Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Znojemská pečeně a ovocné knedlíky (289, 290)

7. 04. 2014 12:00:06
Už aby byly Velikonoce! Letos jsem se rozhodla držet půst, takže už skoro měsíc nejím maso a musím se přiznat, že mně, masožroutovi to opravdu činí potíže. Nejen, že nevím co si dát v restauraci, když jdu na oběd (když pominu to, že se většinou žádná vegetariánská verze ani nenabízí), ale pomalu si ani nejsem schopná uvařit, když jsem doma. Přehršle těstovinových a bramborových jídel, samá čočka, tuňák a kila zeleniny. Je pravda, že zeleninu mám ráda a tak mi její zvýšená konzumace nevadí, ale hlad mám teda pořád.

Podívejte se sami, jak vypadal můj nákup minulý týden. Paní u pokladny si skoro mohla myslet, že nakupiji pro nějakou zoologickou...

WP_20140318_015.jpg

WP_20140318_01820140405131913.jpg

Pro ty z vás, kteří půst nedržíte, a věřím, že to bude asi většina, je tu recept na znojemskou. Pro sladkomilce, nebo kohokoliv, kdo má rád sladké knedlíky, je tu další obměna sladkých knedlíků - Sandtnerová je asi měla v oblibě (ba ne, kecám, ony se opravdu po Čechách jedly hojně, takže variací bylo taktéž mnoho). Nejsou sice tak dobré jako ty plněné, ale neurazí.

Tvarohové knedlíky s krupicí (289):

Ingredience: 6 dkg másla - 3 žloutky - sůl - 25 dkg tvarohu - ze 3 bílků sníh - 30 dkg krupice - 1 dkg mouky - na pomaštění 4 dkg másla- 2 dkg strouhané housky.

Těsto si připravíme jako v předešlém předpise (viz. zde) , avšak místo housky přidáváme krupici a mouku se sněhem z bílků a vaříme je 15-18 minut. Rovněž i tyto knedlíky dříve vyzkoušíme a podáváme buď jen sypané smaženou houskou a omaštěné, nebo k nim podáváme ovocný kompot.

kndliky_maslo.jpg

Moje poznámky:

Více mi chutnaly knedlíky plněné (viz třešňové), ale rozhodně to není žádná katastrofa. Jsou dobré i druhý den. Pokud ještě nemáte sezónní ovoce (jako já, co jsem šla ke dvanácti měsíčkům pro pomoc), tak kompot bude naprosto ideální.

knedle_final.jpg

Pokud máte chuť na kus masa, zde je skvělý recept na znojemskou pečeni.

Znojemská pečeně (290):

Ingredience: 1 kg nízkého boku (šusu) - 5 dkg slaniny - 2 menší kyselé okurky - sůl - 8 dkg másla - kořenová zelenina - 5 dkg cibule – 2 zrnka nového koření - 4 zrnka pepře - citr. kůra i šťáva - 3 dkg chleba (samožitného) - 2 dkg mouky - l/16 l červeného vína - 1 dkg cukru.

Hovězí nízký bok lehce opereme, osolíme, protáhneme na klínky nakrájenou slaninou a kyselou okurkou. Pak ho dusíme jako šťavnatou pečeni (viz zde) s tím rozdílem, že přidáme při dušení kousek chleba. Do hotové, procezené omáčky nakrájíme na drobné kostečky kyselou okurku.

Není nad kynutý knedlík...

kouzlo.jpg

Moje poznámky:

Nikdy jsem znojemskou nemilovala, popravdě jsem docela dost dlouho pořádně ani nevěděla co znojemská je. Musím ale uznat, že tahle omáčka (plus tedy s kynutým knedlíkem) je naprosto skvělá. Relativně jednoduchá a chutná. Je pravda, že jsem jí pekla v peci, takže se maso dělalo hezky pomalu, celé dopoledne, ale opravdu to stálo za to.

znojemska_pred.jpg

znojmo_final.jpg

Dobrou chuť! Zde je odkaz na MŮJ FACEBOOK

Autor: Anna Grosmanová | pondělí 7.4.2014 12:00 | karma článku: 17.63 | přečteno: 2123x

Další články blogera

Anna Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma článku: 17.57 | Přečteno: 1833 | Diskuse

Anna Grosmanová

Zabijačka a České koláče II. (293)

Je čas zabijaček. Za týden tu je popeleční středa a tak je čas si dopřát ještě trochu ovárku, tlačenky a nebo kulatých makových koláčků. Já jsem podle Sandtnerky tentokrát vyzkoušela České koláče II., které jsem na zabijačku přinesla. Zároveň jsem využila situace a na naší českou zabijačku pozvala kamarády z Holandska a Německa. Všichni koukali jak diví, jak nám tu kořalka teče proudem, ale přesto zvládneme zpracovat jedno a půl prasete, jakoby nic. Sami posuďte dle fotek, jestli se nám jitrnice povedly!

11.2.2015 v 12:00 | Karma článku: 18.45 | Přečteno: 1713 | Diskuse

Anna Grosmanová

Hamburská kýta opravdu vařená v Hamburku (292)

Projekt Sandtnerová se vydal v lednu na cestu po Evropě a to rovnou po proudu Labe až k Severnímu moři. No a není přeci nic jednoduššího, než v Hamburku upéct rovnou Sandtnerčinu Hamburskou kýtu!

7.1.2015 v 14:15 | Karma článku: 13.99 | Přečteno: 1711 | Diskuse

Další články z rubriky Ona

Mirka Součková

Rozhodnutí vladaře (nad svým životem)

Když odchází síly, nechce se už být, nechtěl jsem přežívat, jen naplno žít. Zářit a milovat a naplno hrát, cítit a pracovat - dělat, co mám rád.

24.9.2017 v 21:55 | Karma článku: 9.66 | Přečteno: 196 | Diskuse

Jitka Štanclová

Děcka, hybaj do kanafasu!

Nebo taky "do cích, na kutě, do peřin". Všechny výrazy směřovaly do míst, kam se nám, děckám, ale vůbec nechtělo.

24.9.2017 v 20:05 | Karma článku: 11.57 | Přečteno: 171 | Diskuse

Lenka Šnajdrová

Nic nechtít

Už jste se setkali s návody na zaručeně spokojený život, které vám naprosto nefungovaly? A vašim známým také ne? Přitom některé z nich vypadaly velice rozumně a lákavě. Jak to?

24.9.2017 v 16:28 | Karma článku: 9.39 | Přečteno: 355 | Diskuse

Ivana Dianová

Jak jsem se seznamovala a seznamovala a seznamovala...

Lidé se seznamují všelijak. Kamarádka si například dala inzerát. Byla jsem zděšená, když mi to volala. "Co když ti na rande přijde úchyl? vydechla jsem roztřeseně. Být to já, mám úchyla stoprocentně! Nebo i dva!

23.9.2017 v 21:05 | Karma článku: 30.50 | Přečteno: 4868 | Diskuse

Daniela Bulířová

Jak snadné je BÝT ŽENOU?

Byla-li naše matka ženou ve své pravé podstatě, pak pro nás není obtížné projevovat svoji ženskost. Ukazovat světu svoji jemnou stránku. Být silnou a zároveň křehkou.

22.9.2017 v 22:54 | Karma článku: 7.11 | Přečteno: 315 | Diskuse
Počet článků 172 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3032
Ráda vařím, je mi 23 let, cestuji po Čechách i po světě. Mám ráda přírodu, a poctivé lokální potraviny___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.