Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Hamburská kýta opravdu vařená v Hamburku (292)

7. 01. 2015 14:15:21
Projekt Sandtnerová se vydal v lednu na cestu po Evropě a to rovnou po proudu Labe až k Severnímu moři. No a není přeci nic jednoduššího, než v Hamburku upéct rovnou Sandtnerčinu Hamburskou kýtu!

Silvestr a víkendy k němu přilehlé jsem trávila v Německu, počínaje malými městečky na severu, pokračujíce Hamburkem a konče Berlínem. Zážitků bylo opravdu hodně.

Ze všeho nejlepší na tom bylo, že jsem měla šanci nehlédnou pod pokličku konceptu Kitchen Guerrila a s jejich tvůrci Onurem a Koralem Elci pomáhat připravit silvestrovskou hostinu pro 20 lidí.

feast.jpg

kluci_fotka.jpg

agy.jpg

crisp.jpg

stul.jpg

4 dny jsme strávili v jejich poměrně slušně vybaveném v podstatě pop-upovém kuchyňském studiu - Atelier 45 a mohli jsme tam řádit jak se nám jen zachtělo. A tak vznikla Hamburská kýta...

hamburk.jpg

kyta_sandtnerka.jpg

lahve2.jpg

smiley_face.jpg

nalev.jpg

chladnuti_zhora_foto.jpg

pejsek.jpg

zprudka.jpg

anna_svetr.jpg

knedl.jpg

final.jpg

Recept samozřejmě Sandtnerka:

Vepřová kýta alá Hamburk (292):

Vepřovou kýtu zbavíme kostí, kůže a sádla, naklepeme jí a vložíme do těsné kamenné nebo porcelánové nádoby. Bílé víno povaříme s očištěnou kořenovou zeleninou na kolečka nakrájenou, cibulí a kořením a prochladIé nalijeme na kýtu. Pak jí přiklopíme talířem a dáme na 2- 3 dny do studené místnosti uležeti. Každý den ji obrátíme.V kastrole si na másle usmažíme čerstvou, na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu s cibulí a kořením, odleželou kýtu z vína vyndáme, nasolíme, vložíme ji do usmažené zeleniny a dusíme ji. Po chvilce podlijeme ji vínem, v němž byla naložena, vařící vodou, a udusíme ji do měkka. Kýtu nakrájíme, šťávu zaprášíme moukou, povaříme a procezenou nalijeme na nakrájené maso.

Rozpočet pro 5 osob: 75 dkg vepřové kýty – 1/4lbílého vína - 12 dkg kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel) - 4 dkg cibule - 5 zrnek pepře - 2 zrnka nov. koření - bob. list - tymián - 5 dkg másla - 5 dkg čerstvé zeleniny - koření- 4 dkg cibule - 2 dkg mouky - sůl.

Moje poznámky:

Omáčka super, kýtička sušší, ale chuťově naprosto ok. Knedlík byl imporvizovaný myslím, že už jsem jedla i lepší, ale to se při experimentování toleruje.

Tak co uvaříme dál...?

@photo by http://www.wurstsack.com/

Pokud chcete do mojí kuchyně pravidelně nahlížet online, sledujte MŮJ FACEBOOK :)

Autor: Anna Grosmanová | středa 7.1.2015 14:15 | karma článku: 13.99 | přečteno: 1687x

Další články blogera

Anna Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma článku: 17.57 | Přečteno: 1810 | Diskuse

Anna Grosmanová

Zabijačka a České koláče II. (293)

Je čas zabijaček. Za týden tu je popeleční středa a tak je čas si dopřát ještě trochu ovárku, tlačenky a nebo kulatých makových koláčků. Já jsem podle Sandtnerky tentokrát vyzkoušela České koláče II., které jsem na zabijačku přinesla. Zároveň jsem využila situace a na naší českou zabijačku pozvala kamarády z Holandska a Německa. Všichni koukali jak diví, jak nám tu kořalka teče proudem, ale přesto zvládneme zpracovat jedno a půl prasete, jakoby nic. Sami posuďte dle fotek, jestli se nám jitrnice povedly!

11.2.2015 v 12:00 | Karma článku: 18.45 | Přečteno: 1697 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Libuse Palkova

Pravda utopená ve víně

Hledání pravdy je složité, někteří lidé byli pro pravdu i upalováni. A přitom je pravda pojem velmi relativní, protože každý má tu svoji pravdu-záleží na úhlu pohledu a osobní zkušenosti.Existuje vůbec něco jako pravda absolutní?

21.8.2017 v 10:49 | Karma článku: 6.57 | Přečteno: 147 | Diskuse

Libuse Palkova

Existují v Evropě hranice?

Vstupem do Schengenu hranice sice zmizely, ale přesto člověk pozná, když přejede z jednoho státu do jiného-a nejen proto, že se změní nápisy. Jednou jsem vezla skupinu Amíků z Německa do Prahy a jejich vedoucí mě pěkně naštvala

20.8.2017 v 22:27 | Karma článku: 21.18 | Přečteno: 869 | Diskuse

Jan Tomášek

Žebrák - hrad a podhradí

Nedávno jsem psal o pražských hradech Václava IV a dnes si dovolím pozvat na malé zastavení na patrně nejoblíbenějším mimopražském hradě tohoto krále - totiž Žebráku. Pozornost bude ovšem zaměřena spíše na jeho podhradí.

20.8.2017 v 21:51 | Karma článku: 9.35 | Přečteno: 238 | Diskuse

Zdeněk Kloboučník

Proč do tý politiky lez?

„No protože je nenažranej,“ vystřelí od boku každý, kdo vidí do Babiše jak do hubený kozy. A když přidáte otázku, proč podpora ANO setrvale atakuje hranici 30 %, no tak to je taky jednoduchý, protože lidi jsou blbí.

20.8.2017 v 17:34 | Karma článku: 26.83 | Přečteno: 818 | Diskuse

Jan Pražák

Též u nás mohou být migranti nebezpeční

Hluboce by se mýlil ten, kdo by se snažil tvrdit, že jsme v našem státě v bezpečí před lidmi, kteří k nám migrují z cizích zemí.

20.8.2017 v 16:45 | Karma článku: 23.18 | Přečteno: 886 | Diskuse
Počet článků 172 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3023
Ráda vařím, je mi 23 let, cestuji po Čechách i po světě. Mám ráda přírodu, a poctivé lokální potraviny___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.