Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kuře na víně (263)

Projekt Sandtnerová neúnavně pokračuje. Ikdyž čísla jsou proti mně, přináším vám dnes další ozkoušený recept. Tentokrát kuře na víně zaobalené do podzimní nálady a sychravého počasí. Krom toho blog zažívá několik pěkných úspěchů. Jedním z nich budiž spolupráce s univerzitními novinami ČZU a tedy dvoustrana prostoru pro mne a moje kulinářské nápady. Tentokrát recepty pro studenty žijící na koleji. 

Bohužel o mém guláši pro pět kamarádů z koleje si počtete pouze pokud jste studentem ČZU a nebo pokud máte na Suchdol cestu z nějakého jiného důvodu. 

Zde se můžete pokochat obrázky z podzimní Šárky

Kuře na víně (263):

Ingredience na 1 větší kuře:

sůl - 3 zrnka tlučeného pepře - 3 dkg másla - celer - mrkev - petržel

Omáčka: 2 dkg másla - 2 dkg mouky - 4 lžíce bílého vina - 1 lžíce citronové šťávy, 1/8 l sladké smetany, 1 žloutek

Očištěné, osolené, opepřené a svázané kuře udusíme na másle s usmaženou kořenovou zeleninou do měkka. Při dušení podléváme kuře polévkou a obrátíme je, Měkké kuře rozkrájíme a dáme do jiného Kastrolu. Světležlutou jíšku zředíme šťávou z kuřete, procedíme na kuře a povaříme. Před podáváním přidáme na kuře bílé víno, citronovou šťávu a ve sladké smetaně umíchané žloutky a hned na míse upravené podáváme.

Moje poznámky:

Strávníků bylo mnoho, a tak nebyl čas na hrdinství. Zeleninu jsem necedila, ale mixovala. Tak vzniklo více omáčky a já se nemusela bát, že někdo bude do krku soukat suché kuře s rýží. Co se týče celeru, tak jsem měla řapíkatý, což nevadilo. Poslední změna; kuře jsem nejdřív osmažila zprudka na pánvi (aby se zatáhlo) a pak teprve vložila do omáčky. Chuť nebyla špatná, ale já se přiznám, mám raději kuře jen na másle s kmínem. Ale není to žádné fiasko :)

Pokud jste někdo tento recept již vařil, nebojte se sdílet svoje zkušenosti na mém FACEBOOKU.

O víkendu jsem právě na facebooku obdržela velmi hezký příspěvek od pana Josefa Žajdlíka. Dokonce se pochlubil vydáním její kuchařky z roku 1928 s podpisem samotné paní Sandtnerové. No to víte, že mi udělal velkou radost. Zde jeho příspěvek:

„Dobrý den všem milovníkům dobrého jídla. Chvilku jsem přemýšlel, zda se připojit i se svým komentářem a nakonec mi to nedalo. Jsem takovým malým kuchařským amatérem, k čemuž mě dohnala jednak hmotná nouze a jednak pocit osobního zoufalství nad stavem většiny českých gastronomických zařízení. Dnes jsem byl po delší době na návštěvě u babičky a nějak se návštěva zvrhla na téma vaření.

Zjistil jsem, že už tři generace vařily podle knihy, jež by se už dala považovat za rodinný poklad – Knihy rozpočtů a kuchařských předpisů autorky Marie Sandtnerové-Janků. Na tom, že se tato kniha stala jejich pomocníkem, stejně tak jako pro spousty jiných starostlivých maminek, by nebylo nic zvláštního. Ukázalo se však, že exemplář vyskytující se v naší knihovně je doplněn o autorčino věnování mojí prababičce. Tato velká kuchařská osobnost totiž byla údajně její vzdálenou příbuznou a moje milá prababička u ní ve dvacátých letech byla ve službě. Jak radostné zjištění, které mě okamžitě přivedlo k nápadu kuchařku zabavit, vrhnout se na vaření a s jeho výsledky seznámit další nadšené kuchaře. Záhy jsem zklamaně zjistil, že nejsem první. Začetl jsem se do blogu a mohu říci, že jsem rád, že nejsem první. Jeho obsah je totiž vynikající. Přeji autorce, ať jí jde všechno od ruky, nic se nepálí a nepřipéká a hlavně ať myslí na nás – na svoje nadšené čtenáře. S chutí se vrhám do vaření a následně doladím podle báječných rad na blogu. Doufám, že od této chvíle už budu jíst jenom samé dobroty. Paní Sandtnerová by měla jistě velikánkou radost. Děkuji za blog a přeji všem dobrou chuť.“

Autor: Anna; Grosmanová | středa 21.11.2012 13:08 | karma článku: 20,35 | přečteno: 2043x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?

Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?

17.4.2020 v 11:00 | Karma: 24,31 | Přečteno: 1288x | Diskuse| Ekonomika

Anna; Grosmanová

„Co mám pořád vařit?“

Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.

20.3.2020 v 17:10 | Karma: 17,97 | Přečteno: 4480x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.

Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.

18.3.2020 v 10:45 | Karma: 8,66 | Přečteno: 907x | Diskuse| Hobby

Anna; Grosmanová

Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně

Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.

13.3.2020 v 14:30 | Karma: 36,29 | Přečteno: 15838x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma: 20,21 | Přečteno: 2547x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky