Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Domácí majonéza a perník (284, 285)

6. 05. 2013 12:00:55
Kam zmizela ta holka, co prej jakože uvaří celou Sandtnerku? Nebojte, je tu. Ale jako jó, je to s ní těžký. Na blogu sice ticho po pěšině, ale ve skutečnosti jsem se nezastavila. Poslední tři měsíce lítám někde mezi Kšánovo mrazákem, Suchdolem, organizací Slow Foodí mládeže a banánovkama. Abych se vyjádřila; „Kšánovo mrazákem“ znamená - na praxi u Frantška Kšány ml. „Suchdol“ znamená - škola a „Slow Foodí mládež“ znamená - Slow Food Youth Network Prague. "Banánovkama“ bez komentáře.

Článek na téma, „jak jsem se stala řeznicí“ si musim nechat ještě od mistra schválit. Prásknu nějaký výrobní tajemství a bude po mně - takže vydržte :). Podstata věci vězí v tom, že jsem propadla řezničině. Ale pšt.

Co se Slow Foodu týče, tak se to vyvíjí velmi zajímavě. Zakládáme pro mládež sdružení, kde se budou moci foodies jako já scházet a podnikat akce s gastronomickou tématikou. Budeme se vzdělávat, bavit, vařit a pěstovat! Bude to super.

Když je hezky, není nad to, si udělat zahradní posezeníčko, papáníčko. Bydlíme teď v bytě s pavlačí a taky krásnou zahradou. Na tý zahradě vysedáváme a jíme. Jak na domácí majonézu a klasický, prvotřídní perník čtěte dále...

chicha.jpg

Francouzská majonéza I.:

Ingredience: 2 žloutky, sůl, 20-25 dkg čistého olivového oleje, 1⁄2 citronu.

Porcelánovou mísu vypláchneme studenou vodou a dobře vytřeme. Do vychlazené mísy dáme čerstvé žloutky zbavené úplně bílků, posypeme je hned solí a metlou na sníh dobře utřeme. Potom přikapáváme, míchajíce stále metlou, čerstvý olivový olej tak dlouho, až se majonéza spojuje do hrudky (majonézu mícháme nepřetržitě). Do vzniklé hrudky, stále míchajíce, přikapeme citronovou šťávu. Když je majonéza dobře rozetřená, přikapáváme olej opět tak dlouho, až se nám udělá znovu hrudka. Takto upravená majonéza jest základ ke všem olejovým majonézám.

domaci_majolka.jpg

Moje poznámky:

Po dvaceti minutách zoufalého boje s metlou a faktem, že mám jen dvě ruce, přišla matka a s nepopřitelnou nudou v hlase vypustila: „Proč to neuděláš tyčákem?“. Načež vzala tyčový mixér, moje tekuté cosi přelila do hrníčku a za deset sekund měla majolku hotovou. Mrštila jsem s metlou do dřezu a nechápala. Majolka byla chuťově perfektní a strukturou naprosto bezchybná. Proč se tohle nikde nedozvíte? Vejce do hrnku, olej šup, ještě jeden žloutek možná, olej šup. Tyčák šup, olej šup. A je to. So damn easy! Žádná opatrnost, co do nitěrného proudečku oleje, ani co do rychlosti šlehání. Tadá a bylo to. Zkuste to taky doma, ať nemám pocit, že madre je černokněžník.

det_brmr.jpg

brambor.jpg

Perníkové řezy II.

Med polijeme horkou vodou a rozpustíme jej. Pak přidáme cukr a mouku, umícháme těsto, které ve studenu necháme do druhého dne. Poté přidáme do těsta celá vejce, strouhanou citronovou kůru, tlučenou skořici, hřebíček, anýz, nové koření, na hrubo nakrájené mandle neb oříšky a rozválené amonium. Těsto rozetřeme asi na 1 cm vysoko na máslem vytřený, moukou vysypaný plech s vyššími stěnami, zahradíme papírem a dřevem, aby vykynulo do výšky, a pečeme je zvolna 1 hod. Prochladlé nakrájíme a polijeme citronovou polevou a ozdobíme loupanými mandlemi.

