Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dej do toho trošku Maggi a máš bezva polévku! (256-258)

O Maggiho koření, o Sandtnerce, dušené oháňce, polévce z kostí a játrových knedlíčkách. To všechno přináší další díl z projektu Sandtnerová. Věřte nebo ne, zakladatelka poctivé české kuchyně se nebála šáhnout po tekutém koření. Ikdyž dnes by se asi jen ztěží vyhla tvrdé kritice, před sto lety to bylo zjevně normální.

 

Dušená oháňka (256):

Ingredience: 3/kg oháňky - sůl - 10 dkg másla - 10 dkg zeleniny (celer, mrkev, petržel) - 5 dkg cibule- 8 celých pepřů-5 dkg slaniny - 2dkg mouky 1 dkg čaj. másla - 1 lžíce červeného vína neb několik kapek Maggiho koření - 2 rajská jablíčka.

Na másle usmažíme kořenovou nakrájenou zeleninu, cibuli a několik celých pepřů hodně do červena. Pak přidáme na kostečky nakrájenou slaninu a zalijeme vařící vodou. Masitou oháňku nasekáme nastejné kousky, vložíme je do upravené zeleniny, osolíme a udusíme do měkka. Měkkou oháňku vyndáme ze šťávy, načež dobře vysmahlou šťávu zaprášíme moukou, opět necháme upražiti, zalijeme polévkou neb jen vodou, dobře povaříme a procedíme. Do procezené omáčky vložíme kousek čajového másla a nalijeme ji na oháňku. K oháňce podáváme dušenou rýži neb vařené, strouhanou smaženou houskou posypané spagetti. Do hotové procezené omáčky můžeme též přidati lžíci červeného vína nebo několik kapek Maggiho koření. Místo vína můžeme přidati prolisovaná rajská jablíčka.

Moje poznámky:

Existují řeznictví, kde oháňku seženete od pondělka do pátku bez problému. Na druhou stranu, trend je spíše takový, že pokud oháňku nekoupíte v pondělí (protože se poráží přes víkend), tak máte po zbytek týdne takzvanou smůlu. Já osobně jsem nikdy problém neměla, ale stane se. Dokonce i na kozím plácku už bylo všechno pryč. Měli pouze telecí.

Jinak co do chuti, tak oháňka je určitě supr, jen nesmíte propadnout panice po první hodině dušení. Ano - oháňka bude ještě stále tuhá jako bota. Na druhou stranu, pokud vytrváte, čeká vás rozpadající se, vláknitá, šťávnatá dobrůtka. Tak hurá do toho!

Polévka z kostí (257):

Ingredience: 0,5 kg kostí, sůl, 8 dkg zeleniny, 2 dkg cibule, 2 dkg tuku

Hovězí kosti opereme ve studené vodě, načež je vložíme do studené, slané vody a necháme je 1 a 1/2 hodiny zvolna vařit. Pak přidáme kořenovou zeleninu a to polovinu syrové a druhou polovinu usmažíme na sádle (másle, oleji) s cibulí. Na to vaříme polévku ještě 1/2 hodiny. Polévku procedíme, necháme ji přijíti do varu a zavaříme do ní zavářku, nebo vložku.

Jako zavářka se hodí játrové knedlíčky, jako vložka, játrová ssedlina, do polévky můžeme přidati několik kapek Maggiho koření.

Moje poznámky:

I přes to, že bývalý mlynář pan Julius Maggi vyrobil první dehydratované polévky teprve rok po Sandtnerčině narození zdá se, tato majitelka prestižní modré stuhy, našla v jeho tekutém koření velké zalíbení. Není divu. Ve své době, bylo totiž Maggiho koření opravdová bomba.

 

A tak to paní Sandtnerové budeme asi jen těžko vyčítat. Je pravda, že dnes by se s dochucováním Maggiho kořením asi ve vysoké gastronomii daleko nedostala, ale když se občas podíváme na záběry z Ano Šéfe, tak myslím, že by průměrnou hospůdku u dálnice mohla provozovat celkem úspěšně. (Ta se teď musí obracet v hrobě - kdyby to jen četla :D)

Co se přípravy této polévky týče, tak jsem si ji moc užila. S ochutnáváním to ale bohužel dopadlo silně v můj neprospěch. V rodině Skořepů se totiž vyskytuje jeden fanatický polívkomilec, který ji všechnu druhý den úspěšně zblajzl. Což mi nepochybně udělalo radost, obzvláště po obdržení této SMS:

Takže já myslim dobrý.

Játrové knedlíčky (258):

Ingredience: 3 dkg másla - 1 vejce - sůl - 10 dkg jater - 3 zrnka tluč. pepře - špetku majoránky - 2 dkg cibule nebo půl stroužku česneku -10 dkg strouhanky

Utřeme máslo a vejce, přidáme sůl, tluč. pepř, majoránku, česnek utřený se solí, nebo na másle usmaženou drobně nakrájenou cibulku, obráceným nožem utřená telecí nebo hovězí játra, přidáme podle potřeby strouhanku a vše dobře promícháme. Uděláme knedlíčky, které vaříme v polévce podle velikosti 3-5 minut. Z téhož těsta můžeme vykrájeti kávovou lžičkou nočky. 

Moje poznámky: 

Játra utřeme obráceným nožem - chachacha. Pokud vám je nenamelou v řeznictví, poradíte si s nimi i jakýmkoliv kuchyňským robůtkem, nebo mlýnkem. Pokud jste ale v módu PO-PÁ, nebo-li "Máámíí, co bude k večeříí?", nebojte se zavářku koupit již hotovou v řeznictví. Vykrajování lžící (místo pracného válení kuliček) se ukázalo jako velmi efektivní způob zaváření knedlíčků. Jinak všechny tři recepty vřele doporučuji.

Můj Facebook

Autor: Anna; Grosmanová | pondělí 22.10.2012 12:36 | karma článku: 20,44 | přečteno: 3343x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?

Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?

17.4.2020 v 11:00 | Karma: 24,31 | Přečteno: 1288x | Diskuse| Ekonomika

Anna; Grosmanová

„Co mám pořád vařit?“

Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.

20.3.2020 v 17:10 | Karma: 17,97 | Přečteno: 4480x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.

Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.

18.3.2020 v 10:45 | Karma: 8,66 | Přečteno: 907x | Diskuse| Hobby

Anna; Grosmanová

Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně

Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.

13.3.2020 v 14:30 | Karma: 36,29 | Přečteno: 15838x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma: 20,21 | Přečteno: 2547x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci schválili zrušení 160 let starého zákona zakazující potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Prodej domu ve Slavičíně ke komerčním účelům
Prodej domu ve Slavičíně ke komerčním účelům

Nádražní, Slavičín - Hrádek na Vlárské dráze, okres Zlín
4 290 000 Kč

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky