Paštika z kachních jater (264)

23. 11. 2012 12:38:36
Projekt Sandtnerová tentokrát Luxury edition. Lanýže, víno, koňak, kachní játra. To všechno v dnešním příspěvku o jídle. Čtěte dál a nechte se inspirovat.

pastika_BLOG.jpg

Paštika z husích jater (264):

Ingredience: 50 dkg husích jater – 1/8l mléka a 1/8 I vody na namočení jater· 3 dkg slaniny - 1 kousek lanýže - sůl - 2 dkg slaniny - 5 zrneček bílého pepře - na špičku nože paštikového koření - 2 žloutky - 1 lžíce madeirského vína nebo dobrého rumu - 25 dkg slaniny na formu.

Pěkná husí játra z krmené husy namočíme do zředěného mléka. Pak z nich odstraníme blánu, třetinu jich nakrájíme na lístky, které protáhneme na nudličky nakrájeným lanýžem, slaninou, osolíme je a opepříme. Druhé dvě třetiny jater prolisujeme zároveň s malým kouskem utřené slaniny. Pak k prolisované kaši přidáme paštikové koření, tlučený bílý pepř, sůl, syrové žloutky, víno madeira nebo rum.

Porcelánovou formu na paštiku vyložíme tenkými lístky ze slaniny, na dno formy na slaninu dáme vrstvu prolisované kaše, na ni položíme slaninou a lanýži protažená játra, opět přidáme prolisovanou kaši atd., až je nádoba do tří čtvrtin naplněná. Navrchu musí býti kašovina, kterou přikryjeme rovněž tence nakrájenou slaninou, formu přiklopíme pokličkou, povážeme pergamenem a motouzem a paštiku vaříme v páře dvě hodiny. Potom ji odklopíme, vodu z ní slijeme a paštiku dáme do studena ztuhnouti. Když ztuhla, vyklopíme ji, ostrým nožem nakrájíme na plátky, složíme je úhledně na mísu, ozdobíme sekaným aspikem, zelenou petrželi a citronem.

pred.jpg

Moje poznámky:

První kámen úrazu byla játra. Koupila jsem kachní. Jakože ok, stály padesát korun (350 gramů) a vůbec. Foie gras se dělá z obojího, krom toho jsem lehkej průzkum rozdílů mezi nimi udělala a jsem názoru, že to prostě není zas takový hřích je zaměnit. Viz ZDE. Nechám se ale klidně vyvézt z omylu.

Játra „protáhneme“ - nedělejte si iluze, játra jdou protáhnout velmi snadno, ale je to docela piplačka. Není to, jako když protahujete pečeni. Trhají se a vůbec, není to nic pro zbrklíky.

platky.jpg

Co do lisování, tak můžete buď použit mlýnek anebo elektrický sekáček (rozemele celkem spolehlivě také). Lisovní přes síto je peklo.

Kde sehnat lanýže? Mno, to už je trošku problém. Já mám jakési španělské truffles, které nebyly ani tak drahé, ale bůhví co je to zač. Lanýž je drahá legrace, takže za jednu tu houbičku můžete dát i okolo pěti stovek. Nechám na vás. Koupit se v Praze dá, ale jak říkám. Drahá zábava.

lanyz.jpg

„Přidáme madeirské víno, nebo rum.“ Určitě víno. Nebo koňak. Rum raději ne.

No a nakonec forma s tím si vůbec nelamte hlavu. Cokoliv, co vydrží vaření v páře je vhodné.

faze_lijeme.jpg

„Obvážeme pergamenem a motouzem“ – nic z toho jsem nedělala. Prostě jsem dala hrnec, do něj vodu (asi 5 cm) do toho jsem vložila nádobu s paštikou, přikryla pokličkou a bylo. Konec šmitec. Za dvě hodiny paštika jako víno.

faze_pred_varenim.jpg

„Vyklopíme, ozdobíme“ – nemusí se. Já to třebas nechávám v té dóze. A aby se neřeklo, tak petržel to potkalo :)

Paštika je dobrá chuťově, je drolivá, trošku sušší. Asi by snesla víc slaniny, nebo máslo – nevím. Vyzkouším někdy. Každopádně je sexy a myslím, že pro fajnšmekry je to výzva. Tak hurá do toho!

