Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Žloutkový krém v osmipatrovém dortu (291)

10. 11. 2014 11:10:12
Žloutkový krém je radost. Miluju tu chvíli, kdy se „tak akorát teplé“ máslo smíchá se žloutky a cukrem. Nejen že to evokuje vánoce, ale je to prostě STRAŠNĚ dobrý.

Se psaním je to jako s běháním. Každý ví, že když si půjdete po půlročním marodění zaběhat, nemůžete hned naskočit na stejné tempo, jako před půl rokem. Takže pro dnešek, jsem jen nandala boty a seběhla před barák, ale i to se počítá :). Příště třeba dva kiláky!

Žloutkový krém oříškový (291):

Ingredience: 1/4 I dobrého mléka neb smetany - 3 cm vanilky - 5 žloutků, 5 dkg cukru - 1 a 1/2 dkg hladké mouky - 20 dkg čajového másla - 12 dkg pudrového cukru - 5 dkg lískových oříšků nebo 5 dkg vlašských ořechů - 5 dkg loupaných mandlí nebo 2 tabulky změklé čokolády nebo 1 lžíce bílého punče neb rumu.

V kotlíku umícháme v syrovém mléce cukr, mouku, žloutky a vanilku. Pak dáme kotlík do vařící vody a metlou šleháme, až zhoustne. V míse si umícháme čajové máslo a cukr, přidáme studený krém a dobře vše zamícháme. Pak přisypeme do krému opražené strouhané lískové oříšky a naplníme jím oříškový dort neb řezy. Přidáme-Ii loupané strouhané mandle, máme krém mandlový, přidáme-li mleté vlašské ořechy, dostaneme krém ořechový. Taktéž můžeme zamíchati do krému různé, v hustém cukru zavařené ovoce, nakrájené na kostečky a krém různě obarviti buď změklou čokoládou, nebo pro chuť přidáme punč neb rum.

nakup.jpg

maslo.jpg

krem2.jpg

nultypatro.jpg

prvnipatro.jpg

druhypatro.jpg

tretipatr.jpg

dort_8pater.jpg

zele.jpg

zelee_kytky.jpg

final.jpg

tezza_agy.jpg

fouk.jpg

agy__OOO.jpg

rez.jpg

Moje_poznámky:

Krém doporučuji, bez oříšků dokonalý univerzální máslový krém. Používám ho často! Teplé suroviny jsou základ ale trpělivost při chladnutí krému také :) Kromě krému přišlo do dortu ještě spousta jiných věcí - marmeláda, šlehačka, tvaroh aj. Krému byla dvě patra.

Můj FACEBOOK

Autor: Anna Grosmanová | pondělí 10.11.2014 11:10 | karma článku: 19.79 | přečteno: 2350x

Další články blogera

Anna Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma článku: 17.57 | Přečteno: 1810 | Diskuse

Anna Grosmanová

Zabijačka a České koláče II. (293)

Je čas zabijaček. Za týden tu je popeleční středa a tak je čas si dopřát ještě trochu ovárku, tlačenky a nebo kulatých makových koláčků. Já jsem podle Sandtnerky tentokrát vyzkoušela České koláče II., které jsem na zabijačku přinesla. Zároveň jsem využila situace a na naší českou zabijačku pozvala kamarády z Holandska a Německa. Všichni koukali jak diví, jak nám tu kořalka teče proudem, ale přesto zvládneme zpracovat jedno a půl prasete, jakoby nic. Sami posuďte dle fotek, jestli se nám jitrnice povedly!

11.2.2015 v 12:00 | Karma článku: 18.45 | Přečteno: 1697 | Diskuse

Anna Grosmanová

Hamburská kýta opravdu vařená v Hamburku (292)

Projekt Sandtnerová se vydal v lednu na cestu po Evropě a to rovnou po proudu Labe až k Severnímu moři. No a není přeci nic jednoduššího, než v Hamburku upéct rovnou Sandtnerčinu Hamburskou kýtu!

7.1.2015 v 14:15 | Karma článku: 13.99 | Přečteno: 1687 | Diskuse

Další články z rubriky Ona

Edna Nová

Mé představy o ideálním muži (aneb jak si z blogu udělat seznamku)

No tak představovat si ta holka může ledacos. Aby to taky nepřepískla a nezůstala na ocet. Čeká snad prince na bílém koni?! A nejhorší jsou ty trapné pětatřicítky, které spolkly všechnu moudrost. Doufám, že tak dalece ještě nejsem

21.8.2017 v 8:18 | Karma článku: 22.19 | Přečteno: 835 | Diskuse

Jitka Štanclová

Machruješ a neumíš ani pověsit prádlo!

Je až s podivem, co se člověku po létech vybaví, když vidí někoho věšet prádlo. Už za mého mládí platilo, že nejlepší aviváž je čerstvý vzduch a nejlepší žehlička je svěží vítr. A taky to, jak prádlo pověsíte.

20.8.2017 v 19:49 | Karma článku: 19.48 | Přečteno: 610 | Diskuse

Kateřina Kostrůnková

Malá radost pro staré lidi v domovech

Bydlí tam, často jen leží a v mnoha případech se nemají na co těšit. Jejich rodina se k nim nedostane tak často, jak by si přáli. Každý zájem o ně je pro ně velkým potěšením a vysvobozením z dlouhého všedního dne.

20.8.2017 v 14:08 | Karma článku: 18.27 | Přečteno: 455 | Diskuse

Edna Nová

Co žádný muž nikdy neocenil

Očekávala jsem, že muž dokáže ocenit alespoň vnější krásu ženy. Bohužel. Naivně si myslela, že když odsuzuji Padesát odstínu šedi, neobdivuji předražené nesmysly, tak najdu s muži stejnou řeč. Omyl. Berte to prosím s nadhledem.

19.8.2017 v 14:59 | Karma článku: 32.71 | Přečteno: 1977 | Diskuse

Klára Tůmová

Holky, co to pijete?

Byl pozdní večer, první máj... Počkat, byl vůbec už máj, nebo ještě duben čili apríl? Navíc tak pozdní večer zase být nemohl, bylo ještě světlo. Ať to bylo jak to bylo, právě toho večera vznikla legenda o holkách mlékem opilých.

19.8.2017 v 14:30 | Karma článku: 10.24 | Přečteno: 423 | Diskuse
Počet článků 172 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3023
Ráda vařím, je mi 23 let, cestuji po Čechách i po světě. Mám ráda přírodu, a poctivé lokální potraviny___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.