Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Dej do toho trošku Maggi a máš bezva polévku! (256-258)

22. 10. 2012 12:36:02
O Maggiho koření, o Sandtnerce, dušené oháňce, polévce z kostí a játrových knedlíčkách. To všechno přináší další díl z projektu Sandtnerová. Věřte nebo ne, zakladatelka poctivé české kuchyně se nebála šáhnout po tekutém koření. Ikdyž dnes by se asi jen ztěží vyhla tvrdé kritice, před sto lety to bylo zjevně normální.

desenato.jpg

Dušená oháňka (256):

Ingredience: 3/4 kg oháňky - sůl - 10 dkg másla - 10 dkg zeleniny (celer, mrkev, petržel) - 5 dkg cibule- 8 celých pepřů-5 dkg slaniny - 2dkg mouky 1 dkg čaj. másla - 1 lžíce červeného vína neb několik kapek Maggiho koření - 2 rajská jablíčka.

Na másle usmažíme kořenovou nakrájenou zeleninu, cibuli a několik celých pepřů hodně do červena. Pak přidáme na kostečky nakrájenou slaninu a zalijeme vařící vodou. Masitou oháňku nasekáme nastejné kousky, vložíme je do upravené zeleniny, osolíme a udusíme do měkka. Měkkou oháňku vyndáme ze šťávy, načež dobře vysmahlou šťávu zaprášíme moukou, opět necháme upražiti, zalijeme polévkou neb jen vodou, dobře povaříme a procedíme. Do procezené omáčky vložíme kousek čajového másla a nalijeme ji na oháňku. K oháňce podáváme dušenou rýži neb vařené, strouhanou smaženou houskou posypané spagetti. Do hotové procezené omáčky můžeme též přidati lžíci červeného vína nebo několik kapek Maggiho koření. Místo vína můžeme přidati prolisovaná rajská jablíčka.

ohanka.jpg


Moje poznámky:

Existují řeznictví, kde oháňku seženete od pondělka do pátku bez problému. Na druhou stranu, trend je spíše takový, že pokud oháňku nekoupíte v pondělí (protože se poráží přes víkend), tak máte po zbytek týdne takzvanou smůlu. Já osobně jsem nikdy problém neměla, ale stane se. Dokonce i na kozím plácku už bylo všechno pryč. Měli pouze telecí.

Jinak co do chuti, tak oháňka je určitě supr, jen nesmíte propadnout panice po první hodině dušení. Ano - oháňka bude ještě stále tuhá jako bota. Na druhou stranu, pokud vytrváte, čeká vás rozpadající se, vláknitá, šťávnatá dobrůtka. Tak hurá do toho!

Polévka z kostí (257):

Ingredience: 0,5 kg kostí, sůl, 8 dkg zeleniny, 2 dkg cibule, 2 dkg tuku

Hovězí kosti opereme ve studené vodě, načež je vložíme do studené, slané vody a necháme je 1 a 1/2 hodiny zvolna vařit. Pak přidáme kořenovou zeleninu a to polovinu syrové a druhou polovinu usmažíme na sádle (másle, oleji) s cibulí. Na to vaříme polévku ještě 1/2 hodiny. Polévku procedíme, necháme ji přijíti do varu a zavaříme do ní zavářku, nebo vložku.

Jako zavářka se hodí játrové knedlíčky, jako vložka, játrová ssedlina, do polévky můžeme přidati několik kapek Maggiho koření.

maso_z_polevky.jpg

Moje poznámky:

I přes to, že bývalý mlynář pan Julius Maggi vyrobil první dehydratované polévky teprve rok po Sandtnerčině narození zdá se, tato majitelka prestižní modré stuhy, našla v jeho tekutém koření velké zalíbení. Není divu. Ve své době, bylo totiž Maggiho koření opravdová bomba.

maggi_julius.jpg

A tak to paní Sandtnerové budeme asi jen těžko vyčítat. Je pravda, že dnes by se s dochucováním Maggiho kořením asi ve vysoké gastronomii daleko nedostala, ale když se občas podíváme na záběry z Ano Šéfe, tak myslím, že by průměrnou hospůdku u dálnice mohla provozovat celkem úspěšně. (Ta se teď musí obracet v hrobě - kdyby to jen četla :D)

Co se přípravy této polévky týče, tak jsem si ji moc užila. S ochutnáváním to ale bohužel dopadlo silně v můj neprospěch. V rodině Skořepů se totiž vyskytuje jeden fanatický polívkomilec, který ji všechnu druhý den úspěšně zblajzl. Což mi nepochybně udělalo radost, obzvláště po obdržení této SMS:

miluju_polevky.jpg

Takže já myslim dobrý.

