Anna; Grosmanová

Hamburská kýta opravdu vařená v Hamburku (292)

7. 01. 2015 14:15:21
Projekt Sandtnerová se vydal v lednu na cestu po Evropě a to rovnou po proudu Labe až k Severnímu moři. No a není přeci nic jednoduššího, než v Hamburku upéct rovnou Sandtnerčinu Hamburskou kýtu!

Silvestr a víkendy k němu přilehlé jsem trávila v Německu, počínaje malými městečky na severu, pokračujíce Hamburkem a konče Berlínem. Zážitků bylo opravdu hodně.

Ze všeho nejlepší na tom bylo, že jsem měla šanci nehlédnou pod pokličku konceptu Kitchen Guerrila a s jejich tvůrci Onurem a Koralem Elci pomáhat připravit silvestrovskou hostinu pro 20 lidí.

feast.jpg

kluci_fotka.jpg

agy.jpg

crisp.jpg

stul.jpg

4 dny jsme strávili v jejich poměrně slušně vybaveném v podstatě pop-upovém kuchyňském studiu - Atelier 45 a mohli jsme tam řádit jak se nám jen zachtělo. A tak vznikla Hamburská kýta...

hamburk.jpg

kyta_sandtnerka.jpg

lahve2.jpg

smiley_face.jpg

nalev.jpg

chladnuti_zhora_foto.jpg

pejsek.jpg

zprudka.jpg

anna_svetr.jpg

knedl.jpg

final.jpg

Recept samozřejmě Sandtnerka:

Vepřová kýta alá Hamburk (292):

Vepřovou kýtu zbavíme kostí, kůže a sádla, naklepeme jí a vložíme do těsné kamenné nebo porcelánové nádoby. Bílé víno povaříme s očištěnou kořenovou zeleninou na kolečka nakrájenou, cibulí a kořením a prochladIé nalijeme na kýtu. Pak jí přiklopíme talířem a dáme na 2- 3 dny do studené místnosti uležeti. Každý den ji obrátíme.V kastrole si na másle usmažíme čerstvou, na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu s cibulí a kořením, odleželou kýtu z vína vyndáme, nasolíme, vložíme ji do usmažené zeleniny a dusíme ji. Po chvilce podlijeme ji vínem, v němž byla naložena, vařící vodou, a udusíme ji do měkka. Kýtu nakrájíme, šťávu zaprášíme moukou, povaříme a procezenou nalijeme na nakrájené maso.

Rozpočet pro 5 osob: 75 dkg vepřové kýty – 1/4lbílého vína - 12 dkg kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel) - 4 dkg cibule - 5 zrnek pepře - 2 zrnka nov. koření - bob. list - tymián - 5 dkg másla - 5 dkg čerstvé zeleniny - koření- 4 dkg cibule - 2 dkg mouky - sůl.

Moje poznámky:

Omáčka super, kýtička sušší, ale chuťově naprosto ok. Knedlík byl imporvizovaný myslím, že už jsem jedla i lepší, ale to se při experimentování toleruje.

Tak co uvaříme dál...?

@photo by http://www.wurstsack.com/

Pokud chcete do mojí kuchyně pravidelně nahlížet online, sledujte MŮJ FACEBOOK :)

Autor: Anna; Grosmanová | karma: 15.67 | přečteno: 2128 ×
Poslední články autora