Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Domácí majonéza a perník (284, 285)

Kam zmizela ta holka, co prej jakože uvaří celou Sandtnerku?  Nebojte, je tu. Ale jako jó, je to s ní těžký. Na blogu sice ticho po pěšině, ale ve skutečnosti jsem se nezastavila. Poslední tři měsíce lítám někde mezi Kšánovo mrazákem, Suchdolem, organizací Slow Foodí mládeže a banánovkama. Abych se vyjádřila; „Kšánovo mrazákem“ znamená - na praxi u Frantška Kšány ml. „Suchdol“ znamená - škola a „Slow Foodí mládež“ znamená - Slow Food Youth Network Prague. "Banánovkama“ bez komentáře.

Článek na téma, „jak jsem se stala řeznicí“ si musim nechat ještě od mistra schválit. Prásknu nějaký výrobní tajemství a bude po mně - takže vydržte :). Podstata věci vězí v tom, že jsem propadla řezničině. Ale pšt.

 Co se Slow Foodu týče, tak se to vyvíjí velmi zajímavě. Zakládáme pro mládež sdružení, kde se budou moci foodies jako já scházet a podnikat akce s gastronomickou tématikou. Budeme se vzdělávat, bavit, vařit a pěstovat! Bude to super.

Když je hezky, není nad to, si udělat zahradní posezeníčko, papáníčko. Bydlíme teď v bytě s pavlačí a taky krásnou zahradou. Na tý zahradě vysedáváme a jíme. Jak na domácí majonézu a klasický, prvotřídní perník čtěte dále…

Francouzská majonéza I.:

Ingredience: 2 žloutky, sůl, 20-25 dkg čistého olivového oleje, ½ citronu.

Porcelánovou mísu vypláchneme studenou vodou a dobře vytřeme. Do vychlazené mísy dáme čerstvé žloutky zbavené úplně bílků, posypeme je hned solí a metlou na sníh dobře utřeme. Potom přikapáváme, míchajíce stále metlou, čerstvý olivový olej tak dlouho, až se majonéza spojuje do hrudky (majonézu mícháme nepřetržitě). Do vzniklé hrudky, stále míchajíce, přikapeme citronovou šťávu. Když je majonéza dobře rozetřená, přikapáváme olej opět tak dlouho, až se nám udělá znovu hrudka. Takto upravená majonéza jest základ ke všem olejovým majonézám.

Moje poznámky:

Po dvaceti minutách zoufalého boje s metlou a faktem, že mám jen dvě ruce, přišla matka a s nepopřitelnou nudou v hlase vypustila: „Proč to neuděláš tyčákem?“. Načež vzala tyčový mixér, moje tekuté cosi přelila do hrníčku a za deset sekund měla majolku hotovou. Mrštila jsem s metlou do dřezu a nechápala. Majolka byla chuťově perfektní a strukturou naprosto bezchybná.  Proč se tohle nikde nedozvíte? Vejce do hrnku, olej šup, ještě jeden žloutek možná, olej šup. Tyčák šup, olej šup. A je to. So damn easy! Žádná opatrnost, co do nitěrného proudečku oleje, ani co do rychlosti šlehání. Tadá a bylo to. Zkuste to taky doma, ať nemám pocit, že madre je černokněžník.

Perníkové řezy II.

Med polijeme horkou vodou a rozpustíme jej. Pak přidáme cukr a mouku, umícháme těsto, které ve studenu necháme do druhého dne. Poté přidáme do těsta celá vejce, strouhanou citronovou kůru, tlučenou skořici, hřebíček, anýz, nové koření, na hrubo nakrájené mandle neb oříšky a rozválené amonium. Těsto rozetřeme asi na 1 cm vysoko na máslem vytřený, moukou vysypaný plech s vyššími stěnami, zahradíme papírem a dřevem, aby vykynulo do výšky, a pečeme je zvolna 1 hod. Prochladlé nakrájíme a polijeme citronovou polevou a ozdobíme loupanými mandlemi.

Rozpočet: 50 dkg medu – 1/4 I horké vody – 1/4 kg cukru – 1/2 kg pšeničné krupičkové mouky. - Druhý den: 2 vejce - z ½ citronu kůra - 2 hřebíčky – trochu skořice - 2 nové koření - půl kávové lžičky tluč. prosátého anýzu - 12 dkg mandlí neb oříšků – 1/2 dkg amonia - 2 dkg másla - 2 dkg mouky na plech - 3 dkg mandlí na ozdobu.

 

 

Moje poznámky:

Směs koření existuje i jako „koření na perník“, ale ano, smíchat a v tloučku si připravit vlastní, má něco do sebe. Nechám na vás. Myslím si, že když podstoupíte proceduru „do druhého dne“ tak co se týče koření, už jste tak trochu z obliga. Zase bejt ve všem dokonalej člověk nemusí. A co se amonia týče, doporučuji kypřící prášek do perníku. Oříšky a tyhlety vlašáky, to já můžu, takže jsem jich do perníku nastřílela hafec. No a na vrch? Rozinky a čokoláda. Chuťově vynikající.

MŮJ FACEBOOK

Doplňky a nádobí na focení zapůjčila prodejna www.apropos-shop.cz

Autor: Anna; Grosmanová | pondělí 6.5.2013 12:00 | karma článku: 23,38 | přečteno: 3248x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?

Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?

17.4.2020 v 11:00 | Karma: 24,31 | Přečteno: 1288x | Diskuse| Ekonomika

Anna; Grosmanová

„Co mám pořád vařit?“

Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.

20.3.2020 v 17:10 | Karma: 17,97 | Přečteno: 4480x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.

Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.

18.3.2020 v 10:45 | Karma: 8,66 | Přečteno: 907x | Diskuse| Hobby

Anna; Grosmanová

Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně

Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.

13.3.2020 v 14:30 | Karma: 36,29 | Přečteno: 15838x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma: 20,21 | Přečteno: 2547x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky