Čerstvější ředkvičky jsem si snad už nemohla přát a tak jsem svolala bleskovou grilovačku u nás na zahradě. Kuřecí polévka, vinná klobása, ryby, salát právě z ředkviček (a fenyklu) a dokonce i sladká tečka na konec. Možná nejsme normální, ale nás prostě tohle venkovní hodování strašně baví. Obzvláště, sejde-li se dobrá parta a trocha dobrého zlatavého moku.
Makovníčky (286):
Ingredience: 50 dkg mouky - sůl - citr. kůra - 10 dkg cukru - vanilka - 2 dkg droždí – 3/16 I vlahého mléka - 2 žloutky - 10 dkg másla - 2 dkgmásla na plech - 1 žloutek na potření - vanilkový cukr na posypání
Připravíme si tužší kynuté těsto jako na české koláče a dáme vykynouti. Z vykynutého těsta nakrájíme menší kousky, uděláme bochníčky, které dáme na pomoučené prkénko vykynouti. Pak každý bochníček poněkud vyválíme, do poloviny naplníme makovou nádivkou, uděláme makovníčky a dáme je na pomaštěný plech opět vykynouti. Pak je potřeme žloutkem, nastřiháme čistými nůžkami, aby mák bylo vidět, a v horké troubě je upečeme do červena. Pak je posypeme vanilkovým cukrem. Nádivku si připravíme jako na koláče.
Moje poznámky:
Je to taková buchta, kterou jste nenaměstnali do pekáče jednu vedle druhé, ale dali jste jí prostor. Takže není hranatá, ale kulatá. Vcelku nic nového. Pro milovníky máku, vynikající záležitost. Já osobně, jsem si pochutnala.
Makovníčky jsme v té tmě nezvládli vyfotit, ale vypadaly asi takhle