.56 | Přečteno: 469 | Diskuse

Jana Kozubíková

kOmický blog CDLXXXI.

Už měsíc mám nový vztah. "Randíme" denně mimo víkendů, ačkoli přiznávám, že myšlenky na něj mne neopouští ani o nich.

28.3.2024 v 6:00 | Karma článku: 9.13 | Přečteno: 189 |

Ivana Dianová

Billa šok

Billu navštěvuju docela často, mám ji totiž co by kamenem dohodil. Mám vůči ní spoustu výhrad, ale jít s plnými taškami pět minut, nebo jet několik stanic je dost rozdíl, což u mne hraje zásadní roli. Dnes jsem tam utrpěla šok.

26.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 41.31 | Přečteno: 9272 | Diskuse
Počet článků 176 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3356
grosmanova.blog.idnes.cz
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...