Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sandtnerová: Aubergines á la tomotes a celerová polévka (101, 102)

Projekt Sandtnerová tentokrát ve Francouzském stylu. Lilky v omáčce z rajčat a k tomu celerová polévka. Obojí silně inspirováno francouzskou kuchyní, takže vynikající! (btw ať žije pasírovač!)

"Jedna z nejlepších omáček, co jsem kdy jedl" - takovéto komentáře se snesly na účet smažených lilků v rajčatové omáčce. Svoji maminku jsem dokonce přistihla vylizovat talíř! Takže pozor, nebezpečně dobrá omáčka :)

Jak na ní?

Lilek s rajskými jablíčky (101):

Lilky jedlé nakrájíme na kolečka asi 1 cm silná silná, osolíme je, opepříme, obalíme v mouce a v rozpáleném másle usmažíme dozlatova. V jiném kastrole rozpálíme máslo, do něho vložíme očištěnou mrkev, cibuli, nakrájenou na nudličky, tymián a bobkový list. Chvíli vše smažíme, načež zeleninu zaprášíme moukou a jíšku upražíme dožluta. Rajská jablíčka rozkrájíme, přidáme do jíšky, zalijeme hovězí neb z kostí polévkou, okořeníme pepřem, osolíme a osladíme je cukrem. Můžeme přidati též utřený česnek. Omáčku vaříme na mírném ohni asi 1/2 hodiny za občasného promíchání. Poté ji prolisujeme, opět povaříme, načež do ní vložíme připravené smažené plátky lilku a přidáme po kouscích čerstvé máslo. Hotový pokrm posypeme zelenou sekanou petrželkou a podáváme.

Rozpočet pro 5 osob:

5 lilků, sůl, pepř, 6 dkg mouky, 5 dkg másla, 2 dkg másla na usmažení zeleniny, 5 dkg mrkve, 2 dkg cibule, tymián, 1 bobkový list, 1 a 1/2 dkg mouky, 40 dkg rajských jablíček, 1/4 až 1/2 l polévky, 1 stroužek česneku, 1 dkg cukru, 3 dkg másla, zel. petržel

Moje poznámky:

5 lilků je podle mě moc. Udělala jsem to z jednoho velkého a stačilo to na 4 porce. Takže opět, lilky tenkrát asi nebyly to, co dnes :) Tymián jsem měla ze své vlastní "meziokenní" zahrádky a bobkový list klasicky sušený. Pasírovačka si užila své, to se musí nechat. Pozor na to, aby se vám omáčka nepřipálila, je dobré ji během vaření ředit.

Další z počinů byla celerová polévka - opět ruku k dílu přiložil pasírovač, takže zase bylo co mýt!

Celerová polévka (102):

Opraný celer očistíme, nakrájíme na kostečky a dusíme chvíli na rozpáleném másle, načež jej uvaříme do měkka ve slané vodě s nakrájeným bramborem. měkký celer i brambor prolisujeme. Vodu z celeru zahustíme světležlutou jíškou s cibulkou, vložíme do ní prolisovaný celer, opepříme, přidáme sekanou zel. petrželku a dobře povaříme. Do hotové polévky přidáme v mléce umíchaný žloutek a podáváme k ní kapustový svítek nebo smažený hrášek. Právě tak se připravuje polévka z mrkve a dýně.

Rozpočet pro 5 osob: 3 dkg másla, 1/2 celeru, sůl, 1 brambor, 3 dkg másla, 4 dkg mouky, 2 dkg cibule, 3 zrnka pepře, zel. petrželka, 1/8l mléka, 1 žloutek

Moje poznámky:

Dosti snadná a chuťově dobrá. To je tak přesně, když se nedá dělat nic jiného, než koupit ten přeobří celer a, ve chvíli kdy ho pouhou čtvrtku použijete pod maso, nebo do polévky, říkáte si, co s ním teď. No, tak to se právě nabízí, udělat celerovou polévku :) Této polévce určitě palce nahoru!

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Anna; Grosmanová | čtvrtek 7.10.2010 14:37 | karma článku: 17,20 | přečteno: 2509x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?

Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?

17.4.2020 v 11:00 | Karma: 24,31 | Přečteno: 1289x | Diskuse| Ekonomika

Anna; Grosmanová

„Co mám pořád vařit?“

Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.

20.3.2020 v 17:10 | Karma: 17,97 | Přečteno: 4486x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.

Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.

18.3.2020 v 10:45 | Karma: 8,66 | Přečteno: 911x | Diskuse| Hobby

Anna; Grosmanová

Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně

Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.

13.3.2020 v 14:30 | Karma: 36,29 | Přečteno: 15845x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma: 20,21 | Přečteno: 2548x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky