"Přemejšlim, jak ty knedlíky oplodním, aby se rozmnožily." (194)
Jedno z prázdninových dobrodružství odehrávalo se na chatě. Slíbila jsem, že se z chaty kluci po třech dnech odvalí na svých vykrmených pupcích. A tak jsem do nich rvala jeden sladký, nebo alespoň kynutý pokrm za druhým. Začalo to borůvkovými knedlíky.
„Borůvky pod 1200 m.n.m. letos zmrzly, Aničko, musíme na Dvoračky!“ (bylo mi opakováno desetkrát za hodinu)
A tak jsme v tom ukrutném vedru vyrazili na pěší túru. K večeři prý že mám udělat borůvkové knedlíky. Proč ne, ale oni se takové borůvkové knedlíky bez borůvek docela špatně dělají. Jenže Mach ty brýle měl, a tak ty borůvky našel! Když jsme se tedy vyškrábali nad těch „1200 metrů ANIČKO!“, tak jsme opravdu narazili na borůvky. Za hodinu jsme nasbírali skoro plné tři nádobky a mohli vesele vyrazit ku domovu.
Hotové sice byly až někdy kolem půl dvanácté večer, ale chutnaly úžasně. Ještě jsme k tomu všemu udělali uzenky (párky) obalené v bramborovém těstě (to aby toho nebylo málo), takže žranice to byla vskutku hříšná. Zde také zazněla slavná hláška: „Přemejšlim, jak ty knedlíky oplodním, aby se rozmnožily!“
(naštěstí k žádnému oplodňování nedošlo)
Recept na knedlíky:
Tvarohové knedlíky (194):
(původně se jmenují třešňové)
Ingredience: 3 dkg másla, sůl, 1 vejce, 6 dkg strouhaného tvarohu, 25 dkg polohrubé mouky, 1/8 l mléka, 50 dkg ovoce (višně, borůvky nebo švestky), tvaroh a cukr na posypání, máslo na polití
Do umíchaného másla se solí a vajíčkem zamícháme ustrouhaný tvaroh, přisypeme prosátou mouku, přilijeme podle potřeby mléko a poté vláčné těsto dobře propracujeme. Poté těsto na pomoučeném vále vyválíme na 1 cm silně, nožem nakrájíme malé čtverečky, do každého zabalíme přiměřené množství ovoce, smáčkneme těsto k sobě a zakulatíme. Poté je uvaříme ve vařící osolené vodě podle velikosti asi 5-8 minut. Vařené vyndáme, polijeme rozehřátým máslem, posypeme tvarohem a cukrem a podáváme. Do těsta můžeme zabalit ovoce dle svého vlastního výběru
Je to jednoduché jak facka! Pusťte se do toho taky :)
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?
Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
„Co mám pořád vařit?“
Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.
Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně
Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)
Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Další články autora |
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný
Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce
Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...
Volby by v březnu podle Medianu vyhrálo ANO. TOP 09 vypadává, posilují malé strany
Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...
Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis
Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...
Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese
Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...
Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda
Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz