Anna; Grosmanová

Jarní dort; dědův infarkt (287)

3. 06. 2013 14:45:43
Když se řekne „Jarní dort“, očekávali byste něco svěžího, nebo nadýchaného, zkrátka lehkého. Slovo "jarní" ve mně tak nějak evokuje svěžest. Haha. Při servírování TOHOTO jarního dortu jsem se regulérně bála, aby můj děda s babičkou nedostali infarkt. Jsou sice ještě docela dost pohodového věku i temperamentu, ale tohle by zabilo i koně.

Pořádná dávka cukru je doplněna troškou másla (140 gramů), žloutky a nakonec hafcem ořechů. Ať už je to 140 gramů mandlí, nebo hrst pistácií, to je jedno. Tento jarní dort měl po mém pečlivém naťukání hodnot do kalorické kalkulačky 4007 kalorií, což je okolo 16 770 kJ. To je skoro jako 8 bigmaců.

darky.jpg

Dort byl tak hutný a sladký, že jsme si ho „ředili“ šlehačkou. Pak se to dalo jíst. Babička s dědou jsou velcí milovníci šlehačky. O tom se můžete koneckonců přesvědčit sami :)

kaficko.jpg

slehacka.jpg

Jarní dort (287):

Ingredience: 14 dkg másla -14 dkg cukru - vanilka - ze 4 bílků sníh - 14 dkg loupaných mandlí - 7 dkg krupičkové mouky - 2 dkg másla - 2 dkg mouky na formu

Do umíchaného másla zamícháme prosátý tlučený cukr a tlučenou vanilku. Poté přidáme současně se sněhem z bílku loupané, jemně umleté mandle a krupičkovou mouku. Těsto nalijeme do syrovým máslem vymazané, moukou vysypané malé formy a upečeme je do růžova. Studený dort polijeme žloutkovou polevou a okraj dortíku, než poleva ztuhne, hustě posypeme drobně usekanými loupanými pistáciemi.

Poleva: 3 žloutky, 14 dkg cukru (pudru) s prosátou vanilkou třeme pilně čtvrt hodiny. 1 dkg pistácií na posypání.

dort.jpg

dort_detaik.jpg

Moje poznámky:

První republiku v sobě tento dort opravdu nezapře. Udělala jsem dva korpusy v domnění, že nás bude na oslavě hodně a tak aby vyzbylo na každého. Mno, tento dort bych jako čtyřpatrový tedy rozhodně nedělala. Nejen, že by vážil asi tak sedm kilo, ale asi by vám při jeho konzumaci praskla aorta (a to by tak leda začala vaše báječná léta pod psa).

Raději tento dort udělejte jednopatrový a říkejte mu zkouška krevního tlaku.

zde odkaz na můj FACEBOOK

Autor: Anna; Grosmanová | karma: 20.26 | přečteno: 3667 ×
Poslední články autora