Rozpočet: 50 dkg medu – 1/4 I horké vody – 1/4 kg cukru – 1/2 kg pšeničné krupičkové mouky. - Druhý den: 2 vejce - z 1⁄2 citronu kůra - 2 hřebíčky – trochu skořice - 2 nové koření - půl kávové lžičky tluč. prosátého anýzu - 12 dkg mandlí neb oříšků – 1/2 dkg amonia - 2 dkg másla - 2 dkg mouky na plech - 3 dkg mandlí na ozdobu.

ruka.jpg

ptaci.jpg

sire.jpg

pernik.jpg

Moje poznámky:

Směs koření existuje i jako „koření na perník“, ale ano, smíchat a v tloučku si připravit vlastní, má něco do sebe. Nechám na vás. Myslím si, že když podstoupíte proceduru „do druhého dne“ tak co se týče koření, už jste tak trochu z obliga. Zase bejt ve všem dokonalej člověk nemusí. A co se amonia týče, doporučuji kypřící prášek do perníku. Oříšky a tyhlety vlašáky, to já můžu, takže jsem jich do perníku nastřílela hafec. No a na vrch? Rozinky a čokoláda. Chuťově vynikající.

mnam_ter.jpg

MŮJ FACEBOOK

Doplňky a nádobí na focení zapůjčila prodejna www.apropos-shop.cz

Autor: Anna Grosmanová | pondělí 6.5.2013 12:00 | karma článku: 22.57 | přečteno: 3058x

Další články blogera

Anna Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma článku: 17.57 | Přečteno: 1833 | Diskuse

Anna Grosmanová

Zabijačka a České koláče II. (293)

Je čas zabijaček. Za týden tu je popeleční středa a tak je čas si dopřát ještě trochu ovárku, tlačenky a nebo kulatých makových koláčků. Já jsem podle Sandtnerky tentokrát vyzkoušela České koláče II., které jsem na zabijačku přinesla. Zároveň jsem využila situace a na naší českou zabijačku pozvala kamarády z Holandska a Německa. Všichni koukali jak diví, jak nám tu kořalka teče proudem, ale přesto zvládneme zpracovat jedno a půl prasete, jakoby nic. Sami posuďte dle fotek, jestli se nám jitrnice povedly!

11.2.2015 v 12:00 | Karma článku: 18.45 | Přečteno: 1713 | Diskuse

Anna Grosmanová

Hamburská kýta opravdu vařená v Hamburku (292)

Projekt Sandtnerová se vydal v lednu na cestu po Evropě a to rovnou po proudu Labe až k Severnímu moři. No a není přeci nic jednoduššího, než v Hamburku upéct rovnou Sandtnerčinu Hamburskou kýtu!

7.1.2015 v 14:15 | Karma článku: 13.99 | Přečteno: 1711 | Diskuse

Další články z rubriky Ona

Mirka Součková

Rozhodnutí vladaře (nad svým životem)

Když odchází síly, nechce se už být, nechtěl jsem přežívat, jen naplno žít. Zářit a milovat a naplno hrát, cítit a pracovat - dělat, co mám rád.

24.9.2017 v 21:55 | Karma článku: 9.66 | Přečteno: 196 | Diskuse

Jitka Štanclová

Děcka, hybaj do kanafasu!

Nebo taky "do cích, na kutě, do peřin". Všechny výrazy směřovaly do míst, kam se nám, děckám, ale vůbec nechtělo.

24.9.2017 v 20:05 | Karma článku: 11.57 | Přečteno: 171 | Diskuse

Lenka Šnajdrová

Nic nechtít

Už jste se setkali s návody na zaručeně spokojený život, které vám naprosto nefungovaly? A vašim známým také ne? Přitom některé z nich vypadaly velice rozumně a lákavě. Jak to?

24.9.2017 v 16:28 | Karma článku: 9.39 | Přečteno: 355 | Diskuse

Ivana Dianová

Jak jsem se seznamovala a seznamovala a seznamovala...

Lidé se seznamují všelijak. Kamarádka si například dala inzerát. Byla jsem zděšená, když mi to volala. "Co když ti na rande přijde úchyl? vydechla jsem roztřeseně. Být to já, mám úchyla stoprocentně! Nebo i dva!

23.9.2017 v 21:05 | Karma článku: 30.50 | Přečteno: 4868 | Diskuse

Daniela Bulířová

Jak snadné je BÝT ŽENOU?

Byla-li naše matka ženou ve své pravé podstatě, pak pro nás není obtížné projevovat svoji ženskost. Ukazovat světu svoji jemnou stránku. Být silnou a zároveň křehkou.

22.9.2017 v 22:54 | Karma článku: 7.11 | Přečteno: 315 | Diskuse
Počet článků 172 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3032
Ráda vařím, je mi 23 let, cestuji po Čechách i po světě. Mám ráda přírodu, a poctivé lokální potraviny___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.