Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Návrat k socialismu ve všech směrech....na boji o zrno a za soběstačnost byla moje generace odchována. Je to celé velký humbuk, něco vyvážíme ve velkém(obilí, mléko...), něco se dováží. Velkovýrobní lobby situace opět využila a vytřískala další peníze - na úkor kadeřníků, hospodských apod. , kteří musí mít zavřeno.

0 0
možnosti

Článek i autorka se mi líbí, nelíbí se mi většinou diskuze:

- jde o trend, ne že nebudeme dovážet celoroční rajčata z NL/B či E, ale že je smysluplné jich vyrobit u nás více. A třeba v Němčicích to umí. Kvalita odrůdy Brioso není horší, cenově je to srovnatelné.

- zemědělství Evropy stojí na dotacích a bude to tak dál. Pokud vím evropské dotace jsou nyní shodné, rozdílné jsou pouze národní. Čili náš problém.

- jakmile se zmíní dotace, tak hned Babiš jak červený hadr. Není vše jistě o.k., z naivity jsem vyrostl, ale podniká v dotačním odvětví. Jako tisíce jiných .

- zemědělství není výroba textilu a stát tam musí více prosazovat svoji politiku. Není to jen o trhu.

- např. Finové prý si rádi připlatí za domácí maso aby podpořili místní zemědělce. I přes vyšší ceny než dovozy z D, E apod. U nás?

0 0
možnosti

Není soběstačné, protože se to nevyplatí tu něco pěstovat - mluvilo se o tom a psalo po roce 1990 neustále. Že domácí zemědělci nemohou konkurovat dotovaným zemědělcům ve Francii a jinde. A dnes vidíme, že 90% polí je zařepkováno. Byznys is byznys, romantika skončila, i země se obdělává pro prachy.

0 0
možnosti

Že domácí zemědělci nemohou konkurovat dotovaným zemědělcům ve Francii a jinde.

Česko dováža potraviny z Francúzska?8-o

Je pravda, že Česko nemá na to, aby konkurovalo francúzskym potravinám kvalitou, francúzske potraviny sú najkvalitnejšie v EU, bohužiaľ aj najdrahšie.

0 0
možnosti
Foto

Skoro bych si troufl tvrdit, že Česko /respektive bývalé Československo/ nebylo v produkci potravin soběstačné nikdy! Hodně druhů potravin se dováželo a stejné množství se prodávalo jen občas /třeba mandarinky 1x ročně/ a hodně druhů potravin a nápojů se neprodávalo vůbec. Třeba ve věci konzumace rajčat a okurek jsme nyní docela dlouho závislí na úrodě ve Španělsku - viz můj článek z 10.3. ;-)

1 0
možnosti

J38i33r12i 50T78i49c38h81y

17. 4. 2020 17:14

At uz jsou ekonomicke duvody jakekoli, nahrada vybornych ceskych jogurtu (jen jeden priklad) dovezenymi z Nemecka je pro mne tragedii.

Pripomenu zdanleve nesouvisejici skutecnost, Anglicane dlouho po valce podporovali tezbu uhli, prestoze ropa byla daleko hospodarnejsi, chteli si zajisti energetickou nezavislost v pripade nejake svetove krize.

1 0
možnosti

Nedostatek potravin rozhodně hrozí.

Stačí se podívat z okna.

Oku tohle nádherné počasí lahodí, ale pouze tomu oku. Jinak to, že neprší, neprší a ještě jednou neprší, je mhrůza.

A to se opakuje už nekolikátý rok po sobě.

Zatím se to vždy nějak zvládlo, ale z žádné podstaty se nedá žít napořád. Nezvládne to ani příroda.

Zatím se ta příroda vždy nějak dala do sebe, ale kolikrát si ještě dokáže pomoci? Obávám se, že už se jede skoro na doraz.

1 0
možnosti

Souhlas. Včera bylo na TK Zemědělských svazů řečeno, že sucho může jednoznačně převálcovat všechny dosavadní problémy, které v zemedelstvi resime. Je to mnohonasobne horsi problem nez nedostatek pracovniku, fronty kamionu na hranicich a korona dohromady... Blbé je, že jako jednotlivci s tím jen málo zmůžem...

0 0
možnosti

Ještě je nutné se zeptat spotřebitelů, jakou cenu zemědělských komodit jsou oochotni akceptovat za blažený pocit potravinové soběstačnosti. (Mimo dobu krize)

3 0
možnosti

Tak to je věc druhá, samozřejmě. Já jsem osobně zvědavá, kolik jsou ochotni za ně zaplatit, pokud by hrozilo, že nebudou :D

0 0
možnosti
Foto

Soběstačnost je heslo pro hloupé lidi, aby spokli dotace pro latifundisty typu Babiše a Tomana. Podívejte se na strukturu vlastnictví půdy, ta je pro naši svobodu podstatnější, než jestli dovezeme rajčata z Holandska nebo z jižní Moravy.

3 2
možnosti

Tak svoboda a potravinová bezpečnost jsou uplně jiná dvě témata. Ale ten komentář chápu. Problém je větší a jinde. Resp. je?

!! Ale na to snad článek raději příště,...

0 1
možnosti

A jak na tu soběstačnost? JZD prakticky nemáme a soukromě (soukromně?) hospodařících zemědělců není dost. Nechci se Vás dotknout, ale výzvy nestačí. Půjdete Vy sama příkladem a budete obdělávat pole, sady, nebo vinice?

0 1
možnosti

Na praxích a pracích na poli jsem byla mnohokrát. https://www.facebook.com/pg/annafoodpioneer/photos/?ref=page_internal

V dojírnách, na vinicích, plela jsem mrkve, sušila seno. Vstávala so mlékárny, do bourárny... A mnoho jiných. Ale možná je na čase zase vytáhnout staré fotky a naházej je třeba i sem na blog. ;)

0 0
možnosti
  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky