Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Seznamte se, toto je PAN Segedín (262)

12. 11. 2012 12:11:22
Tenhle Szegedínský guláš si prostě CHCEŠ dát. Nevím proč, ale byl naprosto geniální. Tak geniální, že jsem ho sotva stihla vyfotit v hrnci. Pak se po něm totiž zaprášilo až příliš rychle (na to, že byl z 1,5 kg masa).

Udělala jsem k němu knedlíky z mikrovlnky, což se ukázalo jako jeden z nejkouzelnějších triků naší mikrovlnné generace. Mám ráda samozřejmě zdlouhavé a pohádkové vaření knedlíků v ubrousku, ale tohle prostě má něco do sebe. Jsou dobré, rychlé a skoro byste to na nich nepoznali. Tenhle trik jsem totiž objevila (a také velmi ocenila), když jsme bydlela v Americe a byla jsem naprosto zoufalá při přípravách českých tradičních jídel. Musím říci, že díky tomuto receptu z Apetitu, jsem si ušetřila mnoho trápení. Funguje totiž i s tou jejich All-purpose moukou.

Sice jsem poměrně nedávno Apetitu otevřeně zkritizovala jejich „úžasný diář“ (za čímž si furt stojím – Maggi nápady FUJ!), ale tyhle knedlíky jim musím opravdu a vážně pochválit.

Szegedínský guláš (262):

Vepřový opraný bůček nebo pečínku s kůží nakrájíme na větší kousky a osolíme. V kastrole na rozpuštěné slanině, másle nebo sádle usmažíme drobně nakrájenou cibulku, načež přidáme lžičku papriky, kmínu, lžičku polévky, osolené maso a dusíme asi 1/2 hodiny. Poté přidáme k masu překrájené oprané kysané zelí a na kostičky nakrájené brambory, podle potřeby zalijeme vařící vodou a vše udusíme doměkka. Pak zalijeme kyselou smetanou, přisolíme nebo okyselíme octem a povaříme. Místo brambor můžeme guláš zahustit světlou řídkou jíškou a přidat 1 lžíci prolisovaných rajských jablíček.

Rozpočet pro 5 osob: 75 dkg vepřového ramínka nebo bůčku, sůl, 3 dkg slaniny nebo másla nebo sádla, 6 dkg cibule, kmín, paprika, 20 dkg kyselého zelí, 10 dkg brambor, 1/4 l kyselé smetany, (na jíšku 2 dkg másla a 2 dkg mouky), 1 lžíci prolisovaných rajských jablíček nebo zavařeniny z nich.

pred.jpg

Moje poznámky:

Nechala jsem si nakrájet maso už v řeznictví. Aneb „pane, víte, když já bych potřebovala...“ + úsměv a zoufalý výraz v jednom. Což mi ušetřilo asi tak půl hodiny práce. Pak už šlo všechno jako po sádle. Co se „lžičky polévky“ týče, tak se tím myslí, guláš zalijte vodou/vývarem. Potom duste.

Co se brambor týče, tak si je uvařte zvlášť. V přítomnosti se zelím, by totiž jinak na povrchu ztvrdly a neuvařily by se. Známá toť už nyní věc.

Smetana JO, ocet NE, rajčata JO. Dvě rajčátka, oloupaná, jsem tam nechala vařit po celou dobu – zlepší barvu i chuť :)

szegedin.jpg

Na konec ještě přikládám pár fotek a odkaz na akci pořádanou o.s. Středohoří sobě, které jsem se s potěšením zůčastnila jako porotkyně v soutěži o nejlepší marmeládu. Vyhrála meruňková! Mňam!

jamming.jpgmerunka.jpg

A na konec všech konců ještě poslední fotka. A ta je ze včerejšího oběda U Veverků. Svatej Martin mě letos asi měl opravdu rád. Nadělil mi husičku i víno. A jak se (prý) říká, "Na svatého Martina, bývá dobrá peřina". Tak byla. ;)

husicka_martin.jpg

Můj facebook

Autor: Anna Grosmanová | pondělí 12.11.2012 12:11 | karma článku: 20.42 | přečteno: 3050x

Další články blogera

Anna Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma článku: 17.57 | Přečteno: 1883 | Diskuse

Další články z rubriky Ona

Ivana Lance

Pracovní nabídka

Sestsettrojka zastavila před naším třináctiposchodˇovým věžákem. Dva muži v oblecích, kravatě a naleštěných polobotkách vystoupili z auta na naši pověstnou blátivou vozovku. Vyjeli do sedmého patra a zazvonili na zvonek.

21.11.2017 v 23:51 | Karma článku: 3.47 | Přečteno: 84 | Diskuse

Jitka Štanclová

Hurá na bráchu !

Bráním se dojetí, dneska už potřetí, na školní doby vzpomínám ...tak tuto písničku od Vaška Neckáře si dnes broukám už od rána. A přitom vzpomenu na bráchu.

21.11.2017 v 14:38 | Karma článku: 16.06 | Přečteno: 277 | Diskuse

Radka Svobodová

Být hodný se nevyplácí

Slovo „hodný“ už podle názvu napovídá, že se jedná o hodnotu člověka. Podle našich destruktivních vzorců, je člověk hoden lásky, chvály a uznání, jen za určitých podmínek.

21.11.2017 v 12:15 | Karma článku: 12.59 | Přečteno: 847 | Diskuse

Hanka Lukavská

O pejskovi, pacičce, slaboduchých výmluvách a statečném opraváři praček

Pravdivý příběh o ženě, které se rozbila pračka a o mužích, se kterými to musela řešit. Věnováno všem ženám, které by se v příběhu mohly poznat. A mužům, protože by ty poznané ženy mohli třeba pochopit.

21.11.2017 v 8:06 | Karma článku: 16.91 | Přečteno: 596 | Diskuse

Ivana Lance

Přeměna

Nového manžela Rona si pani Jana přivedla tehdy, když už byla její dcera Katka vdaná za mého nevlastního syna. Ron byl naprostým opakem temperamentního kubánce, který byl Katky táta.

20.11.2017 v 18:18 | Karma článku: 11.30 | Přečteno: 467 | Diskuse
Počet článků 172 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3044
Ráda vařím, je mi 23 let, cestuji po Čechách i po světě. Mám ráda přírodu, a poctivé lokální potraviny___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.