Anna; Grosmanová

Špičky k sobě a pokrč kolena! (282, 283)

4. 03. 2013 12:00:32
Život mě pěkně prohání. Nenudím se ani na okamžik. O víkendu jsme například naše oddílové dětičky vytáhli na hory a pěkně jsme si s nimi zablbli. Náš oddíl se jmenuje Lacerta a podnikáme s ním všechny možné vylomeniny. Jednou z nich byla právě tahle víkendová lyžovačka.

slecna_anna_je_za_vodou.jpg

Znáte ten pocit, kdy jste zavázali sedmery šály, zastrčili patery košilky do oteplováků, zapnuli všechny nezapnutelné přeskáče a ještě musíte utřít dvě akutní nudle? Tak to byl náš víkend.

nohy_spicky.jpg

„Pokrč kolena, nesedej si na ten vlek, musíš jako na záchodě! (mimochodem asi nestupidnější poučka vlekařů – na záchod si přeci sedáme ne?), špičky k sobě!“ a tak dále. To všechno určitě všichni, kteří jste se někdy snažili někoho naučit lyžovat, znáte.

moi_1.jpg

Naučili jsme nejen začátečníky, ale také ostřílené borce, jak být cool. Naučili jsme je sjíždět machrovinky. Kdo chceš blbnout, blbni, ale bezpečně.

(tahle poučka neplatí uplně na všechny dílčí části teenagerského dospívání :D )

jen_box.jpg

hon_box.jpg

Byla jsem ke konci lyžařské výpravy, na ty naše mrňata vážně pyšná. No posuďte sami.

hopsasa.jpg

skupina.jpg

Blogaření se tedy pro dnešek smrsklo jen na dva recepty. Je to sekaná a moučný trhanec. Obojí už jsem v jakés takés formě dělala, tohle jsou jen obdoby na totéž téma. Jsou to takové ty recepty, které se mi tu nahromadily, a nevím do jakého tematického celku je zařadit. Takže tady jsou

Moučný trhanec (282)

Ingredience: 14 dkg másla - sůl - 12 dkg cukru - 6 žloutků – 1/4 I mléka - 16 dkg mouky - ze 1/4 citr. kůru - 4 dkg hrozinek - ze 6 bílků sníh - 4 dkg másla na pekáč - 2 dkg vanilkového cukru

Do umíchaného másla přidáme na špičku nože soli, pak cukr, citronovou kůru, žloutky jeden po druhém. Vše dobře umícháme, načež přidáváme po lžicích mléko, krupičkovou mouku a naposled z bílků sníh a hrozinky. Těsto nalijeme do dobře vymaštěného pekáče a upečeme je v mírnější troubě do červena asi 3⁄4 hod. Upečený trhanec, nakrájíme na čtverečky, posypeme jej cukrem a podáváme s kompotem.

trhanec.jpg

Moje poznámky:

Stokrát lepší je trhanec tvarohový. Ale není to průšvih.

Sekaná telecí pečeně (283):

Ingredience pro 5 osob: 50 dkg telecího masa - 10 dkg vepřového bůčku - 10 dkg uzeného masa - 4 dkg housky -1 vejce - 1 žloutek - sůl- 4 zrnka tlučeného pepře - citronová kůra - 8 dkg strouhané housky- 1 bílek - 3 dkg slaniny - 3 dkg cibule - 4 lžíce bílého vína – 1/4l kyselé smetany.

Telecí maso z plece, tučné vepřové maso, kousek uvařeného uzeného masa a namočenou housku nakrájíme a dvakráte na masovém strojku umeleme. Pak přidáme sůl, tlučený pepř. citronovou kůru, vejce, žloutek a podle potřeby strouhanou housku. Směs dobře promícháme, uděláme z ní šišku, obalíme ji houskou, potřeme bílkem a pečeme ji asi 1 hod. na rozehřáté slanině s usmaženou cibulí. Mezi pečením zalijeme maso vínem a před podáváním smetanou. Upečenou pečeni nakrájíme a procezenou omáčku podáváme k ní v omáčníku.

Místo telecího masa můžeme také použíti masa hovězího a pak přidáme do sekaniny na kostečky nakrájenou slaninu.

Moje poznámky:

Naše rodina je v mnoha ohledech dost svérázná, takže ani u pojídání sekané jsme nezůstali pozadu. Dali jsme si k ní červené (vynikající) zelí. Mňam mňam. Jinak sekaná nebyla špatná, ale asi jsem si oblíbila víc sekanou s vyšším podílem vepřového.

"Some poeple are dog people, some are cat people. I am a pig person"

family.jpg

sekacka.jpg

Autor: Anna; Grosmanová | karma: 18.30 | přečteno: 2093 ×
Poslední články autora