Kapoun, to je vykleštěný kohout (288)

10. 02. 2014 13:32:31
Skončilo zkouškové, takže jsem teď strašně chytrá. Tak například, jsem takhle jednou v noci nad studiem genetiky zjistila, že slovo Mičurin není jen slovo, ale že člověk s takovým jménem byl významný ruský šlechtitel jablek. A já si vždycky myslela, že je to jen nějaká nadávka nebo zkomolenina. Omlouvám se tedy, pane Ivane Vladimiroviči Mičurine, to díky Vám máme tolik skvělých odrůd jablek.

Také jsem zjistila, že některá zvířata si pohlaví určují podle teploty okolí. To mě trošku vyděsilo, představa, že se večer uložím ke spánku jako děvče a za chladnějšího rána vzbudím jako kluk, mě pobavila. Naštěstí to tak dělá jen pár druhů želv a krokodýlů, než se vylíhnou z vajíčka. Ale stejně, to musej bejt nervy. Pár dní se teplota nezvedne nad pět stupňů a narodí se vám šedesát kluků. Jenom. A basta. Ufuf.

V předmětu jakost živočišných produktů, jsme se zase učili o nekonečně dlouhém a dokonalém vejci. Nevěřila jsem svým bulvám, když jsem to viděla v prezentaci, ale sama jsem pochopila, když jsem o pár dní později zavítala do Makra a nekonečné vejce jsem spatřila na vlastní oči. Mohla bych takhle vykládat ještě dlouho, ale pojďme se raději podívat do kuchyně! vejce_dlouhe.jpg

Tak jsme se rozhodli doma zainvestovat a těsně po Vánocích jsme se plácli přes kapsu. Koupili jsme kapouna.

Nevíte co je to kapoun? Přečtěte si, co o něm píše Sandtnerová:

Polarde a Kapoun

"Poularde jest švýcarská nebo francouzská slípka 3-4 měsíční, vykleštěná, dobře vykrmená. Ve Francii nebo ve Švýcarsku jest proslulé vykrmování této drůbeže nudlemi z pohankové mouky a teplého mléka. Kapoun jest vykleštěný kohout. K pečení kupujeme mladého kapouna. Je-li starší než rok, musíme ho dříve udusiti nebo uvařiti a pak teprve upraviti. Úprava poularda a kapouna je stejná, avšak lepší a chutnější je poularde."

Pečený kapoun nebo poularde (288)

Ingredience na jednoho kapouna: sůl - 8 dkg slaniny - 12 dkg másla

Dobře očištěného, vykuchaného, vypraného kapouna nebo poularda osolíme, protáhneme na prsíčkách a na stehýnkách na nudličky nakrájenou slaninou; uvnitř ho vymažeme máslem a upravíme jako pečená kuřata: Na pekáči rozehřejeme si máslo, kapouna nebo poularda tam prsíčky vložíme, potřeme jej všude máslem a chvíli dusíme pod poklicí. Pak bez poklice pečeme jej v troubě často potírajíce máslem a podlévajíce polévkou do červena na jedné straně, načež jej obrátíme, potřeme máslem a upečeme jej do červena na druhé straně ., Upečeného kapouna nebo poularda nakrájíme, úhledně upravíme na mísu, polijeme šťávou, ozdobíme zel. petrželí a podáváme k němu kompot nebo některý salát.

kapoun_pred.jpg

Moje poznámky:

Kapoun stál 1000,- korun, koupili jsme ho ve stánku na Dělnické ulici (jinak se téměř nedá sehnat), najedlo se nás z něho asi 7 lidí, ale popravdě, poměr cena/výkon nic moc. Dvě kuřata by nás vyšla na méně peněz, nepekla by se tak dlouho a chuť by byla asi srovnatelná. Těžko říct, možná to chce více zkušeností s takhle velkými ptáky (no Andulo!), ale za tolik peněz, to se mi do experimentů úplně nechce, to přiznávám.

kapoun_hotov.jpg

Jako zajímavost, přikládám fotku, co o kapounovi říká M.D. Rettigová. Dostala jsem totiž k Vánocům moc hezké staré vydání Rettigové a tak je zajímavé vidět, jak se úpravy tradičních receptů těchto dvou dam liší.

kapoun_rettigova.jpg

Autor: Anna; Grosmanová | pondělí 10.2.2014 13:32 | karma článku: 23.01 | přečteno: 11945x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ona

Ivana Lance

USA Georgia vs. Česká Republika

Záleží na tom, jestli jste fanoušcci amerického sladkého a studeného čaje nebo českého piva. Po čem raději sáhnete vy?

28.3.2024 v 16:20 | Karma článku: 20.38 | Přečteno: 344 | Diskuse

Jana Melišová

Nemáte nejaké drobné?

Chcel by som si kúpiť jedlo, nepomôžete mi nejakými drobnými? Otázka, pri ktorej sa mnohí tvária, že nepočujú, prípadne od dotyčného odvracajú zrak, keďže najčastejšie sa ju pýtajú ľudia bez domova nevábneho výzoru.

28.3.2024 v 12:53 | Karma článku: 27.72 | Přečteno: 439 | Diskuse

Jana Kozubíková

kOmický blog CDLXXXI.

Už měsíc mám nový vztah. "Randíme" denně mimo víkendů, ačkoli přiznávám, že myšlenky na něj mne neopouští ani o nich.

28.3.2024 v 6:00 | Karma článku: 9.11 | Přečteno: 185 |

Ivana Dianová

Billa šok

Billu navštěvuju docela často, mám ji totiž co by kamenem dohodil. Mám vůči ní spoustu výhrad, ale jít s plnými taškami pět minut, nebo jet několik stanic je dost rozdíl, což u mne hraje zásadní roli. Dnes jsem tam utrpěla šok.

26.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 41.26 | Přečteno: 9256 | Diskuse

Lenka Prokopová

Oslava narozenin

V dávné době mého mládí se slavily narozeniny s dortem, svíčkami, babičkami, dědečky, strýčky a pratetami z třetího kolena. V dnešní době se slaví narozeninová párty hlavně s dalšími dětičkami.

25.3.2024 v 22:12 | Karma článku: 18.44 | Přečteno: 429 | Diskuse
Počet článků 176 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3356
grosmanova.blog.idnes.cz
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...