Pokud máte nějaké jiné osvědčené recepty na paštiky – pište na anicka.grosmanova@seznam.cz a nebo na FACEBOOK blogu.

pastika_FB.jpg

Na konec jsem zařadila úryvek ze Sandtnerky, který pojednává o uhlovodanech. Mě to prostě strašně baví jak ona to píše. Ona je takový brouk pytlík, prostě geniální žena. No nezamilovali byste se do ní?

„Železa se v našem organismu nachází málo, ale jeho přítomnost jest bezpodmínečně nutná. Máme ho v těle asi 32 g, a to hlavně v červených krvinkách (haemoglobinu). Hlavní úlohou železa v těle jest vázati kyslík, který vdechujeme, a rozváděti ho do všech orgánů těla a uvolněný kysličník uhličitý odváděti do plic, kterými se vydechuje. Určitá část železa se nachází v slezině a játrech.

Z potravin něco železa se nachází ve špenátu (vědci posunuli desetinou čárku, dnes už toto tak uplně neplatí), v červené řepě a jiných zeleninách (brukev, hlávkový salát, rajská jablíčka). Dosti ho obsahuji celer a ředkvička. Čočka je dosti bohatá na železo, méně již suchý hrách. Brambory, kapusta, květák, mrkev a zelí obsahují ho velmi málo. Nejbohatším zdrojem železa jsou krev, játra a slezina. Též vejce, tvaroh, skopové maso a slanečci jsou dosti bohaté potraviny na železo. Mléko železa neobsahuje a pouze v případě, když je dopravováno v železných nádobách, má trochu železa.“

Autor: Anna; Grosmanová | pátek 23.11.2012 12:38 | karma článku: 17.46 | přečteno: 2903x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ona

Ivana Lance

USA Georgia vs. Česká Republika

Záleží na tom, jestli jste fanoušcci amerického sladkého a studeného čaje nebo českého piva. Po čem raději sáhnete vy?

28.3.2024 v 16:20 | Karma článku: 18.75 | Přečteno: 302 | Diskuse

Jana Melišová

Nemáte nejaké drobné?

Chcel by som si kúpiť jedlo, nepomôžete mi nejakými drobnými? Otázka, pri ktorej sa mnohí tvária, že nepočujú, prípadne od dotyčného odvracajú zrak, keďže najčastejšie sa ju pýtajú ľudia bez domova nevábneho výzoru.

28.3.2024 v 12:53 | Karma článku: 27.70 | Přečteno: 419 | Diskuse

Jana Kozubíková

kOmický blog CDLXXXI.

Už měsíc mám nový vztah. "Randíme" denně mimo víkendů, ačkoli přiznávám, že myšlenky na něj mne neopouští ani o nich.

28.3.2024 v 6:00 | Karma článku: 8.76 | Přečteno: 183 |

Ivana Dianová

Billa šok

Billu navštěvuju docela často, mám ji totiž co by kamenem dohodil. Mám vůči ní spoustu výhrad, ale jít s plnými taškami pět minut, nebo jet několik stanic je dost rozdíl, což u mne hraje zásadní roli. Dnes jsem tam utrpěla šok.

26.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 41.21 | Přečteno: 9239 | Diskuse

Lenka Prokopová

Oslava narozenin

V dávné době mého mládí se slavily narozeniny s dortem, svíčkami, babičkami, dědečky, strýčky a pratetami z třetího kolena. V dnešní době se slaví narozeninová párty hlavně s dalšími dětičkami.

25.3.2024 v 22:12 | Karma článku: 18.44 | Přečteno: 428 | Diskuse
Počet článků 176 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3356
grosmanova.blog.idnes.cz
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...