Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Hamburská kýta opravdu vařená v Hamburku (292)

7. 01. 2015 14:15:21
Projekt Sandtnerová se vydal v lednu na cestu po Evropě a to rovnou po proudu Labe až k Severnímu moři. No a není přeci nic jednoduššího, než v Hamburku upéct rovnou Sandtnerčinu Hamburskou kýtu!

Silvestr a víkendy k němu přilehlé jsem trávila v Německu, počínaje malými městečky na severu, pokračujíce Hamburkem a konče Berlínem. Zážitků bylo opravdu hodně.

Ze všeho nejlepší na tom bylo, že jsem měla šanci nehlédnou pod pokličku konceptu Kitchen Guerrila a s jejich tvůrci Onurem a Koralem Elci pomáhat připravit silvestrovskou hostinu pro 20 lidí.

feast.jpg

kluci_fotka.jpg

agy.jpg

crisp.jpg

stul.jpg

4 dny jsme strávili v jejich poměrně slušně vybaveném v podstatě pop-upovém kuchyňském studiu - Atelier 45 a mohli jsme tam řádit jak se nám jen zachtělo. A tak vznikla Hamburská kýta...

hamburk.jpg

kyta_sandtnerka.jpg

lahve2.jpg

smiley_face.jpg

nalev.jpg

chladnuti_zhora_foto.jpg

pejsek.jpg

zprudka.jpg

anna_svetr.jpg

knedl.jpg

final.jpg

Recept samozřejmě Sandtnerka:

Vepřová kýta alá Hamburk (292):

Vepřovou kýtu zbavíme kostí, kůže a sádla, naklepeme jí a vložíme do těsné kamenné nebo porcelánové nádoby. Bílé víno povaříme s očištěnou kořenovou zeleninou na kolečka nakrájenou, cibulí a kořením a prochladIé nalijeme na kýtu. Pak jí přiklopíme talířem a dáme na 2- 3 dny do studené místnosti uležeti. Každý den ji obrátíme.V kastrole si na másle usmažíme čerstvou, na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu s cibulí a kořením, odleželou kýtu z vína vyndáme, nasolíme, vložíme ji do usmažené zeleniny a dusíme ji. Po chvilce podlijeme ji vínem, v němž byla naložena, vařící vodou, a udusíme ji do měkka. Kýtu nakrájíme, šťávu zaprášíme moukou, povaříme a procezenou nalijeme na nakrájené maso.

Rozpočet pro 5 osob: 75 dkg vepřové kýty – 1/4lbílého vína - 12 dkg kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel) - 4 dkg cibule - 5 zrnek pepře - 2 zrnka nov. koření - bob. list - tymián - 5 dkg másla - 5 dkg čerstvé zeleniny - koření- 4 dkg cibule - 2 dkg mouky - sůl.

Moje poznámky:

Omáčka super, kýtička sušší, ale chuťově naprosto ok. Knedlík byl imporvizovaný myslím, že už jsem jedla i lepší, ale to se při experimentování toleruje.

Tak co uvaříme dál...?

@photo by http://www.wurstsack.com/

Pokud chcete do mojí kuchyně pravidelně nahlížet online, sledujte MŮJ FACEBOOK :)

Autor: Anna Grosmanová | středa 7.1.2015 14:15 | karma článku: 13.99 | přečteno: 1722x

Další články blogera

Anna Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma článku: 17.57 | Přečteno: 1856 | Diskuse

Anna Grosmanová

Zabijačka a České koláče II. (293)

Je čas zabijaček. Za týden tu je popeleční středa a tak je čas si dopřát ještě trochu ovárku, tlačenky a nebo kulatých makových koláčků. Já jsem podle Sandtnerky tentokrát vyzkoušela České koláče II., které jsem na zabijačku přinesla. Zároveň jsem využila situace a na naší českou zabijačku pozvala kamarády z Holandska a Německa. Všichni koukali jak diví, jak nám tu kořalka teče proudem, ale přesto zvládneme zpracovat jedno a půl prasete, jakoby nic. Sami posuďte dle fotek, jestli se nám jitrnice povedly!

11.2.2015 v 12:00 | Karma článku: 18.45 | Přečteno: 1738 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Marek Valiček

Radost jen tak. Třeba na gumě.

"...tak jsem koupila takovej ten balonek na gumě, pastelky a rumový pralinky, zabalila, odnesla na poštu a snad to vyjde."

19.10.2017 v 13:01 | Karma článku: 18.32 | Přečteno: 385 | Diskuse

Jana Slaninová

Domácí recepis proti bolesti hlavy

Jsou dny, kdy vás bolí hlava. Přes den se na lidi vrhají informace jako hladové lišky na králíčky. A v důsledku se hlava brání bolestí a nebo pnutím. A co ji prostě vypnout? Alespoň na chvíli.

19.10.2017 v 12:01 | Karma článku: 7.83 | Přečteno: 154 | Diskuse

Bedřich Marjanko

Malé předvolební zamyšlení

Naše vlast opět žije volbami. Politici se navzájem osočují, podávají žaloby, a hlavně slibují vše možné i mnohdy nemožné. I zdejší blogy se většinou zabívají tímto tématem, což pochopitelné. Dovolím si k tomu i já napsat pár řádků

19.10.2017 v 11:01 | Karma článku: 16.76 | Přečteno: 356 | Diskuse

Vladimír Aim

Zase osudová kampaň - a zas mám pocit, že jsem za blbce

Česká volební kampaň je svérázně nudná; opakují se patetické výkřiky o „osudovosti“ (jako vždy), znovu kandidují strany a osoby nehodící se ani na ponocné a opět slyšíme jen o něco o zemských škůdcích a nesvéprávné konkurenci.

19.10.2017 v 10:19 | Karma článku: 14.10 | Přečteno: 293 | Diskuse

Libuse Palkova

Jak napsat úspěšný blog

Tajemství úspěšnosti blogera tkví ve správném výběru vhodné fotografie. Přiznám se, že na to jsem nepřišla sama, poradila mi to jedna zdejší blogerka. A já blázen myslela, že tu jde především o psaní, asi jsem se mýlila.

19.10.2017 v 9:14 | Karma článku: 9.62 | Přečteno: 318 | Diskuse
Počet článků 172 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3037
Ráda vařím, je mi 23 let, cestuji po Čechách i po světě. Mám ráda přírodu, a poctivé lokální potraviny___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.