Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Na měsíc Francouzkou I.

2. 10. 2013 12:20:04
Tak jsem se před měsícem vydala do Frantíkova, abych to tam pořádně omrkla. Myslím, že se mi to podařilo a podle stavu mého konta, dalo by se soudit, že jsem si pobyt v Paříži opravdu užila. Zprvu jsem měla předdomluvenou práci v řeznictví na rue de Vicor Hugo (něco jako Pařížská v Praze), ale to nedopadlo vzhledem k mé nedostatečné francouzštině a jejich potřebě mě upíchnout za kasu. Nakonec jsem si ale měsíc v zemi žabožroutů užila až do sytosti.

Musím holt s francouzštinou ještě trochu hnout a kdo ví, třeba budu příští prázdniny trávit u Monseioura Bourdonneca celé léto.

Ono se toho totiž do té Francie sešlo trochu více. Nejenže jsem se tam chystala na řeznickou stáž, ale také jsem byla na přelom července a srpna vyslána na Eating City Summer Campus jako reprezentantka mládeže za Českou Republiku.

bergeriesign.jpg

agy.jpg

Z šestadvaceti zemí převážně EU byli vybráni mladí a nadšení studenti nebo profesionálové v oboru gastronomie, zemědělství a podobně a byli svezeni na jednu valnou hromadu v prostředí krásného francouzského venkova. La Bergerie de Villarceaux nám byla příjemným domovem. Kravičky, ovce, klid a jídlo z místních zdrojů, to jsme přesně potřebovali.

girls_go-international.jpg

(zleva: Anglie, Albánie, Dánsko, Česká Republika, Slovensko, Německo)

zaoravejte.jpg

vsichni.jpg

Týden jsme se nebavili o ničem jiném než o potravinovém distribučním řetězci, problémech, které nás v něm trápí a našich nápadech na změny.

barn_beregrie.jpg

Možná si vzpomínáte, že jsem na svém blogařském facebooku rozvířila vášnivou debatu na téma, co s sebou jako dobrého reprezentanta české kuchyně. No nakonec jsme se shodli na několika typických českých jídlech, ale mnoho z nich nebylo možné takovou dálku transportovat. Takže jsem vzala poctivé klobásy z přeštického prasete od Františka Kšány ml. a bylo vystaráno. Úspěch jsme měli obří. To víte...maso.

czech_repre.jpg

potluck.jpg

europe_on_the_plate.jpg

Do toho všeho jsme také pekli chleba, vařili v místní kuchyni a nechávali se vzdělávat všemožnými profesionály z celého světa. Přednášky z praxe byly z různých oborů. Bavili jsme se o celosvětovém rybolovu, logistice potravin, zásobování jídelen lokálními produkty ve Skotsku (Robin Gourlay), o jídle a náboženství, o alternativních proteinových zdrojích (Mark Stein), o biu, GMO.

allaboutflour.jpg

copenhagengirl_bread.jpg

(Dánsko-Česká aliance ;)

czech_denmark_alliance.jpg

Celý týden vyústil v sestavení naší společné deklarace (Declaration de Villarceaux - ke stažení) a také v několik konkrétních nápadů.

dafar.jpg

(Bulharsko)

guus.jpg

(Nizozemí)

declaring.jpg

declaration_not_ready_yet.jpg

Krom jiného jsme také konečně mezinárodně propojili kontakty celé Slow Food Youth Network, kterou tady v Čechách/Praze také rozjíždíme. Pokud vás na toto téma zajímá trochu víc. Mrkejte na nás. :)

sfyn_nederlands.jpg

O tom, jak bylo v Paříži, v dalším díle.

Autor: Anna Grosmanová | středa 2.10.2013 12:20 | karma článku: 18.57 | přečteno: 2682x

Další články blogera

Anna Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma článku: 17.57 | Přečteno: 1740 | Diskuse

Anna Grosmanová

Zabijačka a České koláče II. (293)

Je čas zabijaček. Za týden tu je popeleční středa a tak je čas si dopřát ještě trochu ovárku, tlačenky a nebo kulatých makových koláčků. Já jsem podle Sandtnerky tentokrát vyzkoušela České koláče II., které jsem na zabijačku přinesla. Zároveň jsem využila situace a na naší českou zabijačku pozvala kamarády z Holandska a Německa. Všichni koukali jak diví, jak nám tu kořalka teče proudem, ale přesto zvládneme zpracovat jedno a půl prasete, jakoby nic. Sami posuďte dle fotek, jestli se nám jitrnice povedly!

11.2.2015 v 12:00 | Karma článku: 18.45 | Přečteno: 1649 | Diskuse

Anna Grosmanová

Hamburská kýta opravdu vařená v Hamburku (292)

Projekt Sandtnerová se vydal v lednu na cestu po Evropě a to rovnou po proudu Labe až k Severnímu moři. No a není přeci nic jednoduššího, než v Hamburku upéct rovnou Sandtnerčinu Hamburskou kýtu!

7.1.2015 v 14:15 | Karma článku: 13.99 | Přečteno: 1647 | Diskuse

Anna Grosmanová

Žloutkový krém v osmipatrovém dortu (291)

Žloutkový krém je radost. Miluju tu chvíli, kdy se „tak akorát teplé“ máslo smíchá se žloutky a cukrem. Nejen že to evokuje vánoce, ale je to prostě STRAŠNĚ dobrý.

10.11.2014 v 11:10 | Karma článku: 19.57 | Přečteno: 2244 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Jana Schlitzová

Bílé kameny

Bílé kameny - tento zajímavý skalní útvar až 20 m vysokých skupin skal vypadá jako hřbety stáda slonů v houfu v dynamických křivkách z obrazů Eugena Delacroix.

23.5.2017 v 14:44 | Karma článku: 8.83 | Přečteno: 196 | Diskuse

Ervín Dostálek

Krásu hledejte i doma - 58: České granáty, Středohoří a Ulrika von Lewetzov v Třebenicích

Co víc si přát? Třebenice, jejichž historie sahá až do vzniku českého státu, prý tudy jezdila kněžna Libuše za Přemyslem do Stadic, krásné okolí Českého středohoří, zřícenina hradu Košťálov, i bydliště modelky Ivy Kubelkové, apod.

23.5.2017 v 8:27 | Karma článku: 6.10 | Přečteno: 125 | Diskuse

Ervín Dostálek

Krásu hledejte i doma - 57:Dům Českého Švýcarska v Krásné Lípě-život, tajemství, inspirace

V Krásné Lípě na náměstí je Dům Českého Švýcarska, vypravit se sem s dětmi, to vás pochválí. Výše uvedená expozice - dvoupatrová interaktivní zábava pro celou rodinu - bez přehánění! A pak do skal a do soutěsek, nebo na rozhledny!

23.5.2017 v 7:00 | Karma článku: 8.03 | Přečteno: 133 | Diskuse

Pavel Dvorak

Jak na peníze v Číně - kompletní návod

Jak to funguje v Číně s penězi? To je jedna z otázek, kterou si pokládá každý, kdo se chystá poprvé do Číny.

23.5.2017 v 1:04 | Karma článku: 6.82 | Přečteno: 235 | Diskuse

Ervín Dostálek

Krásu hledejte i doma - 56: Křižovatka i výchozí bod turistických cest v Českém Švýcarsku

Bizarní pískovcové skály, zbytky skalních hradů, lidová architektura, romantická zákoutí starých mlýnů, barokní zámek, daleké výhledy i zurčící říčky v kaňonech, hluboké lesy a řada penzionů k přebývání - i to jsou Jetřichovice..

22.5.2017 v 8:00 | Karma článku: 7.49 | Přečteno: 154 | Diskuse
Počet článků 172 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3001
Ráda vařím, je mi 23 let, cestuji po Čechách i po světě. Mám ráda přírodu, a poctivé lokální potraviny___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.