Játrové knedlíčky (258):

Ingredience: 3 dkg másla - 1 vejce - sůl - 10 dkg jater - 3 zrnka tluč. pepře - špetku majoránky - 2 dkg cibule nebo půl stroužku česneku -10 dkg strouhanky

Utřeme máslo a vejce, přidáme sůl, tluč. pepř, majoránku, česnek utřený se solí, nebo na másle usmaženou drobně nakrájenou cibulku, obráceným nožem utřená telecí nebo hovězí játra, přidáme podle potřeby strouhanku a vše dobře promícháme. Uděláme knedlíčky, které vaříme v polévce podle velikosti 3-5 minut. Z téhož těsta můžeme vykrájeti kávovou lžičkou nočky.

Moje poznámky:

Játra utřeme obráceným nožem - chachacha. Pokud vám je nenamelou v řeznictví, poradíte si s nimi i jakýmkoliv kuchyňským robůtkem, nebo mlýnkem. Pokud jste ale v módu PO-PÁ, nebo-li "Máámíí, co bude k večeříí?", nebojte se zavářku koupit již hotovou v řeznictví. Vykrajování lžící (místo pracného válení kuliček) se ukázalo jako velmi efektivní způob zaváření knedlíčků. Jinak všechny tři recepty vřele doporučuji.

Můj Facebook

Autor: Anna Grosmanová | pondělí 22.10.2012 12:36 | karma článku: 19.24 | přečteno: 3269x

Další články blogera

Anna Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma článku: 17.57 | Přečteno: 1883 | Diskuse

Další články z rubriky Ona

Ivana Lance

Pracovní nabídka

Sestsettrojka zastavila před naším třináctiposchodˇovým věžákem. Dva muži v oblecích, kravatě a naleštěných polobotkách vystoupili z auta na naši pověstnou blátivou vozovku. Vyjeli do sedmého patra a zazvonili na zvonek.

21.11.2017 v 23:51 | Karma článku: 3.47 | Přečteno: 86 | Diskuse

Jitka Štanclová

Hurá na bráchu !

Bráním se dojetí, dneska už potřetí, na školní doby vzpomínám ...tak tuto písničku od Vaška Neckáře si dnes broukám už od rána. A přitom vzpomenu na bráchu.

21.11.2017 v 14:38 | Karma článku: 16.06 | Přečteno: 277 | Diskuse

Radka Svobodová

Být hodný se nevyplácí

Slovo „hodný“ už podle názvu napovídá, že se jedná o hodnotu člověka. Podle našich destruktivních vzorců, je člověk hoden lásky, chvály a uznání, jen za určitých podmínek.

21.11.2017 v 12:15 | Karma článku: 12.59 | Přečteno: 847 | Diskuse

Hanka Lukavská

O pejskovi, pacičce, slaboduchých výmluvách a statečném opraváři praček

Pravdivý příběh o ženě, které se rozbila pračka a o mužích, se kterými to musela řešit. Věnováno všem ženám, které by se v příběhu mohly poznat. A mužům, protože by ty poznané ženy mohli třeba pochopit.

21.11.2017 v 8:06 | Karma článku: 16.91 | Přečteno: 596 | Diskuse

Ivana Lance

Přeměna

Nového manžela Rona si pani Jana přivedla tehdy, když už byla její dcera Katka vdaná za mého nevlastního syna. Ron byl naprostým opakem temperamentního kubánce, který byl Katky táta.

20.11.2017 v 18:18 | Karma článku: 11.30 | Přečteno: 467 | Diskuse
Počet článků 172 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3044
Ráda vařím, je mi 23 let, cestuji po Čechách i po světě. Mám ráda přírodu, a poctivé lokální potraviny___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.