Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Hamburská kýta opravdu vařená v Hamburku (292)

7. 01. 2015 14:15:21
Projekt Sandtnerová se vydal v lednu na cestu po Evropě a to rovnou po proudu Labe až k Severnímu moři. No a není přeci nic jednoduššího, než v Hamburku upéct rovnou Sandtnerčinu Hamburskou kýtu!

Silvestr a víkendy k němu přilehlé jsem trávila v Německu, počínaje malými městečky na severu, pokračujíce Hamburkem a konče Berlínem. Zážitků bylo opravdu hodně.

Ze všeho nejlepší na tom bylo, že jsem měla šanci nehlédnou pod pokličku konceptu Kitchen Guerrila a s jejich tvůrci Onurem a Koralem Elci pomáhat připravit silvestrovskou hostinu pro 20 lidí.

feast.jpg

kluci_fotka.jpg

agy.jpg

crisp.jpg

stul.jpg

4 dny jsme strávili v jejich poměrně slušně vybaveném v podstatě pop-upovém kuchyňském studiu - Atelier 45 a mohli jsme tam řádit jak se nám jen zachtělo. A tak vznikla Hamburská kýta...

hamburk.jpg

kyta_sandtnerka.jpg

lahve2.jpg

smiley_face.jpg

nalev.jpg

chladnuti_zhora_foto.jpg

pejsek.jpg

zprudka.jpg

anna_svetr.jpg

knedl.jpg

final.jpg

Recept samozřejmě Sandtnerka:

Vepřová kýta alá Hamburk (292):

Vepřovou kýtu zbavíme kostí, kůže a sádla, naklepeme jí a vložíme do těsné kamenné nebo porcelánové nádoby. Bílé víno povaříme s očištěnou kořenovou zeleninou na kolečka nakrájenou, cibulí a kořením a prochladIé nalijeme na kýtu. Pak jí přiklopíme talířem a dáme na 2- 3 dny do studené místnosti uležeti. Každý den ji obrátíme.V kastrole si na másle usmažíme čerstvou, na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu s cibulí a kořením, odleželou kýtu z vína vyndáme, nasolíme, vložíme ji do usmažené zeleniny a dusíme ji. Po chvilce podlijeme ji vínem, v němž byla naložena, vařící vodou, a udusíme ji do měkka. Kýtu nakrájíme, šťávu zaprášíme moukou, povaříme a procezenou nalijeme na nakrájené maso.

Rozpočet pro 5 osob: 75 dkg vepřové kýty – 1/4lbílého vína - 12 dkg kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel) - 4 dkg cibule - 5 zrnek pepře - 2 zrnka nov. koření - bob. list - tymián - 5 dkg másla - 5 dkg čerstvé zeleniny - koření- 4 dkg cibule - 2 dkg mouky - sůl.

Moje poznámky:

Omáčka super, kýtička sušší, ale chuťově naprosto ok. Knedlík byl imporvizovaný myslím, že už jsem jedla i lepší, ale to se při experimentování toleruje.

Tak co uvaříme dál...?

@photo by http://www.wurstsack.com/

Pokud chcete do mojí kuchyně pravidelně nahlížet online, sledujte MŮJ FACEBOOK :)

Autor: Anna Grosmanová | středa 7.1.2015 14:15 | karma článku: 13.99 | přečteno: 1661x

Další články blogera

Anna Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma článku: 17.57 | Přečteno: 1774 | Diskuse

Anna Grosmanová

Zabijačka a České koláče II. (293)

Je čas zabijaček. Za týden tu je popeleční středa a tak je čas si dopřát ještě trochu ovárku, tlačenky a nebo kulatých makových koláčků. Já jsem podle Sandtnerky tentokrát vyzkoušela České koláče II., které jsem na zabijačku přinesla. Zároveň jsem využila situace a na naší českou zabijačku pozvala kamarády z Holandska a Německa. Všichni koukali jak diví, jak nám tu kořalka teče proudem, ale přesto zvládneme zpracovat jedno a půl prasete, jakoby nic. Sami posuďte dle fotek, jestli se nám jitrnice povedly!

11.2.2015 v 12:00 | Karma článku: 18.45 | Přečteno: 1667 | Diskuse

Anna Grosmanová

Žloutkový krém v osmipatrovém dortu (291)

Žloutkový krém je radost. Miluju tu chvíli, kdy se „tak akorát teplé“ máslo smíchá se žloutky a cukrem. Nejen že to evokuje vánoce, ale je to prostě STRAŠNĚ dobrý.

10.11.2014 v 11:10 | Karma článku: 19.57 | Přečteno: 2276 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Miroslava Pokorná

Poezie v kuchyni

Některé mé kuchařky jsou notně staré. Když říkám notně, tak třeba z roku 1944. Namátkou: Tajemství malochovatelské kuchyně, podle které jsem kdysi připravovala králíka tak, aby nesmrděl.Knížky o koření a bylinkách. Jídla ze soji

26.6.2017 v 1:29 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 5 |

Milan Radek

Budou i Evropanky muset chodit v budoucnu zahalené?

Narazil jsem na video s egyptským presidentem Násirem. Mluví o požadavku člena Muslimského bratrstva aby uzákonil zahalování žen, dole zahřmí smích. Někdo zvolá ať si bratr dá hadr na hlavu sám. Hned se mi vybavil president Bellen

26.6.2017 v 0:28 | Karma článku: 9.81 | Přečteno: 92 | Diskuse

Jana Slaninová

Když jedete na houby, minete Portu a skončíte ve vodě

Původní plán, který ráno uzrál v mé šílené hlavě, voněl hříbky na smetaně, jehličím a troškou stínu. Tak jsme se vypravili za dobrodružstvím. V metru jsem náhle změnila plán. A jelo se úplně jinam.

25.6.2017 v 20:40 | Karma článku: 9.55 | Přečteno: 297 | Diskuse

Eva Drunecká

Soros není Bůh

i když si na něj rád hraje a kupodivu mu v jeho božství mnoho lidí pomáhá a většina neodporuje. Vrtochy tohoto přebohatého staříka odborná veřejnost tituluje jako „kontroverzní názory“. Zní to vzletněji.

25.6.2017 v 19:06 | Karma článku: 34.59 | Přečteno: 892 | Diskuse

Jan Pražák

Naše první myši

Chápu, že je docela ostuda, když kočka uloví svou první myš, až když je víc než rok stará. Ale dřív to mně a Santíkovi dvounožci prostě neumožnili.

25.6.2017 v 17:50 | Karma článku: 19.12 | Přečteno: 294 | Diskuse
Počet článků 172 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3009
Ráda vařím, je mi 23 let, cestuji po Čechách i po světě. Mám ráda přírodu, a poctivé lokální potraviny___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.