Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Žloutkový krém v osmipatrovém dortu (291)

10. 11. 2014 11:10:12
Žloutkový krém je radost. Miluju tu chvíli, kdy se „tak akorát teplé“ máslo smíchá se žloutky a cukrem. Nejen že to evokuje vánoce, ale je to prostě STRAŠNĚ dobrý.

Se psaním je to jako s běháním. Každý ví, že když si půjdete po půlročním marodění zaběhat, nemůžete hned naskočit na stejné tempo, jako před půl rokem. Takže pro dnešek, jsem jen nandala boty a seběhla před barák, ale i to se počítá :). Příště třeba dva kiláky!

Žloutkový krém oříškový (291):

Ingredience: 1/4 I dobrého mléka neb smetany - 3 cm vanilky - 5 žloutků, 5 dkg cukru - 1 a 1/2 dkg hladké mouky - 20 dkg čajového másla - 12 dkg pudrového cukru - 5 dkg lískových oříšků nebo 5 dkg vlašských ořechů - 5 dkg loupaných mandlí nebo 2 tabulky změklé čokolády nebo 1 lžíce bílého punče neb rumu.

V kotlíku umícháme v syrovém mléce cukr, mouku, žloutky a vanilku. Pak dáme kotlík do vařící vody a metlou šleháme, až zhoustne. V míse si umícháme čajové máslo a cukr, přidáme studený krém a dobře vše zamícháme. Pak přisypeme do krému opražené strouhané lískové oříšky a naplníme jím oříškový dort neb řezy. Přidáme-Ii loupané strouhané mandle, máme krém mandlový, přidáme-li mleté vlašské ořechy, dostaneme krém ořechový. Taktéž můžeme zamíchati do krému různé, v hustém cukru zavařené ovoce, nakrájené na kostečky a krém různě obarviti buď změklou čokoládou, nebo pro chuť přidáme punč neb rum.

nakup.jpg

maslo.jpg

krem2.jpg

nultypatro.jpg

prvnipatro.jpg

druhypatro.jpg

tretipatr.jpg

dort_8pater.jpg

zele.jpg

zelee_kytky.jpg

final.jpg

tezza_agy.jpg

fouk.jpg

agy__OOO.jpg

rez.jpg

Moje_poznámky:

Krém doporučuji, bez oříšků dokonalý univerzální máslový krém. Používám ho často! Teplé suroviny jsou základ ale trpělivost při chladnutí krému také :) Kromě krému přišlo do dortu ještě spousta jiných věcí - marmeláda, šlehačka, tvaroh aj. Krému byla dvě patra.

Můj FACEBOOK

Autor: Anna Grosmanová | pondělí 10.11.2014 11:10 | karma článku: 19.79 | přečteno: 2399x

Další články blogera

Anna Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma článku: 17.57 | Přečteno: 1856 | Diskuse

Anna Grosmanová

Zabijačka a České koláče II. (293)

Je čas zabijaček. Za týden tu je popeleční středa a tak je čas si dopřát ještě trochu ovárku, tlačenky a nebo kulatých makových koláčků. Já jsem podle Sandtnerky tentokrát vyzkoušela České koláče II., které jsem na zabijačku přinesla. Zároveň jsem využila situace a na naší českou zabijačku pozvala kamarády z Holandska a Německa. Všichni koukali jak diví, jak nám tu kořalka teče proudem, ale přesto zvládneme zpracovat jedno a půl prasete, jakoby nic. Sami posuďte dle fotek, jestli se nám jitrnice povedly!

11.2.2015 v 12:00 | Karma článku: 18.45 | Přečteno: 1738 | Diskuse

Další články z rubriky Ona

Andrea Hynková

Když je chlap prostě jen orgán

Jako medička mám na mužích ráda poměrně podivné věci. Třeba jizvy, ráda poslouchám jejich srdce a snažím se v jejich tepu objevit nějakou srdeční vadu a před první pusou se zodpovědně ptám, kdy byli naposledy na krvi.

19.10.2017 v 14:00 | Karma článku: 19.82 | Přečteno: 875 | Diskuse

Edna Nová

Jak lidé reagují na ženu s depresí?

Relativně dobře. Tedy pokud se jedná o přátele, známé, kolegy a tak. Častá reakce je: „Jo, depresi jsem měl taky.“ Ono je těžké nesklouznout do deprese, když heslem doby je mít, být, překonat, zvládnout, dosáhnout..

19.10.2017 v 10:53 | Karma článku: 19.48 | Přečteno: 613 | Diskuse

Olga Hrdinová

Výročí české královny Elišky Rejčky

Dnes, 19. října, je to přesně 682 let od smrti významné české královny Elišky Rejčky. Proto se sluší připomenout si dramatické osudy této pozoruhodné ženy ...

19.10.2017 v 8:51 | Karma článku: 18.97 | Přečteno: 255 |

Hana Bočková

Babí léto

" Rosa o pavučinu zazvonila. Usmál ses. Pěkné je to. Vášnivě jsem Tě políbila, netušíc, že přichází babí léto. "

18.10.2017 v 20:07 | Karma článku: 8.45 | Přečteno: 146 | Diskuse

Ivana Dianová

Nevolím

Nevolím, nevolila jsem a nikdy volit nehodlám. Jak by řekl můj otec: "A dyť je to furt do blba!" Což je...

17.10.2017 v 21:34 | Karma článku: 18.95 | Přečteno: 1038 | Diskuse
Počet článků 172 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3037
Ráda vařím, je mi 23 let, cestuji po Čechách i po světě. Mám ráda přírodu, a poctivé lokální potraviny___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.