Žloutkový krém v osmipatrovém dortu (291)

Žloutkový krém je radost. Miluju tu chvíli, kdy se „tak akorát teplé“ máslo smíchá se žloutky a cukrem. Nejen že to evokuje vánoce, ale je to prostě STRAŠNĚ dobrý.

Se psaním je to jako s běháním. Každý ví, že když si půjdete po půlročním marodění zaběhat, nemůžete hned naskočit na stejné tempo, jako před půl rokem. Takže pro dnešek, jsem jen nandala boty a seběhla před barák, ale i to se počítá :). Příště třeba dva kiláky!

Žloutkový krém oříškový (291):

Ingredience: 1/4 I dobrého mléka neb smetany - 3 cm vanilky - 5 žloutků, 5 dkg cukru - 1 a 1/2 dkg hladké mouky - 20 dkg čajového másla - 12 dkg pudrového cukru - 5 dkg lískových oříšků nebo 5 dkg vlašských ořechů - 5 dkg loupaných mandlí nebo 2 tabulky změklé čokolády nebo 1 lžíce bílého punče neb rumu.

V kotlíku umícháme v syrovém mléce cukr, mouku, žloutky a vanilku. Pak dáme kotlík do vařící vody a metlou šleháme, až zhoustne. V míse si umícháme čajové máslo a cukr, přidáme studený krém a dobře vše zamícháme. Pak přisypeme do krému opražené strouhané lískové oříšky a naplníme jím oříškový dort neb řezy. Přidáme-Ii loupané strouhané mandle, máme krém mandlový, přidáme-li mleté vlašské ořechy, dostaneme krém ořechový. Taktéž můžeme zamíchati do krému různé, v hustém cukru zavařené ovoce, nakrájené na kostečky a krém různě obarviti buď změklou čokoládou, nebo pro chuť přidáme punč neb rum.

 

Moje_poznámky:

Krém doporučuji, bez oříšků dokonalý univerzální máslový krém. Používám ho často! Teplé suroviny jsou základ ale trpělivost při chladnutí  krému také :) Kromě krému přišlo do dortu ještě spousta jiných věcí - marmeláda, šlehačka, tvaroh aj. Krému byla dvě patra.

Můj FACEBOOK

 

Autor: Anna; Grosmanová | pondělí 10.11.2014 11:10 | karma článku: 21,71 | přečteno: 3127x