Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Zasněžená snídaně (279 - 281)

25. 02. 2013 12:00:38
V pátek proběhlo vyhlašování ankety Bloger roku 2012. V ženské kategorii jsem obdržela krásné třetí místo, za které jsem samozřejmě velmi vděčná a tímto chci i poděkovat všem, kteří mi věnovali svůj hlas. Jsem moc ráda, že můžu díky idnes.cz publikovat svoje blogy a tak se setkávat (ať už virtuálně, nebo doopravdy) se zajímavými lidmi. Ještě jednou díky!

Hned po vyhlašování jsem se spolužáky vyrazila na akci. Ti z vás, kteří čtou můj blog už nějaký ten pátek vědí, že naše srazy se ale vyznačují jedním, poměrně specifickým znakem.

Rádi jíme. A jelikož já ráda vařím, tak ani na tento víkend jsem nic nenechala náhodě. Naše přírodovědná třída (z nemalé části tvořena mužským elementem) se ukázala jako docela dobré testovací zařízení pro moje kulinářské brikule. Szegedínský guláš s knedlíkem a italské klobásky (od Františka Kšány ml.) se šťouchaným bramborem, to byla naše volba pro tentokrát a myslím, že obojí dopadlo poměrně obstojně (tedy pokud se kamarádi nenaučili nějak rafinovaně zahrabávat kusy masa do květináčů).

klobasky.jpg

vit.jpg

Kdo jste v pátek kamkoliv přesouvali autem, víte, jaká kupa srandy to byla, jet po dálnici šedesátkou, před Rakovníkem zvažovat nandávání řetězů a v každé prudší zatáčce sevřít vnitřnosti a doufat, že ten člověk naproti vám zpomalí (nebo že vaše brzdové destičky osvítí Duch Svatý).

Už dlouho jsem si cestu Středočeským krajem takhle neužila. A sníh padal a padal, téměř celý víkend. Sen o tom, jak nám okna a dveře zapadají sněhem, takže nebudeme moci v neděli odjet, se ale nesplnil.

bilo.jpg

pes.jpg

deti_sane.jpg

snehu_moc.jpg

Jediné sny, které jsme si mohli o víkendu plnit, byli tedy ty gastronomické. Vybrala jsem tři jednoduchoučké recepty ze Sandtnerky a ty jsem v sobotu dopoledne zrealizovala. Tady jsou.

Medové máslo (279):

Ingredience: 15 dkg másla - 15 dkg medu - 10 žemlí

Čerstvé máslo bez přísad utřeme v porcelánové anebo skleněné nádobě do pěny, do které přidáváme stále míchajíce rozpuštěný, avšak studený med. Takto utřené medové máslo potíráme na žemle a podáváme k snídani, k čaji anebo dětem k večeři.

Jedná-li se o smíchání větší částky másla s medem, které se nespotřebuje

k jedné přesnídávce nebo večeři, použijeme bezpodmínečně čajové máslo jen prvotřídní, jinak by se medové máslo za několik dní zkazilo. Medové máslo po zpracování uschováme ve studenu v porcelánové nádobě.

Moje poznámky:

Dobrůtka, na kterou jsme normálně zvyklí ve formě lepkavých, ocamtaných rohlíků, ze kterých kape med. Tato forma má určitě něco do sebe. Sandtnerčině verzi se nedá upírat značná snadnost manipulace, kterou nejvíce oceníte, máte-li děti – vyzkoušeno na mých spolužácích :D

My jsme si rohlíky ještě navrch posypali čokoládou.

Tvaroh s máslem (Rozhuda) (280):

Ingredience: 12 dkg másla - 50 dkg tvarohu - sůl - paprika - 3 lžíce smetany - sekaná pažitka

V míse si umícháme dobré máslo, přidáme tvaroh, podle chuti soli a papriky, přilijeme smetanu a sekanou pažitku a dobře umícháme. Pak upravíme tvaroh na mísu a ozdobíme jej sekanou pažitkou.

Rýžová kaše (281):

Ingredience: 20 dkg rýže – 1 a 1/2 I mléka - sůl - 8 dkg cukru - 2 dkg másla - 4 dkg cukru – skořice, strouhaná čokoláda - 6 dkg másla

Přebranou rýží vypereme, spaříme, zalijeme studeným mlékem, přidáme sůl, kousek másla, tluč. cukru a stále michajíce připravíme kaši. Na míse ji upravíme jako krupicovou kaši.

