Sandtnerová: Svíčková na smetaně a karlovarský knedlík (137,138)
Jestli zeleninu péct dvě hodiny, nebo čtyři, jestli nakládat do mořidla převařeného, nebo ne, jestli péct maso a zeleninu zvlášť, jak pasírovat, jestli přes cedník, nebo přes já nevim co všechno. Jestli dávat citron nebo ne, jestli kořenit tak či onak. No zkrátka byl to chumel. Nakonec jsme se shodli na tom, že každá rodinná svíčková je jiná a nedá se nikomu vymluvit, jak si jí má dělat.
Zde je recept na svíčkovou, podle paní Sandtnerové:
Svíčková na smetaně (137):
Naloženou svíčkovou (způsob II.), dáme do trouby i se zeleninou, cibulí a kořením a když se máslo, ve kterém bylo maso naloženo rozehřeje, osolíme je, přidáme malý kousek citronové kůry a pečeme v troubě nejdříve bez polévání tak dlouho, dokud zelenina nezčervená. Pak ji trochu zalijeme vařící vodou neb polévkou z kostí a upečeme svíčkovou (často jí polévajíc šťávou) na všech stranách do měkka a červena. Upečenou svíčkovou nakrájíme, šťávu procedíme, načež z procezené zeleniny odstraníme koření, zeleninu prolisujeme nebo umeleme na masovém strojku a vložíme zpět do šťávy. Takto připravenou šťávu se zeleninou nalijeme do kyselé smetany s rozmíchanou moukou a citronovou šťávou a dobře vše povaříme. Nakrájenou svíčkovou urovnáme na mísu, polijeme dobře omáčkou a zbylou omáčku podáváme v omáčníku. Jako přikrm hodí se houskové knedlíky, obrovský, nebo třený knedlík, ale i opečené brambory.
Rozpočet pro 5 osob: 75 dkg svíčkové, 5 dkg slaniny, 10 dkg zeleniny, 12 dkg másla, 5 zrnek pepře, 3 znka nového koření, 1 bobkový list, proutek tymiánu, svíčkovou necháme naloženou 1 den, Při pečení: 1 cm2 citr. kůry, sůl, 1/4l smetany, 3 dkg mouky, z 1/2 citronu šťáv
Moje poznámky:
nakládání II.:
Odblaněnou svíčkovou neb zadek zajíce protáhneme na nudle nakrájenou slaninou. (Protahujeme vždy po délce vláken masových, abychom pak při krájení svíčkové překrajovaly slaninu i s masem.) Dno pekáče potřeme máslem, na ně položíme několik lístků očištěné kořenové mrkve, celeru, petržele a cibule. Pak vložíme do pekáče na rozloženou zeleninu slaninou protaženou svíčkovou neb zadek zajíce, který pokládáme stejnoměrně těž kořenovou mrkví, celerem, petrželí, cibulí na koláčky rozkrájenou, přidáme 1 bobkový list, proužek tymiánu, několik celých pepřů a nové koření. Takto upravenou svíčkovou neb zajíce polijeme v pekáči všude stejnoměrně rozpuštěným vychladlým máslem a dáme do studena do druhého dne uležeti.
Pasírovač jsem si s sebou nevzala, takže byla nutná improvizace. Síto, které jsme našli, ale mělo dost velká oka, takže naše svíčková byla poměrně "hrubá". Žádná Fričova dětská omáčička. Pořádná drsňácká svíčková...Hodně kořeněná a poměrně dost kyselá. No žádná kašička...
K tomu samozřejmě nesměl chybět knedlík. S mámou udělaly jsme soutěž. Já dělala Sandtnerčin Karlovarský a mamka náš starý dobrý jednoduchý knedl od paní Bílé. Porota byla veliká, takže jsme rozhodování nechali na nich.
Karlovarský knedlík (138):
Máslo utřeme se solí do pěny, pak přidáme žloutky, jeden po druhém, po lžicích mléko a mouku. Do umíchaného těsta přidáme na másle usmažené, na kostečky nakrájené housky a z bílků tuhý sníh. Těsto vlijeme do máslem potřeného ubrousku, zavážeme jako knedlík obrovský a vaříme jej ve slané vodě 1 hod. Zvařený nití nakrájíme a podáme máslem politý k jemnějšímu masu.
Rozpočet pro 5 osob:
7 dkg másla, sůl, 6 žloutků, 1/2l mléka, 56 dkg mouky, 20 dkg housky, 2 dkg másla, ze 6-ti bílků tuhý sníh, 2 dkg másla na ubrousek, 3 dkg másla na polití
Moje poznámky: Máslo, máslo, máslo. Všude máslo. Tuny másla. Ve svíčkové, v knedlíkách, na knedlíku..všude. Ať žije francouzská kuchyně :)
Jak dopadla soutěž?
V jednoduchosti zvítězil knedlík mamky (recept níže), v chuti a struktuře karlovarský, ale ve směs byly reakce velmi vyrovnané. Můj prý chtěl více dosolit. Každopádně karlovarský byl atraktivní ubrouskovou přípravou, což bylo pro mnohé úplnou novinkou :)
Knedlík paní Bílé z Litomyšle:
5 housek nakrájet na kostečky, k tomu 2 vejce, hrubé mouky asi tolik co je množství housek, půlka vzejitého droždí (kvásek), vlažná voda (tak akorát, malinko), plus se dá přidávat hrubá mouku dle potřeby. Uděláme knedlík, uvaříme ve slané vodě, jen tak. Asi 20 minut, záleží na tloušťce.
Nejsme si jisti, jestli tam paní Bílá dávala to droždí, ale každopádně i tak, právě díky ní, začali jsme dělat domácí knedlíky zcela běžně :)
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?
Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
„Co mám pořád vařit?“
Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.
Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně
Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)
Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Další články autora |
Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve
Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...
Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“
Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...
Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá
Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...
ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř
Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...
Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze
Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...
„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět
Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...
Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech
Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...
Dům 1+kk, Brod nad Dyjí
Brod nad Dyjí, okres Břeclav
3 094 000 Kč
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz