Szegedínský guláš a knedlík v ubrousku (21,22)
Nikdy jsem nic takového nevařila. Zde předkládám přesný postup a fotky úžasného výsledku - krásně kulatý houskový knedlík. Snad se i Vám takhle krásně povede!
Obrovský knedlík:
Do osolené, krupičkové mouky nalijeme v mléce umíchaná vejce a zaděláme řídké těsto, asi jako na kapání. poté do těsta lehce zamícháme na másle usmaženou, na kostěčky nakrájenou vychladlou housku a těsto dáme na 1 hod. odpočinouti. Čistý, mokrý, vyždímaný ubrousek potřeme máslem, těsto do něho nalijeme, zavážeme dvakráte nad sebou a knedlík dáme vařiti do osolené, vařící vody 1/4 hod. Pak rozvážeme spodní zavázání a knedlík dále vaříme ještě 3/4 hod. (celkem 1 hod.). Hotový knedlík rozkrájíme nití, omastíme a posypeme strouhanou houskou.
Rozpočet pro 5 osob: 26 dkg mouky, sůl, 1/3l mléka, 3 vejce, 20 dkg krájené housky, Na posypání: 1 dkg housky a 3 dkg másla, 1 dkg másla na ubrousek
Moje poznámky:
Těsto je snadné. Mouka stačí hrubá. Podstatné je, si dobře potřít máslem ubrousek (utěrku) až do kraje, který se bude bezprostředně dotýkat knedlíku zevnitř a správně vše zabalit a zavázat. Knedlík je lépe udělat podélný, než tlustý.
Vážeme takto: Uděláme jeden uzlík na každé straně, těsně tam, kde končí těsto. Vypadá to pak jako takový veliký "bonbón". Dále uděláme další uzlík asi 1,5 cm za jedním z prvních provázků a nebo uděláme dva, každý s mezerou asi 1 cm. Na obrázku mám jeden na každé straně.
První uzlík se po 1/4 hodině vaření ustřihne, protože těsto se roztáhne a potřebuje tak více místa. Záleží na tom, jak velký knedlík děláte, podle toho volte vzdálenost uzlíků.
Když ho rozbalíte z utěrky, vypadá tak trošku pomačkaně a má na sobě otisk látky, takové miminečko.
Když ho ale nakrájíte, je z něj prvotřídní TAKZVANÝ "OBROVSKÝ KNEDLÍK""
Jen tak na zkoušku, jsem malinko těsta do ubrousku nezabalila a uvařila zvlášť jako normální knedlík. Rozdíly patrné byly především v tuhosti, mazlavosti a také obtížnějším krájení. Ubrousková technika určitě vítězí!
Mezitím jsem v papiňáku dusila Szegedín II.:
Na sádle si usmažíme do růžova drobně nakrájenou cibulku, přidáme papriku, utřený česnek, na kostky nakrájené vepřové maso osolíme, zalijeme polévkou a udusíme do měkka. Poté je zahustíme řídkou jíškou a povaříme ještě dobře. V jiném kastrole usmažíme cibulku a papriku, přidáme kyselé zelí, zalijeme je 1 lžící vody a udusíme do měkka. Pak zelí zamícháme do guláše a vše ještě dobře prohřejeme.
Rozpočet pro 5 osob: 3 dkg sádla, 5 dkg cibule, na špičku nože papriky, 1/2 stroužku česneku, 75 dkg vepřového masa, jíška: 1 a 1/2 dkg sádla, 1 a 1/2 dkg mouky, zelí: 2 dkg sádla, 2 dkg cibule, paprika, 20 dkg zelí
Moje poznámky:
Sádla je tam teda požehnaně, ale je to vynikající. Jako vepřové maso jsem použila vepřovou plec bez kosti dle rad babičky - bezva!
Jinak zelí bych klidně dala více, mě tam totiž hrozně chutná. Ale jinak předepsaná dávka je asi taková ta klasická, co tvoří szegedín takový, jak všichni známe.
Oujé
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?
Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
„Co mám pořád vařit?“
Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.
Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně
Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)
Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Další články autora |
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný
Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce
Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...
Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily
V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...
Vrchní soud rozhodne o odvolání muže, který dostal devět let za týrání družky
Olomoucký vrchní soud dnes rozhodne o odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...
Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09
Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...
KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna
Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz