Exotický speciál: Khakikurma aneb Persimmon

Co je to to oranžové, se čtverečnými lístky nahoře, co se teď rojí v prodejnách s ovocem? Jak to chutná? Odkud to pochází? K čemu je to? Odpovědi jsou zde! V exotickém speciálu.

Rozhodla jsem se mrknout na úrodu exotických plodů. Každý den nové exotické, dosti neznámé ovoce pěkně z blízka! Dnes je to khakikurma/persimmon. Jak tento speciál vznikl čtěte zde.

Původem z Číny, velmi rozšířené i v Japonsku

Využití: kompot, zavařenina, ozdoba salátů, nebo jen tak samotné

Co o ní říkám já:

V sezóně (v Čechách) jsou jen krátce (říjen-listopad). Ze začátku sezóny jsou vybledlé a tvrdé. Proto je třeba počkat tak 10 dní a pak se začnou objevovat už takové ty pěkně oranžovoučké, sladké a trošku měkčí. A nebo si je můžete zavřít doma do papírového sáčku a nechat ethylen udělat své :) Khakikurma nemá pecku, je to taková sladká hmota strukturou připomínající blumu, ale bez toho tvrdého otravného překvápka uvnitř a navíc mnohem sladší. Jedna stojí zhruba dvacku a dá se koupit i všude jinde možně po čínských ovozeleninách a nebo v supermarketu v sekci exo-ovoce. Je to slaďoučká šťavnatá mňamka, která je ještě k tomu zdravá (vitamin A, vysoký obsah pektinů).

Na těchto stránkách se dají nalézt podrobné informace dokonce i s recepty: novinky.cz,

Zde zase najdete přesné biologické informace: crfg.org

 

 

 

Autor: Anna; Grosmanová | středa 13.10.2010 13:26 | karma článku: 13,02 | přečteno: 5197x