Moje poznámky:

Stejně tak, jako s krupicovou kaší, si se sladkou rýží můžete dělat dost, co chcete. Množství cukru, másla, granka anebo čokolády, je naprosto dle gusta.

Snidane1.jpg

Doplňky a nádobí na focení zapůjčila prodejna www.apropos-shop.cz

zde je odkaz na MŮJ FACEBOOK

Autor: Anna Grosmanová | pondělí 25.2.2013 12:00 | karma článku: 18.74 | přečteno: 2146x

Další články blogera

Anna Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma článku: 17.57 | Přečteno: 1797 | Diskuse

Anna Grosmanová

Zabijačka a České koláče II. (293)

Je čas zabijaček. Za týden tu je popeleční středa a tak je čas si dopřát ještě trochu ovárku, tlačenky a nebo kulatých makových koláčků. Já jsem podle Sandtnerky tentokrát vyzkoušela České koláče II., které jsem na zabijačku přinesla. Zároveň jsem využila situace a na naší českou zabijačku pozvala kamarády z Holandska a Německa. Všichni koukali jak diví, jak nám tu kořalka teče proudem, ale přesto zvládneme zpracovat jedno a půl prasete, jakoby nic. Sami posuďte dle fotek, jestli se nám jitrnice povedly!

11.2.2015 v 12:00 | Karma článku: 18.45 | Přečteno: 1685 | Diskuse

Anna Grosmanová

Hamburská kýta opravdu vařená v Hamburku (292)

Projekt Sandtnerová se vydal v lednu na cestu po Evropě a to rovnou po proudu Labe až k Severnímu moři. No a není přeci nic jednoduššího, než v Hamburku upéct rovnou Sandtnerčinu Hamburskou kýtu!

7.1.2015 v 14:15 | Karma článku: 13.99 | Přečteno: 1676 | Diskuse

Anna Grosmanová

Žloutkový krém v osmipatrovém dortu (291)

Žloutkový krém je radost. Miluju tu chvíli, kdy se „tak akorát teplé“ máslo smíchá se žloutky a cukrem. Nejen že to evokuje vánoce, ale je to prostě STRAŠNĚ dobrý.

10.11.2014 v 11:10 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 2317 | Diskuse

Další články z rubriky Ona

Jitka Štanclová

A já se tak snažila!

"Fakt, holky! Málem jsem dnes duši vypustila. Ale co bych neudělala na to naše výročí. Čtyřicet let pospolu, to je dneska až nenormální jev, že jo!"

26.7.2017 v 21:16 | Karma článku: 21.82 | Přečteno: 785 | Diskuse

Karla Bennett

Nikdy neni pozde zmenit svuj zivot.

"Laska kvete v kazdem veku a nikdy neni pozde zmenit svuj zivot," rekla mi moje kamaradka "S", kdyz pred dvanacti lety potkala o devet let starsiho 59ti leteho cerstveho vdovce.

25.7.2017 v 21:29 | Karma článku: 12.11 | Přečteno: 616 | Diskuse

Daniela Bulířová

Jak uskutečnit své sny

Jak přijít na to, co vlastně od života chci? Jak najít odpověď na otázku, kterým směrem se vydat pokud zrovna stojím na rozcestí osudu?

25.7.2017 v 8:40 | Karma článku: 5.50 | Přečteno: 205 | Diskuse

Aneta Nováková

Prostituce? Snadná práce!

Ty holky se nemají vůbec špatně. Jezdí si za vydělané peníze na dovolené, kupují značkové oblečení, šperky a užívají života plnými doušky.

24.7.2017 v 19:00 | Karma článku: 20.25 | Přečteno: 1359 | Diskuse

Ivana Dianová

Sviňucha

Nejdřív jsem si ji prohlížela z dálky, no, ze tří metrů, upřesním, a zezadu. Ten účes by se mi moc líbil: rafinovaně několika odstíny téže barvy zkrášlené vlasy do půli zad, střih tip tip. Fakt paráda!

24.7.2017 v 16:24 | Karma článku: 25.96 | Přečteno: 952 | Diskuse
Počet článků 172 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3017
Ráda vařím, je mi 23 let, cestuji po Čechách i po světě. Mám ráda přírodu, a poctivé lokální potraviny___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.