Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Na měsíc Francouzkou I.

2. 10. 2013 12:20:04
Tak jsem se před měsícem vydala do Frantíkova, abych to tam pořádně omrkla. Myslím, že se mi to podařilo a podle stavu mého konta, dalo by se soudit, že jsem si pobyt v Paříži opravdu užila. Zprvu jsem měla předdomluvenou práci v řeznictví na rue de Vicor Hugo (něco jako Pařížská v Praze), ale to nedopadlo vzhledem k mé nedostatečné francouzštině a jejich potřebě mě upíchnout za kasu. Nakonec jsem si ale měsíc v zemi žabožroutů užila až do sytosti.

Musím holt s francouzštinou ještě trochu hnout a kdo ví, třeba budu příští prázdniny trávit u Monseioura Bourdonneca celé léto.

Ono se toho totiž do té Francie sešlo trochu více. Nejenže jsem se tam chystala na řeznickou stáž, ale také jsem byla na přelom července a srpna vyslána na Eating City Summer Campus jako reprezentantka mládeže za Českou Republiku.

bergeriesign.jpg

agy.jpg

Z šestadvaceti zemí převážně EU byli vybráni mladí a nadšení studenti nebo profesionálové v oboru gastronomie, zemědělství a podobně a byli svezeni na jednu valnou hromadu v prostředí krásného francouzského venkova. La Bergerie de Villarceaux nám byla příjemným domovem. Kravičky, ovce, klid a jídlo z místních zdrojů, to jsme přesně potřebovali.

girls_go-international.jpg

(zleva: Anglie, Albánie, Dánsko, Česká Republika, Slovensko, Německo)

zaoravejte.jpg

vsichni.jpg

Týden jsme se nebavili o ničem jiném než o potravinovém distribučním řetězci, problémech, které nás v něm trápí a našich nápadech na změny.

barn_beregrie.jpg

Možná si vzpomínáte, že jsem na svém blogařském facebooku rozvířila vášnivou debatu na téma, co s sebou jako dobrého reprezentanta české kuchyně. No nakonec jsme se shodli na několika typických českých jídlech, ale mnoho z nich nebylo možné takovou dálku transportovat. Takže jsem vzala poctivé klobásy z přeštického prasete od Františka Kšány ml. a bylo vystaráno. Úspěch jsme měli obří. To víte...maso.

czech_repre.jpg

potluck.jpg

europe_on_the_plate.jpg

Do toho všeho jsme také pekli chleba, vařili v místní kuchyni a nechávali se vzdělávat všemožnými profesionály z celého světa. Přednášky z praxe byly z různých oborů. Bavili jsme se o celosvětovém rybolovu, logistice potravin, zásobování jídelen lokálními produkty ve Skotsku (Robin Gourlay), o jídle a náboženství, o alternativních proteinových zdrojích (Mark Stein), o biu, GMO.

allaboutflour.jpg

copenhagengirl_bread.jpg

(Dánsko-Česká aliance ;)

czech_denmark_alliance.jpg

Celý týden vyústil v sestavení naší společné deklarace (Declaration de Villarceaux - ke stažení) a také v několik konkrétních nápadů.

dafar.jpg

(Bulharsko)

guus.jpg

(Nizozemí)

declaring.jpg

declaration_not_ready_yet.jpg

Krom jiného jsme také konečně mezinárodně propojili kontakty celé Slow Food Youth Network, kterou tady v Čechách/Praze také rozjíždíme. Pokud vás na toto téma zajímá trochu víc. Mrkejte na nás. :)

sfyn_nederlands.jpg

O tom, jak bylo v Paříži, v dalším díle.

Autor: Anna Grosmanová | středa 2.10.2013 12:20 | karma článku: 18.57 | přečteno: 2707x

Další články blogera

Anna Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma článku: 17.57 | Přečteno: 1856 | Diskuse

Anna Grosmanová

Zabijačka a České koláče II. (293)

Je čas zabijaček. Za týden tu je popeleční středa a tak je čas si dopřát ještě trochu ovárku, tlačenky a nebo kulatých makových koláčků. Já jsem podle Sandtnerky tentokrát vyzkoušela České koláče II., které jsem na zabijačku přinesla. Zároveň jsem využila situace a na naší českou zabijačku pozvala kamarády z Holandska a Německa. Všichni koukali jak diví, jak nám tu kořalka teče proudem, ale přesto zvládneme zpracovat jedno a půl prasete, jakoby nic. Sami posuďte dle fotek, jestli se nám jitrnice povedly!

11.2.2015 v 12:00 | Karma článku: 18.45 | Přečteno: 1738 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Michal Dokoupil

Jak v Kambodži utéct z civilizace

Pod jménem Kambodža si každý vybaví dvě věci, Angkor Wat a Rudé Khméry. Já ale při svých návštěvách postupně prozkoumávám i další části a zajímavosti této divoké země. Tentokrát jsme zamířili na pobřeží.

19.10.2017 v 14:30 | Karma článku: 4.29 | Přečteno: 121 | Diskuse

Jana Schlitzová

Zřícenina Lopata

Zřícenina Lopata, název trochu zvláštní, ale rozhodnutí udělat si tady procházku, byl báječný. Vystupujeme na skalní plošinu, kde se hrad nacházel. Ohýnek a voňavé buřtíky umocňují romantiku na Lopatě.

19.10.2017 v 11:46 | Karma článku: 10.49 | Přečteno: 268 | Diskuse

Martin Orálek

Jak jsem těžil zlato v Ghaně 46

Po filozoficko-ekologickém zamyšlení se přesunuji k méně vznešenému tématu - jídlu. Jídlo bylo pro nás v Africe neustále problém. A ani zde tomu nebylo jinak...

19.10.2017 v 10:42 | Karma článku: 8.94 | Přečteno: 218 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Blýskání na lepší časy?

Vypadá to tak. Egyptská turistika zaznamenává boom. Nedosahuje ani zdaleka hodnot z doby před revolučním únorem 2011, ale přece jenom. Posuďte sami.

19.10.2017 v 9:15 | Karma článku: 5.69 | Přečteno: 124 | Diskuse

Ervín Dostálek

Opravdu severská romance 9: Potvrdí někdo údajně omlazující účinky vodopádu Tvindefossen?

Ostružiník moruška bohatý na vitamin C roste jen na severu - našli jsme jej a také další vodopády a hlavně klid a pohodu severské přírody. Škoda, že mi v oblasti Tyssedalen "odešla" moje patnácti léty půlkou Evropy prověřená obuv.

19.10.2017 v 8:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse
Počet článků 172 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3037
Ráda vařím, je mi 23 let, cestuji po Čechách i po světě. Mám ráda přírodu, a poctivé lokální potraviny___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.