Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Kai-ten

Pokud by řezník nebyl můj osobní přítel...

...asi bych u něj mleté vnitřnosti (=hotovou zavářku) raději nekupoval.

0/0
22.10.2012 22:04

marka40

Re: Pokud by řezník nebyl můj osobní přítel...

ani mleté vnitřnosti, ani mleté maso....

+1/0
23.10.2012 8:20

DanielaE

Já si normálně

základy na omáčky dělám z kostí, miluju ty noci, kdy se kuchyní rozlévá vůně pomalu táhnoucího se vývaru. Ale pokud je nouze, vývar z oháňky ten "pravý" základ hravě zastoupí. Navíc, pokud by měl někdo proti této části masa vězte, že budete-li jísti oháňku, výrazně ušetříte za kolagenové tablety. Tam to totiž všechno je, a uděláte-li si polévku z oháňky, všechny ty dobré a potřebné věcičky pro nehty, vlasy a klouby se do tohoto vývaru vyvaří. A pak, že co je zdravé, nemůže být dobré. Polévka z oháňky je nejlepší hovězí polévka a jedna z nejlepších vůbec.

+3/0
22.10.2012 21:48

ančovička

Re: Já si normálně

znám. noci plné hovězího odéru. to mě pak mají všichni mí spolubydlící (maminka a její přítel) moc moc rádi

+1/0
22.10.2012 22:20

vzdyt_to_rikam_02

Re: Já si normálně

to jako necháte hořet sporák a jdete spát?????8-o8-o8-o Tak jsou lidi, co pečou kachnu v troubě přes noc. No já bych strachy teda neusnula.

0/0
23.10.2012 11:12

DanielaE

Re: Já si normálně

ono to musí jen tak lehce probublávat, musí být velký hrnec a jde to. Kačenu jsem také dřív pekla přes noc, teď ji buď konfituju nebo ji peču na 140 - 150 stupňů, to chce takové 3 - 4 hodinky pod poklicí, a je stejně dobrá jako ta pečená přes noc.

0/0
23.10.2012 20:39

Bota v lejnu, ale noha čistá

Maggi? nikdy!

My vaříme polévku z kostí několik hodin, abychom ji pak sejmuli "pár" kapkama maggi na jídelnovou úroveň?? Dal si někdo někdy maggi do polévky, aniž by původní chuť vývaru nešla do háje?? To bych chtěl vidět....;-)

0/0
22.10.2012 21:09

EMS

Re: Maggi? nikdy!

autorka přece8-o

0/0
23.10.2012 10:21

astrudina

Mňam, už se těším

o víkendu udělám podle vašich receptů sobotní setkání s dobrotami podle paní Sandtnerové - na chatě!

+2/0
22.10.2012 21:05

ančovička

Re: Mňam, už se těším

Tak tomu fandim! Kdyby ste potřeboval/a nějakou radu - pište.

A nebojte se - a pošlte foto :)

FB nebo mail :) :-)

0/0
22.10.2012 22:16

furtkecal

je-li to mdlé a bez chuti, vraž tam maggi

:-P

+1/0
22.10.2012 19:22

D66

Jé,

já se upřímně lekla, že jste opustila Sandtnerku,  a pustila se do nějakých jiných "dobrot"...8-o Krabicovy? Ale je to v pořádku a  těch "pár kapek" budiž paní Marii odpuštěno ;-) R^ (A vývar z oháňky je vážně žůžo)

0/0
22.10.2012 15:40

ančovička

Re: Jé,

"Jé"

Škoda že to člověk může jenom takhle napsat. Upřímně, tohle "Jé" bych chtěla slyšet ;-D

0/0
22.10.2012 16:02

jupp

Maggi je sojova omacka trochu jinak

Julius Maggi zemrel prave pred sto lety, 19.10.1912, takze jste se docela strefila s tematem. R^

Maggi omacka (koreni) ale neni libeckovy apod extrakt, ale jen jinou technologii vyrobene ochucovadlo nejpodobnejsi sojove omacce a jinym podobnym asijskym omackam. Principielne se jedna o rostlinne proteiny, ktere chutove napodobuji chut masa nebo masoveho extraktu.  Puvodne se vyrabela ze soji a psenice, nyni pouze z psenice, hydrolyzou v kyseline solne a naslednou neutralizaci sodnym louhem. Dnes se pouziva enzymu. K dochuceni se pouzivaji sul, aroma a koreni, nicmene nikdy libecek.

+1/0
22.10.2012 14:42

ančovička

Re: Maggi je sojova omacka trochu jinak

Palce nahoru. To sem presne potrebovala vedet. Diky

0/0
22.10.2012 14:52

DanielaE

Re: Maggi je sojova omacka trochu jinak

No, nevím přesně jak originál Maggi, ale polévkové koření vypadá asi takto (moje maminka vždy říkala, že je to z mletých kopyt...) - zdroj: http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/pv/1/polkoreni.htm:

Vyrábějí se průmyslově převážně z bílkovinných surovin živočišného i rostlinného původu.

a) tekuté – je to kapalina vyrobená hydrolitickým štěpením živočišných i rostlinných surovin.

ŽIVOČIŠNÉ suroviny: kazeín, tvaroh, keratin, tuku zbavené škvarky, masová moučka a suché kvasnice a ROSTLINNÉ suroviny: pšeničný, kukuřičný nebo rýžový lepek, obilné klíčky

K těmto látkám se přidává kyselina solná, soda a aktivní uhlí. Dále se zpracovává sušená zelenina, výtažky z mas, hub a hydrofosforečnan sodný.

0/0
22.10.2012 22:01

DanielaE

Re: Maggi je sojova omacka trochu jinak

takže dobrou chuť :-D

0/0
22.10.2012 22:02

jupp

Re: Maggi je sojova omacka trochu jinak

Existuje samozrejme vice produktu s podobnym zamerenim. Maggi hledal levnou vyzivnou potravinu pro tehdejsi nedostatecne zivene chude. Prvni pokusy delal s polevkovymi smeskami z mouky z ruznych lustenin, bez vyrazneho komercniho uspechu. (Uz v r 1870 mela pruska armada zavedeny tzv Erbswurst jako soucast polnich davek, ve valce prusko francouzske. Byl z hrachove mouky a s chlebem udrzel vojaka na pochodu nekolik dni v bojove kondici.) Justus v Liebig vynalezl Liebiguv masovy extrakt z zivocisnych proteinu, Knorr neco podobneho Maggiho vynalezu, ale s glutamatem sodnym. Hydrolyza se provadela v kyseline solne, naslednou neutralizaci vznika velke mnozstvi soli (proto jsou tyto extrakty tak slane), ktera pak konzervuje hotovy vyrobek.

Maggi byl take  znam jako dobry zamestnavatel, ktery ve sve dobe mel prikladnou zamestnaneckou politiku. Platil dobre, zkratil pracovni dobu, zavedl pro zamestnance zdravotni pojisteni, podporoval zamestnaneckou radu, dobre zavodni stravovani atd.

0/0
23.10.2012 11:49

dp11

Re: Maggi je sojova omacka trochu jinak

A proto mi Maggi nesmí přes práh. Myslela jsem si ale, že to původní Maggi nebyla až takový hnus.

0/0
23.10.2012 9:01

jupp

Re: Maggi je sojova omacka trochu jinak

Dnes se vyrabi trochu jinak, nez puvodne. Je ciste rostlinneho  puvodu. Pokud pouzivate sojovou omacku, je to skoro stejne. Taktez i jine asijske omacky, rybi, teriyaki, ustricova atd. V susene podobe ji najdete v polevkach v kostce nebo v pytliku. (Jde o zvyk. Ja jsem ji nikdy nepouzil a to varim pres sedesat let.)

Julius Maggi (cti madži) ale byl i prukopnikem mlekarenskeho obchodu, zavedl prodej cerstveho mleka  v masovem meritku.

(Omlouvam se autorce blogu, nechtel jsem jeji tema hijacknout.)

0/0
23.10.2012 12:14

dp11

Re: Maggi je sojova omacka trochu jinak

Díky za vysvětlení, doufám, že autorce to vadit nebude, každá informace dobrá. :-)  Díky tomu, že vaříme maso naší psici, máme neustále dost kvalitních vývarů, Maggi ani bojony v kostce nepotřebujeme.

0/0
23.10.2012 12:22

DanielaE

Re: Maggi je sojova omacka trochu jinak

konkrétně Maggi má ve složení: E635 - Disodné ribonukleotidy (sodné soli 5'-ribonukleotidů)

Skóre škodlivosti: 4

Látka patří do skupiny: Látky zvýrazňující chuť a vůni

Může mít živočišný původ, Přísada nevhodná pro děti, Může být přičinou alergie

Takže ten rostlinný původ a nezávadnost jsou minimálně diskutabilní. Kromě toho obsahuje samozřejmě glutamát sodný.

0/0
23.10.2012 20:42

milanalois

Magi - to je libečkový extrakt.

Libeček se nedá sušit - žádné aroma v něm nezůstane.

Proto kdo je zvyklý na libeček v polévce nebo bramborách, musí sáhnout po tekukém extraktu, jehož recepturu vyvinul právě pan Maggi.

0/0
22.10.2012 12:52

ančovička

Re: Magi - to je libečkový extrakt.

Mno, libečkový, hovězí, kvasničný a tak dále. Ale jinak samozřejmě místo maggi je myslím libeček uplně pecka.

+1/0
22.10.2012 12:59

DanielaE

Re: Magi - to je libečkový extrakt.

dá se zmrazit, já bez libečku ani ránu. Omyji jej, vysuší a pak, tak jak jde, jej dám do pytlíčku do mrazničky. A pak jen ulamuji...

+1/0
22.10.2012 21:57

mountbiker

Naprosto jedinečné

Kdybych bych svobodný, okamžitě se Vám začnu dvořit :-) Takto Vám " pouze " vyseknu poklonu R^

+1/0
22.10.2012 12:45

ančovička

Re: Naprosto jedinečné

;-)

0/0
22.10.2012 22:19



Žebříčky



Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.