Anna; Grosmanová

Ztracené vejce nalezeno! Aneb - jak na něj. (261)

9. 11. 2012 12:55:22
Sandtnerka věnovala ztracenému vejci ve své knize 3 recepty. S vysvětlováním toho, jak takové vejce uvařit se moc dlouho nezabývala a místo toho ověnčila přípravu už tak poměrně složitého pokrmu dalšími omáčkami, saláty a nakonec ještě obalováním s oplatkou a smažením. Uff. No hlava mi z toho jde kolem a přichází na mě zase taková ta deprese, kdy mám pocit, že tohle nikdy nezvládnu.

Vybrala jsem tedy recept jakože „nejjednodušší“ a byla jsem ráda, že jsem ráda.

Nejdříve se podívejte, jak je postup vylíčen v knize:

Vejce v kyselé omáčce (261):

Ingredience: 5 vajec, 1/4l octa, 1/4l vody, sůl. Omáčka: 1/4l kyselé smetany, 3 dkg mouky, 2 žloutky, sůl, kmín

„Do vařícího osoleného octa s vodou dáme vařit roztlučená vejce, která povaříme 5 minut. Poté je lžící vyndáme a vložíme na 3 minuty do studené vody, pak je urovnáme na mísu a polijeme omáčkou.“

Konec, šmitec a víc se s váma bavit nebudu. Řekla Sandnterka a dál už se věnovala pouze přípravě omáčky, která pro mě v tu chvíli byla naprosto nezajímavá.

„Odvar, ve kterém se vejce vařila, zředíme vodou, aby omáčka nebyla kyselá, načež odměříme 1/4l odvaru, který stále míchajíce nalijeme do kyselé smetany, ve které jest umíchána mouka, žloutky a kmín a omáčku chvíli povaříme. Je-li omáčka hustá, zředíme ji ještě odvarem.“

Dva řádky o ztraceném vejci a tři o jakési omáčce. Bezva. A teď holčičko, vař. No nic. Naštěstí jsem na to nebyla sama. Přítel, já a pan Frič na videu jsme to společně zvládli.

1) Na plotně si v hrnci přiveďte do varu dostatečné množství vody.

2) Vajíčko si opatrně rozklepněte v kulaté misce do octa (nemusí být 1⁄4 litru) tak, aby v něm hezky plavalo.

3) V hrnci udělejte vír (a kdo chce, může i výra) a doprostřed onoho víru jemně vlijte vejce i s octem.

(Já jsem svoje vejce hodila na kraj víru, jako je tomu ve videu a nikdy se to nevyvedlo. Pak jsme jej hodili doprostřed, takže otáčející se proud vody jakoby omotal bílek kolem nehýbajícího se žloutku a takto nám vyšlo krásné zastřené vejce.)

4) Ihned snižte plamen, aby vám bublinky procházející vodou od spodu až nahoru nepotrhaly vajíčko.

5) Vajíčko vařte asi 3 minuty a pak ho lžící vyndejte na talíř a osolte. V okolí vejce můžou být bílé chuchvalce, nebo vlákna, ta můžete jemně odstranit. Pokud se vám takto vejce podařilo uvařit, tak vám gratuluji.

Juchů jachá a ztracené vajíčko je na světě. Nakonec jsme na testování vypotřebovali jen šest vajec a to šesté a páté už se dalo považovat za úspěch. Zblajzli jsme je s toasty a zeleninou. Jak málo stačí ke štěstí. :)

ztracene_vejce.jpg

zastrene_vejce.jpg
vse_je_venku.jpg

Můj facebook

Autor: Anna; Grosmanová | karma: 20.21 | přečteno: 2597 ×
Poslední články autora