Příprava kakaa a čokolády (275)

Tak konečně se leden zase tváří jako "zimní měsíc". To jaro, co tu bylo od Vánoc až do včerejška je konečně pryč a Bílá Hora si může zase říkat Bílá Hora.

A tak jsem se hned chopila šance něco vyfotit na sněhu. Vytáhla jsem ségru na zahradu a trošku jsme si zablbly s čokoládou. Přiznávám, ten nápad s šálkem z čokolády je uplně normálně obšlehnutej z časopisu. Na druhou stranu, možná že trest za vlastní neinvenci byl právě boj s tímto čokoládovým hrníčkem. 

A teď k tomu, jak se podle Sandtnerky dělá kakao a čokoláda:

Rozpočet na vaření čokolády a kakaa (275):

Na jeden šálek 3/16 I veliký počítáme tolikéž mléka, 1 a ½ dkg čokolády a 1 až 2 kostky cukru. Na šálek kakaa počítáme 1 rovnou kávovou lžičku kakaového prášku a 3 kostky cukru, 3/16 l mléka.

I. způsob: rozstrouhanou čokoládu vsypeme do studeného, odměřeného mléka neb smetany a stále míchajíce ji povaříme.

II. způsob: změklou čokoládu rozmícháme s několika lžicemi vlažného mléka na hladkou kaši a vlijeme ji, stále mlékem míchajíce, do ostatního mléka a povaříme. Do šálku dáme (pro zlepšení při bohatší svačině) žloutek a stále jim míchajíce, nalijeme do něho čokoládu.

K čokoládě podáváme na skleněné míse upravenou šlehanou smetanu.

Vařeni kakaa: V několika lžicích studeného mléka rozmícháme kakao na hladkou kaši, vlijeme ji do vařícího mléka a povaříme. K čokoládě a ke kakau podáváme jemnější pečivo nežli ke kávě, např.: biskupský chlebíček, drobné cukroví, suchar atd. Nikdy nemají býti zákusky z kynutého těsta neb dokonce sladké krémy.

Hrneček zapůjčila prodejna www.apropos-shop.cz

Odkaz na můj FACEBOOK

Autor: Anna; Grosmanová | pátek 11.1.2013 12:38 | karma článku: 18,80 | přečteno: 3016x