Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Exotický speciál: Longan - dračí oko

14. 10. 2010 19:38:40
Další exotické ovoce, které se touto dobou objevuje v českých ovo/zel prodejnách. Jak chutná, od kud pochází? K čemu se dá použít? Čtěte dál v mém exotickém speciálu. Jak začal?

longan.bmp

Původ: Jihovýchodní Asie /Čína, Thajsko

Použití: dá se jíst samotné, stejně jako lichi a nebo se dá do pokrmů podávat sušené. Jak ho ale správně vysušit se ale už nikde nedozvíte. Určitě ho můžete zkusit dát do salátu a nebo použít jako dekoraci. Nikdo nebude vědet co to je, a vy budete vypadat jako odborníci na Asijské ovoce :D A nakonec to bude ještě dobroučké.

Semena se používají na výrobu šamponů

lomganuvnit.bmp

"Ročně se z jednoho stromu sklidí přibližně 2 metráky ovoce, dobré roky jsou však obvykle střídány s horšími a sklizeň longanu je nižší. Do karet longanu nehraje ani období sklizně. Polovina srpna, kdy dozrává, je v Indočíně obdobím tajfunů a monzunových lijáků, čímž se komplikuje česání ovoce i jeho transport. Ihned po očesání se pro udržení čerstvosti longany prudce schladí v ledové vodě, dále se skladují při teplotě do 7,5 °C a vlhkosti okolo 90%, důležité je zejména zabránit vysoušení ovoce."

(zdroj: clanky.vareni.cz)

Co o nich říkám já: asi jsem už chytila konec jejich sezóny, takže moje ochutnávka byla poněkud natrpklá, přezrálá. Je to v podstatě takové lichi. V obchodě mi pan prodavač dal dokonce jedno ochutnat ještě než jsem si ho koupila. Ptala jsem se ho totiž jak se to jí a on: loupej! mušíš šlupka dolu. (S češtinou to totiž u našich milejch číňánků neni nic moc.) tak sem loupala rovnou na zem v obchodě :) Pán co stál se mnou ve frontě valil oči jak vejr a pak se sebral a pár si jich taky koupil :D Prej: "no to je bomba!"

Stojí tak korunu až dvě za kus, takže proč v rámci "každý den něco nového" nekoupit právě dvě tři kuličky Longanu :)

longancinani.jpg

Autor: Anna Grosmanová | čtvrtek 14.10.2010 19:38 | karma článku: 15.23 | přečteno: 3441x

Další články blogera

Anna Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma článku: 17.57 | Přečteno: 1883 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Pokorná Mirka

Zákony profesora Parkinsona platí,

napadá mě často. Naposledy, když jsem slyšela o jednání nově zvolené poslanecké sněmovny. Parkinson bylo skutečné jméno skutečného profesora.

21.11.2017 v 15:19 | Karma článku: 15.32 | Přečteno: 494 |

Milan Šupa

Demaskování pokrytectví charity, přijímání migrantů a ekologie

Žijeme v době maximálního rozkvětu pokrytectví a tento fakt nebude žádnou novinkou pro nikoho, kdo je jenom trochu vnímavý.

21.11.2017 v 15:15 | Karma článku: 27.40 | Přečteno: 1063 | Diskuse

Jana Slaninová

Kruté ženy

Kdo ví, kde to všechno začalo a jak. Jistě vím jen to, že jejich prabába, byla žena od rány a tvrdá jako chlap. Taky paličatá jak stádo beranů.

21.11.2017 v 14:30 | Karma článku: 14.33 | Přečteno: 537 | Diskuse

Josef Komárek

Byli mezi disidenty lidé „s podstatnou poruchou mozku“?

Oni sami mne přesvědčují, že ano. Nicméně bych se nedivil, kdyby ten „zvukař“ (tj. ten moravský kraválista) dostal za tu výtržnost od nějaké té ušlechtilé organisace Havlovu cenu. Ta ostatně k ničemu jinému neslouží.

21.11.2017 v 13:50 | Karma článku: 37.98 | Přečteno: 1728 | Diskuse

Ladislav Jakl

Stará levice umřela. Nová přebírá moc.

Sociální demokraté o víkendu sněmovali v Hradci Králové. Sešel se tam poprvé po prohraných volbách jejich Ústřední výkonný výbor a bylo to jednání neveselé.

21.11.2017 v 13:08 | Karma článku: 33.06 | Přečteno: 1164 | Diskuse
Počet článků 172 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3044
Ráda vařím, je mi 23 let, cestuji po Čechách i po světě. Mám ráda přírodu, a poctivé lokální potraviny___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.